IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saxo Bank допуска икономически катаклизми през 2014 г.

25 години след падането на Берлинската стена ЕС е опасно близо до проваления експеримент Съветски съюз, предупреждава датската банка

11:39 | 17.12.13 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Saxo Bank допуска икономически катаклизми през 2014 г.

Политически сътресения в Европа, спад в цената на петрола до 80 долара за барел, дефлация в САЩ и спукване на технологичния балон. Това са само част от традиционните "екстремни" прогнози на Saxo Bank за 2014 г.

Декември може и да е известен като "мъртъв сезон" за пазарите, но инвестиционният посредник раздвижи новините със определяните от мнозина като "скандални" прогнози за следващата година, пише CNBC.

Saxo Bank признава, че "вероятността всяко едно от предсказанията да се сбъдне е ниска", но придружава очакванията си с оценката, че те "се основават на възможна серия от пазарни и политически събития".

В публикуван във вторник доклад главният икономист на Saxo Bank Стийн Якобсен обяви, че тревожната тенденция на слабите потребителските цени в еврозоната ще продължи, което ще постави под натиск и растежа. Това ще доведе до формиране на работна група към Европейската комисия, която ще се фокусира върху въвеждането на допълнителни данъци за всеки гражданин със спестявания от над 100 000 евро.

"В момента ЕС е преминал пълен кръг обратно към модела на Съветския съюз", отбеляза Якобсен. "Това ще бъде последната стъпка към една тоталитарна европейска държава и най-ниската точка за индивидуалните и имуществените права", допълни той.

Въпреки че прогнозите на Якобсен може и да изглеждат крайни, те не са лишени от основание. През април икономическите съветници на германския канцлер Ангела Меркел посочиха възможността заможните домакинства да плащат за покриване на всички бъдещи спасителни планове в рамките на еврозоната. Това бе последвано от митинг от 40 000 души през септември, който призова за въвеждане на данъци върху имуществото и финансовите транзакции.

"25 години след падането на Берлинската стена ние сме в опасна близост до проваления експеримент, известен като Съветски съюз", посочи още анализаторът.

Сред екстремните прогнози на Saxo Bank са още нулев растеж в Германия, липса на глобално увеличение на заплатите и дефлация. Те също така очакват резки спадове на технологичните акции, като Amazon, Netflix, Twitter, Pandora Media и Yelp, както и свръхпредлагане на петролните пазари.

По думите на Якобсен политическите вълнения в Европа, които продължават да бъдат на челните позиции по медиите, ще се разразят с още по-голяма сила през май по време на европейските избори.

Мрачната оценка на перспективите пред Европа е в противоречие с публикуваните наскоро основни данни. Статистиката показа, че през второто тримесечие еврозоната най-накрая е успяла да излезе от рецесията.

"Анализът не е писан да бъде песимистичен. Поглеждайки назад в историята обаче промените винаги идват като резултат от задълбочените неуспехи на старите начини на правене на нещата", посочва главният икономист на Saxo Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
"Имащия власт може да лиши от парите имащия пари, имащия пари може да си купи власт. "------------------На теория ужким е така, ама на практика, я к'во стана с разни видни "богаташи" като Били Гейтс ... спретнаха му една мащабна "благотворителност" ... колкото и неприятно да звучи, това са реалностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Аз бих отишъл и по-далеч в песимизма. Не мисля, че има вариант за благополучно оцеляване на ЕС. Пътищата са или разпад или тоталитаризъм. За сега, понеже не даваме да се издума за първото, вървим уверено към второто. Най-добрия възможен вариант според мен е връщане на ЕС към ЕИО, с всички страни вътре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
:) Power in the money,Money in the powerMinute after minuteHour after hourСвързани са нещата. Парите са власт, а властта е пари. Имащия власт може да лиши от парите имащия пари, имащия пари може да си купи власт. За това, който има пари се стреми към власт а който има власт се стреми към пари. В това е саморегулирането и устойчивостта на модела. При тоталитаризма, ролята на парите в модела изчезва, те стават функция на властта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
А колоса на глинени крака, наречен ЕС, не просто е близо до съдбата на СССР. Той вече изцяло е затънал в нея и ако не се случат някакви радикални промени няма начин да просъществува дълго в този си вид а със сигурност ще се разпадне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Мави , във всичко което си казал тука си много прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
И колкото по-голяма е държавата, толкова по-голяма е властта! Затова, ако преди това не се затрием, един ден целият свят ще бъде една държава, в която парите няма да имат никакво значение, а вие му викайте както искате! хаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Не знам Саксо или Максо какво правят всяка година, но аз от години, откакто станах капиталист и погледнах системата вече и от двете страни разбрах, че капитализмът САМ ще стигне до социализма, сам ще го иска! Обяснявал съм и елементарната причина - всеки капиталист се стреми към разрастване, което води поглъщане и уедряване на стопанските субекти. Те в един момент стават толкова значими за всяка държава, че започват да се идентифицират с нея и да подтискат все още мърдащите извън техните структури по-малки предприемачи с инструментите на държавата!!! Колкото по-голяма е една компания, толкова по-осезателно става влиянието й върху политиката и съответно - държавата! В един момент те се сливат, а разни гурели как ще жонглират с думи като *** и търкалета е интересно само за определено ниско ниво на мислене.Един истински капиталист с достатъчно натрупан капитал скоро разбира, че не парите са целта на играта, а властта. Властта е целта и само държавата може да я даде в целия й блясък!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Това е така да, аз не коментирам дали през 2014 ще се случат икономически катаклизми или не. Коментирам АРГУМЕНТИТЕ на Саско, а те са съвсем реално съществуващи. Аз от много време твърда, че там, където ЕС отива, ние от там се връщаме и ето че Саксо са съгласни с мен.А какво имам предвид:1) Предприемачеството се изражда в кандидатстване за фондове. Вместо да се мъчим да измислим нещо, ние се мъчим да покрием критерийте. От тук - корупция, връзкарство,далаверата "мой човек"2) ЕС се опитва да преразпределя все повече и повече. Това с минималния базов доход и при комунистите не е било - секо *** със заплата 3) ЕС затъва все повече и повече в огромна администрация. Голяма част от нея е абсолютно безсилна но взема голяма заплата - > Всеки ще се опитва да се нареди в администрацията за голяма заплата и нищо правене а не да създава и да носи рискове и отговорностиС две думи, почва да става важно как се наредиш а не какво можеш, създаваш и измисляш. Именно така беше при комунизма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
Newton Heath
преди 10 години
Мисля, че коментарите по-долу не са взели под внимание, че това са "екстремните" прогнози на Саксо, които пускат всяка година, т.е. събития, които е много малко вероятно да се случат. Въпреки това трябва да им се признае на Саксо, че дават достатъчно доводи защо все пак тези събития могат да се случат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
"Европейската комисия, която ще се фокусира върху въвеждането на допълнителни данъци за всеки гражданин със спестявания от над 100 000 евро"--------------------Ама ше трее и контрол в/у движението на капитали, преразглеждане на политиките спрямо офшорните зони, абе въобще доста работи ще трябват ....;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още