IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Станков: Раздробяването на земеделието е най-голямата грешка на прехода

Възстановяването в земята в реални граници и ликвидирането на окрупнените фирми са с основна заслуга за проблемите в сектора, смятат министърът

10:41 | 05.04.13 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Проф. Иван Станков. Снимка: БТА</em></p>

Проф. Иван Станков. Снимка: БТА

Най-голямата грешка на прехода в земеделието е възстановяването на земята в реални граници, раздробяването ѝ, ликвидирането на окрупнените ферми, смята служебният министър проф. Иван Станков. Проблемите на българското земеделие са проблеми на времето, на дългия преходен период, че 23 години слизахме все надолу и надолу, казва в интервю за БТА министърът на земеделието и храните.

Публикуваме пълния текст на интервюто на професор Иван Станков.

- Твърдите, че сте заварили ведомството с огромни проблеми (при плодовете и зеленчуците, животновъдството, силно е намален броят на животните, тютюнопроизводството и т. н.). Министерството било залято от сигнали за нарушения, въобще пълен хаос. На кого да вярваме на Вас или на предшественика Ви, който твърдеше, че оставя аграрния отрасъл в добро състояние?

Когато говоря за проблемите на нашето земеделие, не говоря за това, че те са оставени от предшестващото управление, а че са проблеми на времето, на целия този дълъг преходен период. Затова аз съм съгласен с хората, които излизат и протестират, защото 23 години ние слизахме все надолу и надолу.

Специално в земеделието най-голямата грешка беше възстановяването на земята в реални граници, нейното раздробяване, ликвидирането на създадените окрупнени ферми с по 350-360 крави средно, с по над 2 000 овце. и т. н. Хората ни завиждаха за това.

Когато се наложи концепцията за свободния пазар - през 1990 - 1992 година, България не беше готова за това. Тази концепция нанесе сериозни поражения на българското земеделие. Преди всичко, защото производственият процес изобщо не беше готов за това. Като добавите и последвалата приватизация и ликвидация - всичко това доведе до големия спад на всички нива в българското земеделие.

Най-големите проблеми при животновъдството (овцевъдство, свиневъдство, говедовъдство и др.) и броя на животните дойдоха именно през този период - 1990 - 1994 година. След тази година започва едно задържане, всички правителства са се мъчили някак да крепят положението. Но кривата продължава да слиза надолу.

- И всичко това заради тази раздробеност на стопанствата и ликвидация, за която говорите ли е?

Не съвсем. След 1994 г. започнаха обратните процеси. Като приключи концепцията на свободния пазар, започнаха процесите на държавното регулиране. Тогава беше наложена политика държавата да започне да се намесва и да регулира някои от процесите. Вследствие се роди новата теза – за дребното и средно стопанство, което трябваше да направим.

За съжаление и тук нещата се изтърваха. При следващите правителства започна масово окрупняване, за да достигнем до няколко милиона декара в някои райони. Това са огромни арендни или собственически стопанства, големи ферми, а презумпцията беше точно за обратното - малки и средни такива, за да обхванат и дадат поминък на по-голяма част от хората.

- През последните дни имахте интензивни срещи с производители, областни дирекции, браншови съюзи, асоциации в цялата страна. Какво е посланието от тези срещи?

Все още не съм приключил с тези срещи и ще продължавам, при мен те са практика. Като преподавател и ректор на Тракийския университет в Стара Загора всяка събота посещавах различни стопанства и фермери. Вече бях в най-тежките райони и впечатленията ми досега са, че хората намират доста сериозни отклонения и имат сериозни препоръки.

Сред най-сериозните бих откроил този с използването на пасищата. Държавата е направила всичко необходимо, за да даде пасищата на тези, които отглеждат животни, докато общините са допуснали сериозни грешки. Те са раздали земя на хора, които нямат животни и в тези райони реакцията и на Асоциацията на животновъдите беше много силна.

Друг сериозен проблем е тютюнопроизводството, което не е включено като приоритет и не е защитено в Европейския съюз. В тази връзка мога да похваля правителството, което наследих, че е успяло да даде субсидии на тютюнопроизводителите, които бяха изцяло отписани от предишните управления.

Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

43
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
.... ***...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 17 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Омръзнало ми е разни гайди да гледат в двора на Германия, Англия, Франция, че даже на Чрхия и Унгария и да ми сравняват с нас! Имате ли идея къде е била Прага, Лондон, Париж през 1887 г. и къде София? Имате ли идея къде е било българското село през 1935 г. и къде през 1965? И каква е напр. разликата за гръцкия селянин за този период? Имате ли идея какво се е случило изобщо в България за тези 45 г.? Ще ви кажа аз какво виждам - от Белчо и Сивушка ние полетяхме в космоса, а Балкнският полуостров до преди няколко години светеше с наш ток!Изнасяхме и селскостопанска, и промишлена, и интелектуална стока за няколко континента и никой не си позволяваше да ни върти пръст, или поне не на наша територия, освен Големия брат. Бяхме държава - кофти, но силна държава. Сега сме го^вно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
И кво се опитваш да ми (ни) кажеш с това? Че една супербедна преди войната държава, излязла от войната още по-победена, напълно разорена и съсипана, плащаща жестоки репарации на съседи и победители, е имала финансови проблеми? Че това е държава, която има към онова време герб и знаме едва от 70-тина години? Чр Т. Живков е плащал със златото на българия задълженията, голяма част от тях са последица от безумната политика на предишния *** режим? Че в години на такива изпитания са построени хиляди километри пътища, нови болници, училища, заводи, купувана е селскостопанска и индустриална техника...? Какъв е проблемът - че Т. Ж. е разменил 30 тона злато за да няма гладни, безработни и неграмотни българи? какво се опитваш да ми кажеш?Имаш ли идея как са живеели в гръцките, турските или румънските села по това време, когато в България вече е приключила електрификацията на 100%?Имаш ли идея колко беше дългът на България - вътр. и външен към 1980 г?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 11 години
Банкерът проф. Царевски обобщава:Общо за трите продажби на злато от българския златен резерв България не е получила повече от 30 млн. долара, което очевидно не можеше да реши валутните проблеми на страната. Можеше да се вземат мерки за икономии, но е предпочетено да се продаде наличното злато.Съветският съюз тогава не ни отпусна кредит, защото в България се водеше една неразумна валутна политика и с нея сме поставили в тежко положение съветските банки в Париж и Лондон. Ако се има предвид, че след 8-10 години международните цени на златото рязко скочиха над 10 пъти, то щетата за България е огромна, дори и да се има предвид инфлацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 11 години
При задълбочаващия се проблем с платежния баланс Живков прибягва до още няколко секретни операции със злато. През май 1962 г. Бюрото на Министерския съвет в състав Антон Югов, ген. Иван Михайлов, Живко Живков, Станко Тодоров и Георги Дамянов разрешава на БНБ да депозира 6 тона злато в Унгарската банка срещу кредит в размер на 10 млн. долара. Заложените общо 5 878 кг злато на Унгарската банка обаче по-късно също са продадени за погасяване на кредити.Сериозните проблеми с платежния баланс на НРБ и острата нужда от конвертируема валута за погасяване на взетите кредити продължават и след това. Чрез БНБ и Българска външнотърговска банка през 1964 г. още българско злато е депозирано в залог срещу кредит в Московската народна банка в Лондон в кюлчета и в български и чуждестранни златни монети. Три месеца по-късно то също е продадено. Теглото му възлиза на 5 849 кг, а операцията е съгласувана отново с Живков.Така между 1960 г. и 1964 г. с негово разрешение са продадени общо около 31 880 кг или 31,8 тона чисто злато, като получената конвертируема валута е използвана единствено и само за погасяване на задължения предимно към съветските банки Ейробанк в Париж и Московската народна банка в Лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 6
data
преди 11 години
Зам.-председателят на БНБ през 60-те години проф. Нешо Царевски прави следния анализ:Продажбата на злато стана неизбежна при допуснатия голям пасив на платежния баланс в конвертируема валута. Не биваше да се допуска натрупването на дълг в чужбина, който не сме в състояние да погасяваме. Банката е правила не един доклад по това време с предложение да се ограничи ползването на външни кредити до рамките на възможностите за погасяване.Но въпреки всичко, робувайки на високи темпове на всяка цена, в страната се извършваше внос повече, отколкото са ни платежните способности, което ни доведе още в началото на 60-те години до кризисно положение във валутната област, или неплатежоспособност. Бедата е в това, че необмислената валутна политика ни доведе до невъзможност да плащаме в чужбина и трябваше да се посегне на това малко национално богатство, натрупано в миналото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 8
deBill
преди 11 години
само има една подробност: е такива амсалаци като тебе и мене докато строяха социализма и аха да построим и комунизма другарите в АОНСО още в началото на 80те години много преди перестройката им преподаваха професори по икономика с факти и диаграми че соца повече от 10 години не може да просъществува,както и стана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 11 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Свободен пазар не се ПРАВИ! Свободният пазар се случва сам! Къде има такъв? Къде е този "свободен пазар"? Аааа, да - в Америка! Ама не в САЩ, а в Лат. Америка - Ондурас, Гуатемала, Колумбия... Има и в Азоия - Малайзия, Сингапур... Има и в Африка тук - там: Нигерия, Либерия... Ние вече натам сме се устремили... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 14 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Ето, разрушихме всичко - и комунистическото селско стопанство, и комунистическата индустрия, и комунистическото образование, и комунистическото здравеопазване, и пенсионната система, и инфраструктура, транспорт, флот, външна търговия, връзки с цели региони... Каквото ни казаха - направихме!И сега къде сме? Какво построихме?Вчера го гледам К. Тренчев - и той вика, че не било станало хубаво! И има наглостта да се показва още пред хората! Той викаше най-силно, че трябва първо да се разруши до "0", за да се изгради свята и чиста капиталистическа България!Пичове, жал ми е за вас! Жал ми е, че сте прецакани, защото още не се сещате какво ви чака! Един ден ще разберете за какво ви говоря, скоро ще е...! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
България фалирала през 60-те... това не го помня. Ти как го помниш? Някъде си го прочел? А чел ли си за фалита на САЩ през 1971? Не си? Е, няма и да прочетеш, но това е причината да се отмени златното обезпечение на долара!Много държави са фалирали. И сега фалират, без да са помирисали комунизъм!Едно нещо е факт - България имаше най-силната икономика на Балканите между 1960 и 1985 г.! Тази икономика се крепеше на мощно, едро, механизирано земеделие и огромна за мащабите ни промишленост!След промените българите бяха убедени от разни кресльовци, че са фалирали, а те не знаеха какво значи това - всеки имаше СОБСТВЕНО жилище, някои по няколко имота, кола, никакви задължения, огромен капитал в лицето на здрави и образовани млади специалисти във всички области, прекрасна природа, полезни изкопаеми... но денонощно се ревеше по медиите от нечистоплътни хора, че сне фалирали, че сме "обрулени", че сме зле, зле, зле... Трябваше да повярваме, че нищо в България не струва, трябва да го разрушим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още