IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Станков: Раздробяването на земеделието е най-голямата грешка на прехода

Възстановяването в земята в реални граници и ликвидирането на окрупнените фирми са с основна заслуга за проблемите в сектора, смятат министърът

10:41 | 05.04.13 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Проф. Иван Станков. Снимка: БТА</em></p>

Проф. Иван Станков. Снимка: БТА

Най-голямата грешка на прехода в земеделието е възстановяването на земята в реални граници, раздробяването ѝ, ликвидирането на окрупнените ферми, смята служебният министър проф. Иван Станков. Проблемите на българското земеделие са проблеми на времето, на дългия преходен период, че 23 години слизахме все надолу и надолу, казва в интервю за БТА министърът на земеделието и храните.

Публикуваме пълния текст на интервюто на професор Иван Станков.

- Твърдите, че сте заварили ведомството с огромни проблеми (при плодовете и зеленчуците, животновъдството, силно е намален броят на животните, тютюнопроизводството и т. н.). Министерството било залято от сигнали за нарушения, въобще пълен хаос. На кого да вярваме на Вас или на предшественика Ви, който твърдеше, че оставя аграрния отрасъл в добро състояние?

Когато говоря за проблемите на нашето земеделие, не говоря за това, че те са оставени от предшестващото управление, а че са проблеми на времето, на целия този дълъг преходен период. Затова аз съм съгласен с хората, които излизат и протестират, защото 23 години ние слизахме все надолу и надолу.

Специално в земеделието най-голямата грешка беше възстановяването на земята в реални граници, нейното раздробяване, ликвидирането на създадените окрупнени ферми с по 350-360 крави средно, с по над 2 000 овце. и т. н. Хората ни завиждаха за това.

Когато се наложи концепцията за свободния пазар - през 1990 - 1992 година, България не беше готова за това. Тази концепция нанесе сериозни поражения на българското земеделие. Преди всичко, защото производственият процес изобщо не беше готов за това. Като добавите и последвалата приватизация и ликвидация - всичко това доведе до големия спад на всички нива в българското земеделие.

Най-големите проблеми при животновъдството (овцевъдство, свиневъдство, говедовъдство и др.) и броя на животните дойдоха именно през този период - 1990 - 1994 година. След тази година започва едно задържане, всички правителства са се мъчили някак да крепят положението. Но кривата продължава да слиза надолу.

- И всичко това заради тази раздробеност на стопанствата и ликвидация, за която говорите ли е?

Не съвсем. След 1994 г. започнаха обратните процеси. Като приключи концепцията на свободния пазар, започнаха процесите на държавното регулиране. Тогава беше наложена политика държавата да започне да се намесва и да регулира някои от процесите. Вследствие се роди новата теза – за дребното и средно стопанство, което трябваше да направим.

За съжаление и тук нещата се изтърваха. При следващите правителства започна масово окрупняване, за да достигнем до няколко милиона декара в някои райони. Това са огромни арендни или собственически стопанства, големи ферми, а презумпцията беше точно за обратното - малки и средни такива, за да обхванат и дадат поминък на по-голяма част от хората.

- През последните дни имахте интензивни срещи с производители, областни дирекции, браншови съюзи, асоциации в цялата страна. Какво е посланието от тези срещи?

Все още не съм приключил с тези срещи и ще продължавам, при мен те са практика. Като преподавател и ректор на Тракийския университет в Стара Загора всяка събота посещавах различни стопанства и фермери. Вече бях в най-тежките райони и впечатленията ми досега са, че хората намират доста сериозни отклонения и имат сериозни препоръки.

Сред най-сериозните бих откроил този с използването на пасищата. Държавата е направила всичко необходимо, за да даде пасищата на тези, които отглеждат животни, докато общините са допуснали сериозни грешки. Те са раздали земя на хора, които нямат животни и в тези райони реакцията и на Асоциацията на животновъдите беше много силна.

Друг сериозен проблем е тютюнопроизводството, което не е включено като приоритет и не е защитено в Европейския съюз. В тази връзка мога да похваля правителството, което наследих, че е успяло да даде субсидии на тютюнопроизводителите, които бяха изцяло отписани от предишните управления.

Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

53
rate up comment 11 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Аз съм лесен - знам и две, и двеста! Вие му мислете как от офисите се ходи на бригада за картофи, щото като гледам каква материална база ще ви остави капитализма, май и вие ще почвате като вашите дядовци от нищото... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 1 rate down comment 5
rover
преди 11 години
Напълно съм съгласен с теб, че социализмът предстои. Само дето най-напред капитализмът трябва да му създаде материалната база. Та после да има как да се развихри идеологията. Иначе идеология не се яде. Дори и в родината на соца Съветска Русия засега са се отказали от идеята за световна революция.Та така. Първо базата, после надстройката. Първо цуцулизма, после жените - общи.И както ти пишеш (както и Тато казваше) - ха, ха,ха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 11 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Аз не случайно питах за 1980! Провери и напиши тук, моля! Щото ако наистина промишленост и СС са били толкова затрити, би трябвало да сме затънали до шия и като дъл! Златото продали, всичко изпили и изяли... виж числата и пак сподели! хаха!Към 1989 г. имаме 10 млрд. USD дълг срещу $ 35-40 млрд. БВП. Само оборудването заводите ни по цени за скрап е 2-3 пъти повече!Сега колко ни е дълга, имаш ли идея? И срещу какво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 16 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Социализмът не е никакво недоносче и той все още предстои! Не фалира социализмът, а един военно-поличтически и икономически съюз загуби политическата война с по-умен и по-силен противник. По-силен като конгломерат от най-богатите бивши колониални държави, а не като икономическа доктрина! Разгледай малко кризите и фалитите и в западния двор през 20 век! Ние просто се предадохме. Сев. Корея още си я има, нали? Ако Никсън не беше откачил долара от златото през 1971, щяхте да видите какво е трещящ фалит!Западният модел се крепеше на противопоставянето с нашата система. Видяхме какви са перспективите и пред "победителя" - западните икономики цъфтят! Нали добрите новини ни събират всеки ден тук!Имай предвид, че нашето разпадане и отварянето на Китай даде още няколко глътки въдух на западните икономики, та до днес! Спечелиха 20 г. докато оглозгат новите пазари, които се отвориха при нас.И сега кво?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 0
Biso
преди 11 години
Имаш ли идея колко беше дългът на България - вътр. и външен към 1980 г? ....................................Към 10-ти Ноември 1989 г. външният дълг е за над 10 млрд. долара, вътрешният дълг е за над 20 млрд. лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 3
Biso
преди 11 години
Тази икономика се крепеше на мощно, едро, механизирано земеделие и огромна за мащабите ни промишленост!.................................Относно земеделието ставя ясно, че сме внасяли храни от вън, защото не сме могли да произведем достатъчно, въпреки, че имаме златна земя.Относно "ограомната за мащабите ни промишленост: всички си спомняме празните магазини и търсенето на "връзки" за да купиш чифт обувки.Златните заводи на социализмаСлед 1974-1975 започна развитие на някои отрасли като черната металургия, тежкото машиностроене, електрониката по следния метод пробивен министър и благоразположение на Тодор Живков. Мисля, че модела на тази система се даде от МК Кремиковци. Първият обект, започнат без предварително проучване, без изяснена технология на добива на стомана и без уточнена генерална сметка. Впоследствие по този начин се изгради голяма част от електрониката, тежкото машиностроене, Третата металургична база и редица други обекти.Георги Белички, бивш министър на строителството, 1991 г.В крайна сметка ЗТМ Русе, е един ненужен завод. Според висшите политици на България и Румъния това е трябвало да бъде нов тип промишлено икономическо сътрудничество по подражание на опита от капиталистическия свят. За съжаление икономическите системи и субективно-тоталитарния подход надделяха. Съвместното предприятие не е било достатъчно обмислено и едва в хода на развитието му се оказа, че производствената му програма е нереализуема.Макар завода в Кремиковци да е построен за развитието на металургията в България, икономическите загуби от него за държавата, социалните и екологични последствия са толкова големи и продължителни, че той се превръща в унищожителен пример за комунистическото управление.Още преди завода да е завършен, се оказва, че мощностите му не могат да бъдат напълно натоварени поради липса на суровина, а някои от отделните производства, като това на *** например, нямат пазар в СИВ.Фактически металургичния комбинат започва да работи като нерентабилен,което положение и до ден днешен не е променено Огнян Димитров, зам. Председател на плановия комитет през 50-те години, отговарящ за капиталното строителствоВъпреки тоталното разминаване в икономическия ефект от комбината в Кремиковци десетина години по-късно ще бъде приложен същия подход при изграждането на завода за крупно нестандартно оборудване в Радомир и ще повторят грешките от предишните години.ЗТМ РадомирСтава това, което експертите са предвидили нито е възможно да се натоварят построените мощности, нито да се произвежда планираната продукция, нито да се намерят пазари за нея. Вложената обща сума за строителство възлиза на 1,367 млрд. лв. Произведената стокова продукция за периода 1980 1990 възлиза на 602 млн. лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 9 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
"Понеже не пазарувах аз, не обръщах внимание какво има в магазините. По едно време влизам в един гастроном. Вътре по рафтовете - осем неща. Компот ( загубил цвят), ориз, кибрит, сол, оцет и още какво беше, не помня. Всичко покрито с прах. И това - две години преди разтурване на ТКЗС. Никакъв разгром не е имало след 1989. Той се състоя много преди това. Ама на празни кратуни как да им го обясниш?"Това требва да са "смислици: ли? И как точно оцелявахме, ядейки сол и кибрит? Имаш ли идея какви глупости пишеш? За разлика от теб аз съм пазарувал от средата на 60-те та до днес и много добре знам кога и какво е имало по магазините! И не те знам теб, ама аз има частен бизнес вече 21 г. и съм хранил до 70 работници! Хайде научи ме на нещо, капиталистче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 11 години
Мави , социализЪма е едно недоносче и то фалирало недоносче . Приеми го ! Това което се опитва да ти кажа е , че за социализма фалира няколко пъти за период от 40 г. , а освен това през голям период от тези 40 г. е бил на директни помощи от една чужда страна - това вярвам си го спомняш ! Хубав или лош мен не ме интересува - бил е нереален (измислен) за тази държава . Ти ако искаш - вярвай в измислици !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 12 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Гледайте къде е била България през 1945 г. и вижте каква е през 1965 г. Това са 20 години! Има ли място за сравнение като промишлен и социален потенциал, като БВП? Сега сравнете 1965 г. с 1985 г. - Всичко е умножено многократно! Да, пуберите - фенове на шарени дъвки, дънки, семки и бонбонки по претъпканите с шарени опаковки рафтове са все по-нещастни, но родителите им знаят къде са били преди 30 г. и могат да оценят какво е да имаш собствено жилище с ел. печка, авт. перала, цв. телевизор, кола и почти безплатна почивка на море и планина 1 месец годишно! Поколението, помнещо годините преди, по време и след войната знае какво струва този жизнен стандарт!Сега се върнете 20 г. назад и вижте какво се е случило и как се е променила България! Магазините са пълни, но те се пълнят и празнят за минути! Търгашът отваря и затваря дюкяна за норматив! И какво остава след него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 9
rover
преди 11 години
Виж, я си намери някое друго място, на което да плещиш безсмислици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още