IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Станков: Раздробяването на земеделието е най-голямата грешка на прехода

Възстановяването в земята в реални граници и ликвидирането на окрупнените фирми са с основна заслуга за проблемите в сектора, смятат министърът

10:41 | 05.04.13 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Проф. Иван Станков. Снимка: БТА</em></p>

Проф. Иван Станков. Снимка: БТА

Най-голямата грешка на прехода в земеделието е възстановяването на земята в реални граници, раздробяването ѝ, ликвидирането на окрупнените ферми, смята служебният министър проф. Иван Станков. Проблемите на българското земеделие са проблеми на времето, на дългия преходен период, че 23 години слизахме все надолу и надолу, казва в интервю за БТА министърът на земеделието и храните.

Публикуваме пълния текст на интервюто на професор Иван Станков.

- Твърдите, че сте заварили ведомството с огромни проблеми (при плодовете и зеленчуците, животновъдството, силно е намален броят на животните, тютюнопроизводството и т. н.). Министерството било залято от сигнали за нарушения, въобще пълен хаос. На кого да вярваме на Вас или на предшественика Ви, който твърдеше, че оставя аграрния отрасъл в добро състояние?

Когато говоря за проблемите на нашето земеделие, не говоря за това, че те са оставени от предшестващото управление, а че са проблеми на времето, на целия този дълъг преходен период. Затова аз съм съгласен с хората, които излизат и протестират, защото 23 години ние слизахме все надолу и надолу.

Специално в земеделието най-голямата грешка беше възстановяването на земята в реални граници, нейното раздробяване, ликвидирането на създадените окрупнени ферми с по 350-360 крави средно, с по над 2 000 овце. и т. н. Хората ни завиждаха за това.

Когато се наложи концепцията за свободния пазар - през 1990 - 1992 година, България не беше готова за това. Тази концепция нанесе сериозни поражения на българското земеделие. Преди всичко, защото производственият процес изобщо не беше готов за това. Като добавите и последвалата приватизация и ликвидация - всичко това доведе до големия спад на всички нива в българското земеделие.

Най-големите проблеми при животновъдството (овцевъдство, свиневъдство, говедовъдство и др.) и броя на животните дойдоха именно през този период - 1990 - 1994 година. След тази година започва едно задържане, всички правителства са се мъчили някак да крепят положението. Но кривата продължава да слиза надолу.

- И всичко това заради тази раздробеност на стопанствата и ликвидация, за която говорите ли е?

Не съвсем. След 1994 г. започнаха обратните процеси. Като приключи концепцията на свободния пазар, започнаха процесите на държавното регулиране. Тогава беше наложена политика държавата да започне да се намесва и да регулира някои от процесите. Вследствие се роди новата теза – за дребното и средно стопанство, което трябваше да направим.

За съжаление и тук нещата се изтърваха. При следващите правителства започна масово окрупняване, за да достигнем до няколко милиона декара в някои райони. Това са огромни арендни или собственически стопанства, големи ферми, а презумпцията беше точно за обратното - малки и средни такива, за да обхванат и дадат поминък на по-голяма част от хората.

- През последните дни имахте интензивни срещи с производители, областни дирекции, браншови съюзи, асоциации в цялата страна. Какво е посланието от тези срещи?

Все още не съм приключил с тези срещи и ще продължавам, при мен те са практика. Като преподавател и ректор на Тракийския университет в Стара Загора всяка събота посещавах различни стопанства и фермери. Вече бях в най-тежките райони и впечатленията ми досега са, че хората намират доста сериозни отклонения и имат сериозни препоръки.

Сред най-сериозните бих откроил този с използването на пасищата. Държавата е направила всичко необходимо, за да даде пасищата на тези, които отглеждат животни, докато общините са допуснали сериозни грешки. Те са раздали земя на хора, които нямат животни и в тези райони реакцията и на Асоциацията на животновъдите беше много силна.

Друг сериозен проблем е тютюнопроизводството, което не е включено като приоритет и не е защитено в Европейския съюз. В тази връзка мога да похваля правителството, което наследих, че е успяло да даде субсидии на тютюнопроизводителите, които бяха изцяло отписани от предишните управления.

Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 10 rate down comment 1
ANS9983
преди 11 години
Най-после след 23 години се намери един управляващ да признае добре известната на всички истина. Вместо да се преобразуват ТКЗС в акционерни дружество (акции според внесената земя, инвентар, животни едно време), се раздроби земята, изкла се добитъка и сега нито зеленчуци, плодове, нито мляко, нито месо - само калпав внос. И сега обратни напъни за комасация (окрупняване?!). Инвеститори (вкл.подставени) изкупиха земята от дребните собственици, но не я обработват, а я арендоват. Кой ще произвежда евтино. Няма интерес. Трябва да се обесят някои хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 6
rover
преди 11 години
Понеже не пазарувах аз, не обръщах внимание какво има в магазините. По едно време влизам в един гастроном. Вътре по рафтовете - осем неща. Компот ( загубил цвят), ориз, кибрит, сол, оцет и още какво беше, не помня. Всичко покрито с прах. И това - две години преди разтурване на ТКЗС. Никакъв разгром не е имало след 1989. Той се състоя много преди това. Ама на празни кратуни как да им го обясниш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
rover
преди 11 години
То ако всичко ни беше наред преди години, нямаше да свалят бай Тошо. И ако си спомняте, магазините се опразниха много преди ликвидацията на ТКЗС и АПК. Той Biso много точно обясни кое как беше. Да не говорим, че работна ръка нямаше 20 години преди 1989. Как си представяте на днешно време, насилственото задържане на хората по селищни системи? Или някои си мислят, че те ще живеят в градовете, а по-простите - в Странджа-Сакар? Или че студенти, ученици и войници ще събират реколтата до ноември, а доктори и зъболекари ще берат домати и ябълки? Този професор говори като някой чичо от село. Никой не е разорил ТКЗС и АПК, както и никой не им е забранявал и пречил да продължат съществуването си след разтурването им. Да не говорим за невъзможността на изпадналия тогава СССР да купува и плаща продукцията на ТКЗС. Относно реформирането на селското стопанство - то не бяха реформи, то не бяха конгреси, пленуми и какво ли не... И не само за селското стопанство, а за цялата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Разгромът и на селското стопанство, и на промишленото производство, и на образованието, и на здравеопазването, цялото изтърбушване на държавата беше съпроводено, подкрепяно и подтиквано от много интензивна пропаганда в медиите, писане на книги, водене на разни капиталистически гуру-та тук да ни коват канчетата, от много самообвинения, самонаказания, подлагане, предаване и откровено продаване, най-често на чужди интереси.Можеш да ровиш из тематичните си литературни източници до безкрай - това няма да промени факта, че държавата ни от прилично за 100 годишното си съществуване ниво, в сравнение със съседните ни държаваи, сега е една агонизираща клоака от латиноамерикански тип.Иначе си поствай, не ми пречиш... хаха! Равносметката от 23 години либерален капитализъм, демокрация и пазарно стопанство говорят повече от всичките ти копи/пейст упражнения...! Вече даже няма кой да харчи ток, а ти си пействай анализите за онова време, когато 6 атомни блока не смогваха на икономиката България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 3
Biso
преди 11 години
Като един от най-опитните в комунистическата пропаганда Александър Лилов не посочва каква е отговорността на БКП за селското стопанство. В своята книга Диалогът на цивилизациите той дори посвещава специална глава за разгрома на селското стопанство под помпозното заглавие Ликвидирането на българското едро и модерно селско стопанство едно от най-големите безумия на прехода. Партията, както се разбира не е виновна за нищо, виновна е демокрацията: Проблемът беше да се реформира селското стопанство, да се тласне още по-напред неговата производителност. Но колкото и да звучи парадоксално днес, вместо реформи и модернизиране се извърши ликвидиране на модерното българско селско стопанство. Александър ЛиловВ своята книга А. Лилов твърди, че българското земеделие е хранело две българии. .Те може статистически да отчитат, но важното е, че когато влезеш в магазина, няма нищо.Петър Младенов, Председател на Държавния съвет 1986 1990.Из Тайните фалити на комунизма, глава 7. Митът за модерно развитото селско стопанство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 3
Веск
преди 11 години
А как само громеше Желю Желев комунизма на село с разоряване на кооперациите и как е изпаднало сега родното му село по тази точно причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 0
Веск
преди 11 години
За съжаление няма връщане назад в земеделието. Проблемът е подмяната на цялото селското стопанство със свръхедро зърнопроизводство. Високи технологии - малко заети и смешен БВП от дейността на фона на огромните евродоплащания. Отчаяна неадекватност - 800 милиона помощи за 6-7 милиона тона зърно. смятайте - на мен не ми излиза. Трябва и животновъдство, градинарство, овощарство, техн. култури и т.н. От там ЗАЕТОСТ и БВП ОТ ИЗГОДЕН БИЗНЕС С ДОБРА ЗА ТОЗИ БРАНШ ПЕЧАЛБА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 1
data
преди 11 години
проблема не е в земята - тя си е доста окрупнена . проблема е че се субсидира зърно производството което и така си е рентабилно при тези ценни . Ако се насочат субсидии към другите сектори нещата ще са коренно различни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 3
dakl
преди 11 години
Проблемът е , че ние като общество все още не сме потърсили сметка на главните виновници за това състояние на аграрния сектор в страната. Тези хора са не само все още живи и здрави, но и по най-наглия възможен начин се проявяват едва ли не като ментори на демокрацията у нас.Ж.Желев , Ф.Димитров , И.Костов и техните преки помагачи разбиха българското селско стопанство не от незнание/Ж.Желев половината си съзнателен живот прекара на село/, а съвсем целенасочено в интерес на чуждите си спонсори и кукловоди!Едва като бъдат поне морално дискредитирани , това ще бъде обица за съвремените национално предатели и отцеубиици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 8
IQ96
преди 11 години
Решението и в момента е просто - данък върху земята и насилствено окрупняване. Така, който иска да си бачка земята - нека да я работи и да изкарва продукция на пазара (земята ни е златна), който обаче си държи земята, само защото "ни вода ти иска, ни хляб" - ами да го духа и да си плаща като поп. Знам, че е утопия, но това е пътя, единственият възможен, останалото е ала-бала залъгалки, до момента, в който *** съвсем превземат селата и тогава и бурени няма да "произвеждаме: :( По-добро не може да се предложи+++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още