IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смяна на системата. Кому е нужно това?

Правителство от средите на протестиращите, народовластие, национализация – абсурдите на тълпите

08:41 | 22.02.13 г. 158
Смяна на системата. Кому е нужно това?

Протестите от последните дни бяха ефектни. Не е сигурно обаче дали донесоха бленуваните резултати. Това е и причината недоволството да продължава, макар вече да не е ясно срещу какво се протестира. Всъщност още в началото не беше ясно каква е целта – сваляне на цената на тока, борба срещу монополите, борба срещу правителството и още и още и още.

Е, правителството падна, върви се към предсрочни избори. Брилянтен политически ход на ГЕРБ, каквото и да си говорим. Народът поиска, доскорошният народен герой му даде. На всеки трезво мислещ бе ясно, че с наближаването на изборите натискът върху правителството щеше да става все по-силен, а рейтингът – да се топи.

Поръчкови или не, появиха се митинги в подкрепа на правителството. Електоратът на ГЕРБ ще се консолидира – а той със сигурност не е толкова малко, колкото мнозина се опитват да го изкарат.

Както и да е, не това е основното.

Протестите до момента не произвеждат своите лица – всичко изглежда хаотично, няма общи искания, намесиха се и различни подривни и агресивни елементи. От протест с цел – бунт срещу монополите, вече имаме инертна маса от недоволни, за която нищо не е достатъчно.

Около мен има хора, които протестират. На въпроса за целта най-честата причина, която се изтъква е смяна на системата.

„Смяна на системата”. Звучи много примамливо. В този израз се събира цялото недоволство и всички проблеми на прехода. Нова система – звучи романтично, но и далечно, защото никой не дава отговор каква трябва да е новата система.

Смея да твърдя, че на хартия имаме една от най-добрите системи на управление – парламентарна република с разделение на властите, избори на всеки четири години, процедури за предсрочни избори. Това е на хартия.

Дори в момента всеки, който се замисли, трябва да си даде сметка – ами това е демокрацията – народът дава властта, народът я отнема. Поискаха оставка – получиха я. Системата работи. Народовластие в действие.

Друга важна причина за протест е желанието за свикване на Велико народно събрание. Това пък защо? Такъв законодателен орган трябва да се свиква при ясни желания и принципи за изграждане на новата конституция. Макар че в момента не конституцията е проблемът. Поне не основният.

Последна актуализация: 16:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

89
rate up comment 22 rate down comment 1
Гецов
преди 11 години
Самата система, изградена в/у принципа - 'който има повече, е повече човек с повече права и възможности => прави всичко нужно, независимо от въздействието, за да си и ти повече...' предопределя строго пирамидално общество защото, не може всички да имат повече, нали?Резултатите от изгражданото вече няколко хилядолетия такова разпределение на благата са:- успяват гъвкавите! Но да си гъвкав като цяло е дефиниция на безпринципен...(какви са ти принципите, щом се променяш според обстановката постоянно, а?!?!)- една определена маса стартират и преминават през живота ПРИВИЛЕГИРОВАНО, като у същите се създава себеопределяне за по-висша раса/прослойка(ако аз не им давам прехрана - ще умрат от глад??!?!?!)- този така наречен 'елит' е споен единствено посредством взаимни зависимости(не можеш да ме бутнеш щото знам какво си извършил)- невъзможно е, да започнеш от '0'-та и честно да успееш защото, Великите географски открития.....отдавна са открити, нали? Полетата за изява вече са заети и т.н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 16 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
поробването вече е безсмислено понеже има има роботи, машини и много излишни хора. Има нужда от пазари и ресурси. На тази тема са днешните войни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 20 rate down comment 0
tati
преди 11 години
КАК ТАКА БЕ ???/ за ЛОТ-4/ 80% от парите са платени а само 16 км са построени от общо 49 км и сега и парите ги няма и на работилите фирми не е платено и В.Бошков ми се ослушва дали влака ще мине Е за точно такива изпълнения от 23 години насам и такива ослушвания сме на улицата и няма да има край докато парите не се върнат - политиците всичките до сега не сменим и докато не заработи машината по правилата . Защото са ни СБЪРКАНИ ХОРАТА а не законите и правилата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 16 rate down comment 1
fairfax
преди 11 години
Аха, може да живееш по-добре само за сметка на някой друг, правилно ли те разбирам? В такъв случай, след като няма кой да поробим, нямаме шанс да заживеем по-добре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 21 rate down comment 2
mos70
преди 11 години
момиче, забравяш простичкият факт, че при хората "силните" (богатите) са такива на гърба на "слабите" (бедните)! Благодарение са "слабите", които дефакто изкарват парите, "силните" са силни! Това привидно "равновесие" и "консенсус", който съществува между двете страни, е валидно само и единствено, ако се поддържа някакъв баланас, някаква константна пропорция на "силите" (богатството) на двете страни!! Запомни го това изречение много добре, и си го запиши!! Когато обаче пропорция се промени в полза на "силния", "слабия", (в който фактичски е сила) излиза с тоягите!Ето това се случва в момента, и това е само началото! Гарантирам ти го! И по-лошо ще става, ако нещата не се нормализират! Банките са следващите....помни ми думата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 28 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
защото едните общества живеят на гърба на другите ПРИ ТАЗИ СИСТЕМА (пазарна икономика). Тази система е работила при други условия - човекоемки икономики поради ниска ефективност на труда и неглобализиран свят. Сега вече няма работа за всички защото стоките са произведени с по малко хора, но са нужни потребители за да живее тази система. Вливат се пари но те не циркулират. Някои общества все още успяват да поддържат висока заетост поради високия си износ (Германия) но други (потребители като България) не успяват. Именно затова е необходима нова парадигма за преразпределение и то по цялата вертикала от община до ЕС и света. Защото няма работа за всички поради високата ефективност на труда. Редно е или да си поделим работата или работещите да изхранват неработещите и то с една цел - да има изобщо потребители. Ако не стане така се очаква естествена депопулация и регрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 14 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Аз ще ти дам един Like, ама тези от правата на човека ще дойдат и ще те арестуват :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 17 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 11 години
Случайно да си забелязал, че както при животните и хората, така и при държавите има "по-силни и по-слаби"? Едни са били пороени, други са били поробители. Поробителите, или по-силните са натрупвали с векове блага за сметка на по-слабите и поробените. Така едните са се откъснали с много и за дълго. Много ли ти е слижно, или да обяснявам с по-прости понятия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 26 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Когато говорите за човешкия матриал има и друг вариант. Не е нужно задължително гласуване. Нужен е ценз. И да не ми скачате с думата дескриминация. Човек, който не си е направил труда да изкара поне безплатно средно образование, да няма право да гласува. Така ще се реши и проблема с продажбите на гласове. Това е много твърдо но според мен решение, което доста помогне при избирането на подходящо управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 22 rate down comment 0
shinawatra
преди 11 години
както някой беше казал "демокрацията в България е зачената в грях". докато ни управляват тези, които окрадоха държавата статуквото ще се запази. Нормално е хората с власт да се опитват с всички сили да запазят статуквото, докато колелото се върти техния интерес е над всичко останало. е*бем ти демокрацията, после ми говорете за скандинавските страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още