IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Държавата е толерирала петролния и газовия бизнес

Ваньо Танов е сигурен, че играчите на пазара за горива се споразумяват за цените

09:15 | 21.08.15 г. 47
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борисов: Държавата е толерирала петролния и газовия бизнес

Държавата е подходила толерантно към петролния и газовия бизнес, заяви пред Нова телевизия премиерът Бойко Борисов в коментар за нарушенията, открити при проверки на бензиностанции. Същевременно премиерът допълни, че има и информация за нередности в газовия сектор, особено по отношение на пълненето на газовите бутилки.

От два месеца ДАНС наблюдава бензиностанциите и „държавата е много за бой” заради неглижирането на проблема, каза Борисов. Според него никой не е контролирал бензиностанциите, включително и „големите” и модерните петролни колонки.



„Същите тези негодници с подобна инсталация застават пред кабинката, манипулира се софтуерът пред колонката, продава 20 тона, а при нас ги засича например 10 тона”, посочи Бойко Борисов. 

За всяко открито нарушение се води прокурорска проверка, увери министър-председателят. „Куп мерки са ми предложили вече. Ще го направим ударно и ще ги вкараме в ред. Говорим и за ведомствените – това са над 1200-1300 бензиностанции, които нямат нито нивомери, нито се водят някъде, уж стопанска техника зарежда”, каза още премиерът Борисов.

„Има един анонс, че готвим бомба с горивото за отопление. За каква бомба? Става въпрос за тези, които бягат пред вятъра за оцветеното гориво, защото знаят, че това го подготвяме, ако продължим да управляваме. Много врагове вече си създадохме. Това оцветено гориво какво е всъщност? То е една официална дадена от държавата толерантност за едни хора да се явяват посредници”, заяви още Борисов.

Премиерът подчерта, че държавата може да се пробва да се договаря доректно с производителите, за да получава гориво на цени много под тези на бензиностанциите.

"Защо ни е този посредник? Как посредникът за детската градина ще се договори за по-евтино гориво? На базата на какво? Най-вероятно ще е контрабандно, а държавата така или иначе го плаща”, посочи Борисов.

Няколко типа нарушения по бензиностанции са открити при последните проверки, допълни директорът на Агенция „Митници” Ваньо Танов, който също участваше в дискусията. По думите му на пазара у нас се продава горива с лошо качество,  потребителите се лъжат с по-малки количества, които зареждат, а и има измама към държавата – с по-малки постъпления от акциз и ДДС.

Според Танов има картел на пазара за горива. Той направи сметка, че цената на бензините, излизащи от рафинерията, е 0,92 лева и цената с акциз и ДДС е към 1,80 лева, а по бензиностанциите цената е около 2,20 лева с разлика от по няколко стотинки. 

Според него не е трудно да има разбирателство, защото големите вериги са се разбрали, а малките са се съгласили с условията.  

Танов добави още, че проверката за работата на "Лукойл Нефтохим" продължава. 

Според него приходите от акцизи в бюджета растат с 400 – 450 млн. лева, което е означавало, че тези средства са били отклонявани досега.

Припомняме, че малко по-късно днес Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще представи първите данни от проверката на пазара, но изводите дали играчите на пазара са се споразумели ще станат ясни след време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 13 rate down comment 3
1984
преди 8 години
Млякото се изкупува 52ст:),а субсидията за производителя само сваля цената,даже и на52ст.той е пак на печалба.Мащабите са от значение:за да купиш 1-2тона мляко имаш разходи за цистерна,ГОРИВО:),заплати за шофьор и риск от некачествено мляко,следва преработка,отново транспортиране,надценка за търговец и покупка ...на 1л.от клиента,на бензиностанцията никой не купува 1л.:),а горивата не са нетраен продукт и се транспортират с танкери и тръбопроводи.За сравняване гледаме цените на един и същ продукт в различните държави,а не ябълки и круши.Освен това не всички пият мляко,но енергията(ток,газ,течни горива)засягат всички:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 8 години
Аз нещо не мога да ви разбера - вие тука капиталисти и богати хора с десни възгледи ли сте, или стотинкаджии на заплата? Какво искате - държавата да определя цените на горивата ли? Да казва на частни компании за колко да си продават стоката? Аз немам нищо напротив, щот съм ***, ама вие?Ми кат си почнал с анализи на цени, що не сметнеш как от 20-30 стинки изкупна цена на млякото по магазините го продават за 2 лв. литъра - хем без акцизи, а даже с купища субсидии по какви ли не програми...?Или как от 30-40 стинки за кило пшеница хлябът става 1.20 за 400 гр.? Пак без санкциониращи данъци като акцизи и пр. и пак с купища субсидии, доплащания от държавата и какви ли не форми за пълнене на зърнопроизводителски гуши?Айде, като си такъв ценовик, дай малко коментари и по тези стоки, щот те не са по-маловажни от бензина, ама траете като ***, щото не ви ги продават руснаци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Държавата винаги е толерирала петролния бизнес и особено Лукойл. Оттам идват едни от най-големите подкупи за управляващата партия в България.Да видим Борисов и ГЕРБ с какво са по-различни от предишните Станишев и Доган?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 1
1984
преди 8 години
Упс,ДДС е 0.315,а литър нефт с днешна дата е под 0.51лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
1984
преди 8 години
много неточности в думите на Танов:-цената на горивата е 2.30-2.29,ама той не плаща от джоба и е нормално да не знае:)-за първите 6м.са събрани 48%от планираните акцизи,2млрд,или със170млн.над миналогодишните за същия период,ама що да не каже400-450-ако към 0.92прибави акциза от 0.65 и ДДС 0.35 ще получи 1.88,но производителя не публикува цени и остава да се доверим на Танов,че цената им е 0.92:)литър нефт,закупен преди месец на цена 56,6долара за барел, при курс на долар от 1.804лв. е 0.64лв.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 3
driverf1
преди 8 години
Хайде от утре 2 лева за литър гориво и 0.80 лева за литър газ пропан бутан.....Браво достойни мъже и жени (управляващи) на България.....,така се мисли за народа.....и като се завърти ценовата спирала след един месец и хляба станал 0.50 лева за 0.500 килограма.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 2
SSIW
преди 8 години
Единствения лъч надежда (както винаги ) идва от достойните мъже във властта. Надяваме се, че са на самия праг на това прозрение, колко ретроградно и разлагащо действие върху самата тази власт, имат високите приходи в националния бюджет от ДДС на горивата и ще поведат решителна битка за снижаването им. Дано! Единственото, което ни остава е да се надяваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 2
SSIW
преди 8 години
Ваньо Танов е сигурен, че играчите на пазара за горива се споразумяват за цените.....................Няма и не можеда има такова нещо ! Как е възможно, компании и представители на най-напредничавата и извисила се човешка цивилизация, тези които са лицето и са носители на същинския й дух и ценности, да влизат в безпринципни договорки със съмнителнии и направо морално нечистоплътни, азиатски търгаши ?! Не, господа и дума не може да става за споразумение тъмни шамаски сили, които са затиснали като похлупак тази изстрадала земя, принуждават всеки, който е решил да продава моторни горива в държавата ни, да ги продава скъпо, против волята си и никаква търговска или цивилизационна етика, не е в състояние да направи, каквото и да било по въпроса зла прокоба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
driverf1
преди 8 години
40 стотинки си е добър марж.....,е в тях влиза и доставката,но тя не е голям разход.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 4
Спящият бик
преди 8 години
"Държавата" да не ми се прави на играч, а да осигури конкуренция на Лукойл с необходимите правни средства! За монопола на Лукойл става дума, а не за картел в класическия смисъл на понятието. Лукойл дава тон и всички доброволно и без изрично договаряне се подреждат до него, защото:1. Това ги устройва.2. Не биха искали да си имат неприятности с монополиста
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още