IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Ислямска държава - основните заплахи пред сигурността на Запада

Ние сме на фронтовата линия на една нова битка между толерантност и фанатизъм, между демокрация и тоталитаризъм, коментира генералния секретар на НАТО

20:05 | 15.09.14 г. 20
Русия и Ислямска държава - основните заплахи пред сигурността на Запада

НАТО счита Русия и организацията „Ислямска държава“ за основните заплахи пред сигурността на Запада, но „с Русия все още може да се говори, въпреки инвазията в Украйна“. Това коментира генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен в реч пред Carnegie Europe в Брюксел, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

"Русия смята НАТО и Запада в по-широкия смисъл за противник. Русия потъпка всички правила и ангажименти, които запазиха мира в Европа и извън нея след края на Студената война... от Молдова до Грузия, а сега и Украйна. Русия използва икономически натиск и военни действия, които да произвеждат нестабилност, за производство на конфликти“, коментира Расмусен.

Той отбелязва също така, че основният риск, свързан с „Ислямска държава“, е „износ на терористи“. „Те ще се възползват от всяка възможност да подкопаят нашите ценности“, посочва генералният секретар на НАТО.

"Ние сме на фронтовата линия на една нова битка - нова битка между толерантност и фанатизъм, между демокрация и тоталитаризъм, между отворени и затворени общества. В тази нова ера на размирици и ревизионизъм ние трябва да бъдем силни и трябва да стоим обединени като движеща сила за свобода“, казва Расмусен в речта си.

Той обаче подчертава, че двете заплахи са различни. Според него Русия се опитва да създаде един „замразен“ конфликт в Източна Украйна, за да се предотврати присъединяването на страната към ЕС или НАТО.

Той обаче изключи употребата на сила като начин за решаването на конфликта в Украйна.

"Не мисля, че Русия представлява непосредствена заплаха за съюзниците от НАТО“, коментира още Андерс фог Расмусен, като изтъкна, че „правилният път напред е намирането на политическо решение“.

Срещу „Ислямска държава“ обаче ръководителят на Алианса препоръча употребата на сила, като определи коалицията, водена от САЩ, в състав Дания, Франция, Германия, Италия, Полша и Великобритания, както и Австралия, Канада и Турция, като „коалиция на желаещите“.

Расмусен допълва, че ООН също е дала правото на НАТО да атакува джихадистите, за да се спре „геноцида в Ирак и Сирия“. Той призова ООН да направи повече за „следконфликтното изграждане на държавните структури, за да се предотврати това, което се случи в Либия, след като НАТО свали стария режим“.

Расмусен също така определи Турция като непоколебим съюзник. що се отнася до перспективата за независима Шотландия, той подчерта, че ако шотландците гласуват за независимост, ще трябва наново да кандидатстват за присъединяване към Алианса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 6
SSIW
преди 9 години
"Русия и Ислямска държава - основните заплахи пред сигурността на Запада ".........................ИДИЛ не бяха ли "наши *** синове", каква заплаха са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 9
0pk
преди 9 години
Забравил е да спомене и заплахата от инвазия на пингвини от южния полюс и вероятни терористични атаки на белите мечки от северния.Врагове да искаш - винаги ще намериш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 4
novak li sam
преди 9 години
След такива изказвания човек да се чуди кой от коя страна на фронтовата линия се намира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 11
citizen_bg
преди 9 години
Ами всъщност си е спасяване на Запада и хегемонията му. Ограничаването на Запада ще доведе до икономически колапс и фалит(те не, че не са). Теорията им за растежа отива на кино - няма пазари, няма суровини, няма роби да им бачкат. Какво следва нататък? Социално недоволство? Бунтове на собствените им народи за които вече няма да има "хляб и зрелища" за сметка на другите? Началото на края?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 10
Mavi Goz
преди 9 години
Дамаск. Действащите в близост до Дамаск сили на умерената сирийска въоръжена опозиция са сключили споразумение за ненападение с Ислямска държава , съобщава Интерфакс.По данни на Сирийската обсерватория за човешки права, сключеното споразумение предвижда, че двете страни ще съблюдават режим на прекратяване на огъня до тогава, докато не бъде намерено окончателно решение на спорните въпроси и обещават да не се нападат едни други, понеже и двете страни разглеждат режима на алауитите (религиозната общност към която принадлежи Башар Асад) като враг.Скоро и НАТО като спонсор на умерената опозиция ще сключи споразумение с Ислямска държава въпрос на цивилизационен избор, както казва нашето президентче.... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
nide
преди 9 години
Тази новина (по специално за заплахата от Ислямската държава) как кореспондира с информацията, че:EU members purchased oil from ISIL: Official"A senior European Union official has revealed that some EU member states have purchased oil from ISIL Takfiri militants despite their rhetoric against the group.In a briefing to the European Parliament Foreign Affairs Committee, EU Ambassador to Iraq Jana Hybas-kova said some European countries have purchased crude from the ISIL."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 44 rate down comment 11
deant
преди 9 години
Колкото повече НАТО спасява света, толкова повече нещата се сговняват. Такива са нещата в Украйна, такива са в Либия, такива са и в Сирия, Ирак, Газа, Афганистан. Нали няма наивни вече да вярват, че това наистина е спасяване на Запада?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 12
Grosss
преди 9 години
Като си търсиш врагове няма проблем да ги намериш,но най добре да гиизфабрикуваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 39 rate down comment 13
dr.5rov
преди 9 години
Е, най сетне, НИЕ от НАТО вече си имаме цел и стремеж. Както обикновенно тя е да бием лошите. Че то беше настанало една такава голяма скука. Нямаше за какво да се заядешс някого. Голям зор беше докато нещата се дотарат до тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 38 rate down comment 13
power network
преди 9 години
Този човек е опасен и е време да бъде сменен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още