IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Хампарцумян: Това, че в България кредитите са по-скъпи, са градски легенди

Между банките няма картел за поддържане на високи лихви по кредитите, категоричен е банкерът

07:56 | 19.04.11 г. 75
Автор - снимка
Създател
<p>Левон Хампарцумян.<i> Снимка: Уникредит Булбанк</i></p>

Левон Хампарцумян. Снимка: Уникредит Булбанк

Левон Хампарцумян отхвърли спекулациите, че между банките в България има картел за поддържане на високи лихвени проценти по кредитите. „Картелно споразумение със сигурност няма, това беше проверявано от КЗК”, посочва председателят на Асоциацията на банките в България и председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк в интервю за БТА.

Банките имат различни акционери, различни търговски политики, различни възможности, а това, че лихвите у нас са по-високи в сравнение с други страни е градска легенда. Ние трябва да се сравняваме със страни като Румъния и Сърбия, където лихвите са по-високи, отколкото в България. Ако се сравняваме с Гърция, Гърция независимо че има икономически трудности, е 10 пъти по-голяма икономика от българската и е страна-член на еврозоната, обясни Хампарцумян.

Банките няма да се стремят да догонват инфлацията и да увеличават лихвите по депозитите, защото здравословното състояние за всяка икономика е доходността от депозити да е по-ниска от инфлацията.

Два конкурентни процеса в българската икономика ще покажат какво ще бъде движението на лихвените нива у нас през тази година, смята банкерът. От една страна подобряването на условията в българската икономика ще води до по-ниски лихви и увеличаване на конкуренцията между банките, а от друга страна се увеличава основната лихва в еврозоната и това може да доведе до леко поскъпване на кредита - с до половин - един процент.

Засега не е ясно кой от двата процеса ще надделее, но със сигурност за понижаването на лихвите по кредитите основен принос ще има съживяването на икономиката, коментира Левон Хампарцумян.

При икономически растеж веднага ще тръгне и процес по намаляване на лихвите. Колко бързо ще го усетим по джоба си и колко бързо ще тръгне този процес зависи от това, колко добре се развива българската икономика, посочи банкерът.

Ако се стремим изкуствено да поддържаме ниски цени, това ще означава, че относително обедняваме спрямо света. Усилията ни трябва да бъдат насочени към това да осигурим икономически растеж, който да догонва и надхвърля инфлацията, заяви Хампарцумян.

Това е по-добрият сценарий, отколкото да имаме изкуствено задържане на ниски цени и дори дефлация, намаляване на цените на фона на стагнираща икономика и инфлация в останалата част на света, отбеляза той.

Няма как да имаме лихви, които да дават положителна доходност спрямо инфлацията и евтини кредити, защото кой ще плати сметката по средата, коментира председателят на Асоциацията на банките в България.

Той каза, че банките имат интерес от относително ниски лихви по депозитите, стопанска активност, която през частично кредитиране и частично използване на капитала на предприемачите да доведе до нов продукт и благоденствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Ако лихвите по депозитите е редно да бъдат под 2%, тогава никой не би правил депозити, защото може да си вложи парите в по-доходни финансови инструменти.-----------------------Ехоооо - ами нали "по-доходните финансови инструменти" са по-рискови и вместо да спечелиш повече може да загубиш всичко. Но от друга страна, точно това е и целта на ниските лихви по депозитите - щом си отделил пари настрани, значи, че или не ти трябват (за момента) или не знаеш както да правиш с тях (особено ако са повече). Ерго - или някой който знае ги взема като кредит и ги рискува вместо теб, или ти сам ги рискуваш в "по-доходни финансови инструменти". Лошото е, че в по-рисковите схеми се намърдаха и пари на пенсионни фондове и заради тях се наложи системата да бъде спасявана с печатане на пари. Но грешката е отчетена и ще бъде коригирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
И аз!"Ами нали плюете че казал че лихвите по депозитите ще са под инфлацията" - Това значи че инфлацията в България е 15% а не колкто я изкарват в момента. На всеки е ясно, че ако свалят депозитите няма да имат ресурс за кредитиране. Но отговори ми на друго - Депозити 5-6% а ливхи по кредитите (и то ипотечни) 12%. Това не е ли мародерство? Как искаме да тръгне някакъв бизнес в България, като хората вместо да инвестират, предпочитат да си държат парите в банката. Все повече хора остават без работа, а от там все по-ниска събираемост на кредитите. В такава рядка кал сме затънали поради мислене оп този начин. Ако лихвите по депозитите са 2% дали хората ще си ги държат в банките?"кое е обезпечен кредит?" - всеки кредит се обезпечава за нещо. Давам ти пример. Купувам апартамент за 700 евро квадрата, оценката на банката е 1100. Според теб дали струва толкова? Или просто се дават повече за да могат хората да затъват все повече и повече? И то към момента на кредитиране!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
Didkata
преди 13 години
" Банките няма да се стремят да догонват инфлацията и да увеличават лихвите по депозитите, защото здравословното състояние за всяка икономика е доходността от депозити да е по-ниска от инфлацията.""Усилията ни трябва да бъдат насочени към това да осигурим икономически растеж, който да догонва и надхвърля инфлацията, заяви Хампарцумян."Такива икономически бисери, изречени от шефа на най-голямата банка в България. Няма такава икономическа теория, че лихвите по спестяванията са трябва да са по-ниски от инфлацията. Точно обратното, ако лихвите са по-ниски, няма стимул да се спестява, т.е. депозитите падат, и увеличението на паричната маса е за сметка на печатането на пари. Това помпа инфлацията и балонира активите. Типичен пример са САЩ, и последната криза с балона на недвижимите имоти. А и какъв е този икономически растеж, дето е по-голям от инфлацията? Чували сме за номинален и реален БВП, нали уж номиналният е реалния плюс инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
Lazy
преди 13 години
Отговарям веднага:"Ми да си намалят лихвите по депозитите бе?"Ами нали плюете че казал че лихвите по депозитите ще са под инфлацията? Как да угодят тогава като ги намалят още?После, политика на ниски лихви по депозити и кредити+ инфлация, прави спестителитре на *** - те губят а кредитополучателите печелят. И понеже хората не са ***, скоро няма да има какво да дават като ресурс. Или можеби ти, като имаш кредит искаш да направиш хората на *** и да им откраднеш парите законно?За примера с Франция и Гърция.. не казвам че е нелогично, просто при подобна политика, накрая сметката се представя във вид на инфлация и фалити, балон му се вика. Точно в момента цял сват го играе това, огледай се и ще разбереш.И накрая, за обезпечените кредити.. кое е обезпечен кредит? Кредита е обезпечен с актив. Актива има някаква цена към момента на кредитиране. Като закъса икономиката и търсенето е 0, каква мислиш че става цената на актива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Ми да си намалят лихвите по депозитите бе? Няма ли картел според теб? Навсякъде средна лихва по депозитите 5-6%. И после ми обяснявай, че не гони инфлацията. А това, че банките раздаваха кредити наляво и надясно си е лично техен проблем. Не лихвата, а оценката на риска е важна. Ако даваха добре обезпечени кредити, та дори и на лихви от 6-7% нямаше да е такова положението. И както го каза някой по-надолу сега си го изкарват на редовните кредитодържатели...И какво казва той? Съдираме ви кожи, *** то вижте еди кой си е виновен... Кое е нелогичното да даваме пример с Франция? Хората с ниски лихви се борят за събираемостта на кредитите си. Тук обратното. Дай да избием несъбираемите кредити с лихва от редовните....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
amanotumnici
преди 13 години
При стремежи за финансова и икономическа стабилност, инфлацията трябва да се поддържа на ниво около 2%, както е в еврозоната. Ако лихвите по депозитите е редно да бъдат под 2%, тогава никой не би правил депозити, защото може да си вложи парите в по-доходни финансови инструменти.Относно еврозоната, още ни е прекалено рано да влизаме там. Догонването на средното ниво на ЕС става с по-висока инфлация от тяхната. Ако ние се мушнем бързо в еврозоната, ние се заковаваме на нивото, на което сме си.В България има картел на телекомуникацияонните компании, картел на горивата, защо да няма картел и на банките ... ? КЗК, като всяка друга институция е манипулируема от различни политически и икономически интереси, свързани с много пари. Високите лихви по кредитите и дългосрочното задлъжняване на населението влияе отрицателно върху икономическия растеж. Хората са принудени да се придържат към правилата на картелния пазар, защото нямат алтернатива. Спасението е в по-голяма степен на либерализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
Цената на капитала ТРЯБВА да се определя от СВОБОДЕН ПАЗАР сладур !-----------------Такова нещо като "СВОБОДЕН ПАЗАР" никога и никъде не е имало. Е, може пък един ден и да проима, но май няма да е скоро, като се има предвид, че преговорите в СТО се провалят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 13 години
кое предприемачеството бе пи4 ??? Балоните на имоти и акции ли ???--------------------------Е, не точно това или такова предприемачество. Макар че, много хора смятат, че и то е полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
Lazy
преди 13 години
За пореден път се заричам да не чета коментари защото се превръщам в мизантроп ама на пак чета. Вместо да плюете, по-добре слушайте какво казва човека и си правете изводите. От началото на кризата имаше 3, можеби 4 изказвания на Левон Хампарцумян и всичките бяха 100% истина, обясняваща с простички думи на хората как стоят нещата ама вместо да слушате, вие плюете и ми разправяте как е във Франция и как е в Гърция.Човека си го е казал, ако отпускаме нисколихвени кредити и даваме високи лихви по депозитите, кой ще плати сметката? Мислите ли за това? Очевидно не. С други думи казано, който твърди че дава високи лихви по депозитите и ниски по кредитите, или ви лъже, или инвестира рисково и респективно излага на риск парите ви. Т.е. сметката ще ви бъде представена накрая, или във вид на фалит, или във вид на хиперинфлация или във вид на по-висока лихва по кредита отколкото по влога. Проумейте че последното е най-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 13 години
42 МИЛИАРДА депозити в банките и САМО 1 милиард лефффчета в ФОНДА дето УЖ ги ГАРАНТИРА---------------------Дани,ами то това важи за всяка валута бе човек! И то е част от същността на банкирането с ЧАСТИЧЕН резерв - разчита се, че този частичен резерв е достатъчен за тези, които искат да теглят пари в брой, но системата рухва ако ВСИЧКИ поискат да си вземат парите ЕДНОВРЕМЕННО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още