IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Божидар Данев: България се деиндустриализира

Нашата икономика се превръща в икономика на бедните и непродуктивни услуги, смята изпълнителният председател на БСК

14:34 | 23.05.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Божидар Данев: България се деиндустриализира

85 големи предприятия са закрити само за пет години – между 2008 и 2013 г. Заедно с тях са фалирали много свързани с тяхното производство средни и малки компании. Обезглавени са цели сектори, сочи статистиката. За същия период е изчезнало всяко пето средно предприятие. С 12% се е свил броят на малките фирми. Увеличили са се единствено семейните микропредприятия.

„Тези данни означават само едно: бизнесът се маргинализира. Не се внедряват нови технологии, няма нови идеи и нови продукти. Нашата икономика се превръща в икономика на бедните и непродуктивни услуги. Вместо да се реиндустриализира, България се деиндустриализира“, заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев на семинар за актуалните проблеми на пазара на труда, в рамките на изпълняван от БСК проект по ОПРЧР, съобщиха от пресцентъра на Камарата.

Вследствие на всичко това, между 2008 и 2014 г. работните места в страната са намалели с над  380 000. В същото време драстично се разтваря ножицата между качеството на работната сила, произвеждана от образователната система, и уменията, търсени от бизнеса. Расте броят на хората с висше образование, но за жалост, пазарът няма нужда от тях, защото техните специалности често не отговарят на потребностите на икономиката.

Икономиката търси висококвалифицирани хора с определени компетенции, но не ги намира. Голяма част от населението е неграмотно или без никакви умения, а на пазара няма работа за нискоквалифицирани хора, каза още Данев. Eдинственият шанс за хората без образование са туризмът и селското стопанство, където те могат да бъдат полезни, обаче само ако се управляват и ръководят интелигентно.

„Икономиката и осигурителната система са скачени съдове“, посочи Божидар Данев и допълни: „Сривът на икономиката заради кризата доведе до бум в разходите за пенсии, защото хората се втурнаха да търсят различни канали да получат сигурен доход, какъвто е пенсията“.

От 2.5 млрд лв. през 2000 г. разходите за пенсии са нараснали на 8 млрд лв. през 2014 г., предимно заради скока в броя на инвалидните пенсии. През 2000 г. те са били 200 000. 14 години по-късно те вече са били 450 000. С 50% - от 10 млн. лв. на 15 млн. лв., са се повишили и разходите за болнични.

Сериозна е диспропорцията в заплащането на труда. Хората, които произвеждат добавена стойност, печелят по-малко от заетите в администрацията, показват данните. „Младите хора не искат да работят в реалната икономика, те предпочитат безрисковото и добре платено работно място в администрацията. Това създава ценностна система, която не е икономически обоснована, а се управлява от бюрокрацията“, подчерта Божидар Данев.

Прави впечатление също, че възнагражденията в сектора с най-големи загуби и задължения – енергетиката, са нараснали 5,5 пъти от 2000 до 2013 г. Изпълнителният председател на БСК нарече този факт алогичен и го обясни с монополното положение, свръхрегулацията и силните политически влияния в този сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 10 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
България се деиндустриализира...По вероятно е да стане точно обратното.Абе , рано те е хванала ракията май...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 20 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Знаеш ли , тъжно ми става , като чета как някой прави фирма , мобилизира цялото семейство ...8 дена в седмицата бачкат...няма лошо.Аз минах вече по тая пътека преди 15 години...от едната страна ме цакаше Администрацията а от другата Мутрите та...разбираш ме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
Svetoslav_Aladinov
преди 8 години
Да за държавната администрация говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
"...аз и работещите в администрацията, сме като от различни планети."Ако говориш за държавната администрация,...на нея и е през оная работа , че ти изкарваш заплатите на нейните търтеи...ти си просто балъка , влязъл в системата и те ще те ...таковат ...щото те са Системата...останалото е много сложно за тях...те са там затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 24 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Изгележда усвоителски-присвоителският ни (накратко клептомански) елит започва да вижда дъното на казана и започва да се чеше по главата - ами сега на къде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 2
Svetoslav_Aladinov
преди 8 години
АЗ и родителите ми имаме малък магазин на едро и дребно.Работим 7 дни в седмицата(мисля че няма нищо лошо в това) за да "имаме", не да ставаме олигарси и най- много ме е яд че аз и работещите в администрацията, сме като от различни планети.Вместо да ти съдействат,за това че им изкарваш заплатата те се отнасят с теб като с ***. По мое мнение при такъв дисбаланс сривът в системата е неизбежен!Аз лично го преживях като брокер на недвижими имоти през 2008, продавачите искат 80000, а купувачите дават до 50000-60000(двете страни говореха на различни езици) и крайния ререзултат на пазара на имоти го знаете всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Това е все едно да кажеш:царят е гол.Нещо което всички виждат, освен тези които са на власт и не свързват с нищо бъдещето си с България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"Сериозна е диспропорцията в заплащането на труда. Хората, които произвеждат добавена стойност, печелят по-малко от заетите в администрацията, показват данните"Ами ха де..защо е така? Да помислим! Има два възможни варианта. Първият е, че заплатите на администрацията са високи /това което той си мисли/ и вторият е че в частния сектор НЕ плащат. Ако приемем мераците му за намаление доходите на администрацията, то най много и БЕЗ нея да останем. :))))) Абе изобщо ..на калпавата ракета ..... нали знаете кое и е криво? Ама нали са умни ...да пробват! Проба -Грешка и така....."...те предпочитат безрисковото и добре платено работно място" Та той какво очаква да предпочитат? Ами да направят такова място собствените си компании! Или намеква за необходимостта държавата да се погрижи местата в администрацията да станат по рискови, та белким хората да изберат по малкото зло -тяхните компании?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Тъй ,сега като открихме топлата вода , аджеба иде и следващият въпрос: Кой е виновен за това ? Осъдени има ли?Или за е.бан г.з цяр има...пак ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 36 rate down comment 15
Бате Пешо
преди 8 години
Добрютру Пено.Нали щяхме да съдим Русия?Нашия *** Рошко им се репчи.А пазарите на бившия Съветски съюз са загубени завинаги за нас.Там можем да изнасяме храни масло месо сирене плодове зеленчуци машини всичко което на апад не го искат.Да ни е честита гладната демокрация,Българите станаха стадо *** борещи се за оцеляване.Но каквото сам си направиш никой не мое ти го направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още