IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расмусен обеща "противодействие на заплахите" и засилване защитата на съюзниците

Ще обърнем тенденцията на спад на бюджетите за отбрана, коментира генералният секретар на НАТО на срещата на върха в Уелс

18:31 | 04.09.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Расмусен обеща "противодействие на заплахите" и засилване защитата на съюзниците

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен коментира, че срещата на върха на Алианса, която се провежда в Уелс, ще оформи бъдещето на НАТО, съобщава АП.

“Това е решаваща среща на върха в изключително важен момент”, коментира той, като допълни, че НАТО се изправя пред драстично променената среда на сигурност. По думите му Русия атакува Украйна на изток, а на югоизток хората виждат възхода на терористична организация, така наречената Ислямска държава, която извършва ужасяващи зверства.

"Тук, на срещата на високо равнище, ние ще предприемем важни стъпки за противодействие на тези заплахи и за засилване защитата на нашите съюзници", посочи той.

"Ние ще приемем план за готовност за действие, който има за цел да подобри способността ни да действаме бързо, за да защитим нашите съюзници, ако е необходимо. По отношение инвестициите в отбрана ние ще обърнем тенденцията на спад на бюджетите за отбрана и ще обсъдим какво отделните съюзници и НАТО като цяло могат да направят, за да се противопоставят на заплахата от терористичната организация”, каза Расмусен.

Той също така призова за засилване на сътрудничеството с Украйна и други партньори на НАТО, както и за отваряне на “нова глава” в отношенията с Афганистан, след като завърши мисията на Международните сили за сигурност в края на годината.

Расмусен отново обвини Русия за ситуацията в Източна Украйна и призова Москва да изтегли войските си от региона, да спре потока от оръжия и бойци в Украйна, да спре подкрепата за въоръжените бойци в страната и да се ангажира с конструктивен политически процес.

Американският президент Барак Обама и британският премиер Дейвид Камерън също остро разкритикуваха Москва. Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обвини Украйна, че се опитва да подкопае усилията за постигане на примирие с кандидатурата си за членство в НАТО.

"Това е очевиден опит да осуетят усилията за започване на диалог за гарантиране на националната сигурност", добави той. “Някои от нашите западни партньори, включително най-влиятелните – САЩ, искат НАТО да спечели и да има ситуация, в която Америка диктува волята си на всички”, каза още Лавров, цитиран от WSJ.

Макар и Украйна да не е член на Алианса, президентът на страната Петро Порошенко присъства на срещата на върха и проведе разговори с редица лидери, включително Обама, Камерън и германският канцлер Ангела Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още