IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария прие закон, прокарващ пътя на "Южен поток"

С тези текстове Будапеща показва на Русия, че приема проекта сериозно, смята енергиен експерт

10:15 | 04.11.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Унгария прие закон, прокарващ пътя на "Южен поток"

Унгарският парламент е гласувал закон, който ще даде възможност да бъде изграден газопроводът „Южен поток“ на територията на страната, съобщава Bloomberg. Агенцията коментира, че този акт на партията на премиера Виктор Орбан може да бъде разгледан като израз на неподчинение към правилата на ЕС.

Според текстовете, подкрепени с мнозинство от 2/3 от депутатите в унгарския парламент (132 гласа „за“ и 35 гласа „против“), строителството на газопроводи на територията на Унгария вече може да бъде извършвано и от компании, които нямат лиценз да оперират с тях.

Коментарите в страната са, че така ще бъде даден тласък на „Южен поток“, коментира Bloomberg, позовавайки се на бившия съветник на Орбан – енергийният експерт Атила Холода.

„Това (ново законодателство – бел. ред) ще даде тласък на „Южен поток“ и ще покаже на Русия, че Унгария приема проекта сериозно“, обясни Холода.

В края на октомври изпълнителният директор на държавната MVM Чаба Байи коментира, че Унгария е готова да започне строителството на газопровода в рамките на шест месеца. Компанията и „Газпром“ създадоха съвместно предприятие за изграждането на проекта, но то все още няма лиценз и разрешително, за да започне работа.

Проектът „Южен поток“ цели да диверсифицира пътищата на руския газ до Европа, заобикаляйки Украйна. Трасето минава по дъното на Черно море и през територията на България, Сърбия, Унгария и Словения, преди да стигне до Италия. Към проекта в последствие се присъедини и Австрия.

Въпреки че минава през територията на страни от ЕС, първите двустранни споразумения между Русия и отделните държави не предвиждат съгласуване на газопровода с европейските директиви. По тази причина и от Брюксел коментират, че проектът няма да получи разрешение за работа на територията на ЕС, което обезсмисля и строителството му.

На този етап от Европейската комисия не може да спре изграждането на тръбопровода, макар и заради наказателна процедура България да замрази работата по него. Причината са съмненията относно прозрачността на проведените търгове за избор на изпълнител, който да построи „Южен поток“ на територията на България.

Замразени са и разговорите между експертите от ЕС и Русия, които трябваше да намерят начин да приведат проекта в унисон европейските правила.

Преди няколко дни пък премиерът на Украйна Арсений Яценюк изказа своето задоволство от факта, че ЕС е блокирала „Южен поток“, защото по този начин страната няма да бъде изолирана, а газопреносната й мрежа – обезценена.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 10
Jorkata
преди 9 години
Така се прави - а не като нашите ***. В България трябва да има поне един такъв стратегически обект и "Южен поток" е перфектен за целта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 10
vzhekoff
преди 9 години
Причината за спирането на потока в БГ е, че дойдоха едни чичковци отвъд океана, които чичковци искат да купят на безценица украинската мрежа, а потокът им прави конкуренция. Рано или късно обаче потокът ще бъде пуснат и чичковците, заедно с украинците, ще се хванат за празната ръждясала тръба. И бай *** вместо да печели нещо от транзита, дотогава ще духа супата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още