IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Коледни добавки за пенсионерите няма да има

Трусовете в банковата система са зад гърба ни, уверен е финансовият министър

08:30 | 14.11.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов: Коледни добавки за пенсионерите няма да има

Няма да има коледни добавки за пенсионери и социално слаби през тази година, заяви финансовият министър Владислав Горанов в предаването „Карай нататък” по „Нова телевизия”. Той обясни, че в момента страната ни е заплашена от процедура за свръхдефицит и не иска да е „благороден с чужди средства”.

Ако през 2015 година се съберат всички планирани в бюджета средства, страната ще може да си позволи и коледни добавки за пенсионерите, добави Горанов. През следващата година правителството ще се опита да намали дефицита до 3%, какъвто е таванът в европейското законодателство, сигурен е още той. 

Стремежът ще бъде финансова дисциплина – да се харчи това, което се събира, а не сегашното поколение да живее за сметка на следващото, заяви още финансовият министър. "Темата за увеличаване на данъци и осигуровки не стои пред нас", допълни Горанов. 

Припомняме, че по време на предишното управление на Бойко Борисов тогавашният финансов министър Симеон Дянков не предостави нито веднъж коледни добавки за пенсионерите. 

Същевременно обаче още при встъпването си в длъжност преди седмица вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин обяви, че ще настоява пенсионерите да получат коледни добавки. Тогава той поиска срок от една седмица, за да проучи какви са възможностите за това. 

Горанов коментира и ситуацията около КТБ. Той беше категоричен, че трусовете в банковата система са вече зад гърба ни. На 4 декември ще започне изплащането на гарантираните депозити и това ще стане в 10 банки.

Няма да бъдат изплащани обаче влогове, които имат индивидуално договорени лихви и условия, дори и сумата да е в рамките на гарантираните от закона – 196 хил. лева.

Финансовият министър е разговарял с управителя на БНБ Иван Искров и е поставил въпроса с оставката му. „БНБ допусна грешка, която българското общество не може да остави така”, обясни още Горанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 23 rate down comment 0
Lucifer
преди 9 години
...коледни, великденски,...вероятно после гергьовски или 24-майски а защо не и спасовденски и тем подобни добавки никога не решават проблема на бедните а само ги правят още по-бедни защото се превръща в политика за кого да гласува бедния??....за който дава добавки!!!...и от къде ги взема че да ги дава???...По-скоро проблема е защо бедните се надяват на добавки а не потърсят причината за бедноста си...че 25г.реформите не са реформи а метод за грабеж и прехода към демокрация се *** в преход към мизерия и нищета. Затова по-възрастните бедни плачат за Тато, защото не ги принуждаваше да ровят за храна в кофите за *** а по-младите бедни не помнят нищо хубаво от БГ и бягат като от чума през терминал 2. ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ А ЕВАКУАЦИЯ НА ЦЯЛ ЕДИН НАРОД ОТ "РИФОРМИ" !!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
data
преди 9 години
дянков не събираше данъците - реално имаше негласно фискално подпомагане на фирмите изразяващо се в натрупването на дълг към фиска .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 2
rat
преди 9 години
Правилно го каза, ГЕРБ по принцип харчат много, обаче само те си знаят къде ги харчат тези пари и за кого отиват.А затягането на коланите е за народа, при тях винаги народа затяга коланите и ръфа постни пици, да не си мислиш че някой друг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
Ricco
преди 9 години
Иначе на приказки Горанов го докарва - казва правилните думи и изречения - не искам да съм благороден с чужди средства, "Темата за увеличаване на данъци и осигуровки не стои пред нас", но до там - забравя, че тия заеми ще трябва да се платят с бъдещи данъци. Изглежда и той не може да се пребори с приятелските кръгове и пробитата каца наречена "държава".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 8
Ricco
преди 9 години
Затягане на колани не е имало при предното управление на ГЕРБ, по всичко изглежда, че и сега няма да има. Който не вярва да погледне бюджетите на държавата от 2009-та насам - постоянен растеж (дори и през кризисната 2009-та). Т.е. държавата харчи все повече и повече - хем събира повече от данъци, хем и това не й стига и взема и заеми. Не знам от къде (и защо!) се появи тоя мит, че Дянков стягал колана. Нищо подобно - Дянков похарчи 4 млрд. лв. резерв и още 4 млрд. лв. нов дълг. Тия пари някъде са отишли. И предполагам, че новите заеми, които ГЕРБ се гласят да вземат, ще отидат на същото място. 3% дефицит са около 2.4 млрд. лева. Това прави по около 1600 лв. на работещ (реално работещ, а не клатещ си краката или усвоявач на пари в държавната администрация). Честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 4
rat
преди 9 години
Те заемите вече са си ги разпределили на кой по колко. Младежът (ех, как му ходи това име, направо залепва на челото му) си личи че е загладил косъма.А после всички ще връщаме по равно. Абе комунизъм: на всекиму според потребностите и всеки да работи според възможностите си.Нагла работа. А тоя, младежа, като се усмихне мазно, мазно, и самодоволно, направо ти иде да вършиш противозаконни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 6
alexx
преди 9 години
Някой ги затягат, други не :) Едни я карат на постна пица, а други блажат с 7 ястия на трапезата :) Такъв е животът. Народът ***, заслужава си управниците.Служебното правителство за 3 месеца вдигна дефицита от 1,2% на 2,2%. Сега ще го актуализират на 3,6% Догодина 3%, два пъти повече от на Орешарски. Това са заеми, които ще бъдат изпапани. Ама не от всички по-равно. За някои ще се падне геврека дупката. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 9
qwas
преди 9 години
От една страна страната ни е пред процедура за свръхдефици. От друга разходите не се намалят, дори се увеличават откакто дойде служебното правителство сложено от Плевнелиев и сега също се харчи като за последно. А от трета страна народа ще плаща сметката от 4.5млрд.лв. нови заеми до края на годината, че това са по едни 700лв. на човек, защо направо държавата не се саморазпусне и като теглят тези 4.5млрд.лв. да раздадат на всеки по 700лв.? Поне да знаем защо после трябва да ги връщаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 14
ert
преди 9 години
Пак ли ще затягаме коланите?Да направи направо една шокова реформа, че да свършваме по-бързо.Не че някой очаква нещо друго от ГЕРБ, дойдат ли те се знае че за другите пари не оставят, но този път и за постна пица май няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 11
kefal
преди 9 години
От една страна хем банковата система вече била оправена и била наред, хем вече всичко било нормално, от друга нямало пари за добавки.Младежът да вземе да се замисли малко, по-отрано че да има време, дали ще има изобщо постна пица, или направо да дава по една гола вода. Като го гледам, добре се е поохранил. Да не е изял постната пица и за народа да е останала само една гола вода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още