IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

42% от българите биха предпочели Русия за военен съюзник, 17% - САЩ

Социолози представиха глобалните предпочитания за отбрана в 66 страни

20:21 | 20.02.17 г. 14
<p>
	<em>Кораби от военноморска група на НАТО на неофициално рутинно посещение във Варна, 12 февруари 2017 г. Снимка: БТА</em></p>

Кораби от военноморска група на НАТО на неофициално рутинно посещение във Варна, 12 февруари 2017 г. Снимка: БТА

Какви са глобалните предпочитания, свързани с отбраната – това изследва в 66 страни по целия свят УИН/„Галъп интернешънъл“.

Участниците в анкетата са поставени пред следната хипотеза: коя от основните военни сили в света биха избрали за отбранителен партньор.

Въпросът е зададен така: „Има шест страни в света, които разполагат с най-голяма военна мощ: САЩ, Китай, Русия, Франция, Обединеното кралство и Индия. Да предположим, че във вашата страна избухва военен конфликт и вие трябва да изберете само една от тези страни за ваш партньор, коя страна бихте избрали?“. Това е прокативен, експериментален и хипотетичен въпрос. Той показва изключително любопитна сравнителна картина между страни и региони.

В България 42% отговарят Русия, 17% - САЩ, 4% - Франция, съобщава социологическата агенция. 

Косово води по отношение на предпочитанията към САЩ. 92% от населението там предпочита партньорство със САЩ. Следват Република Корея с 81% и Папуа Нова Гвинея – със 70%, Израел, Филипини, Албания, Виетнам, Япония, Канада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
На страната е дадена независимост по решение на Великите сили. Русия решава да вземе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Vesko94
преди 7 години
Винаги подхождайте критично към подобни изследвания и данни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Ами много ясно.Обичам да питам хора, които повдигат подобни дискусии - а заради какво да предпочитаме САЩ повече от някой друг? Какво реално те са направили за България и българите? В какво и кога реално са помогнали след 1989-та година да си оправим страната и икономиката?Освен 50-тината финансирани проекта от БАКБ в началото на 90-те има ли нещо друго?Щото в умовете на българите днес американците са представени в България от едни пиявици (опериращи тецовете AES), които не се занимават с друго освен източването на НЕК и то благодарение на договор върху който стои подписа не на някой друг, а на видния български русофил Румен Овчаров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
majnata
преди 7 години
Ми правилно , Руско - турска е била войната , дала ни възможността да си общуваме официално на нашия си език , да си имаме българска държава и българска армия...все работи , дето под благодатната сянка на падишаха и одобрителния поглед на Европа немаше да са ни нужни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още