IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преброени ли ще се окажат дните на "Турски поток"?

Отношенията между Москва и Анкара се обтегнаха след участието на Путин в церемонията в Ереван

09:58 | 28.04.15 г. 37
Преброени ли ще се окажат дните на "Турски поток"?

Двустранните отношения между Турция и Русия се обтегнаха в последните дни и това може да постави под въпрос бъдещето на редица съвместни проекти, сред които и „Турски поток”. Това коментира руската телевизия НТВ, позовавайки се на последните изявления на държавните глави на двете държави.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин произнесе реч в Ереван на 24 април – денят, в който се отдава почит на загиналите в арменския геноцид. Той посочи, че позицията на Русия остава непроменена – „масовото убийство на хора няма и не може да има никакви оправдания”.

„Аз съм много разстроен, че точно Путин постъпи така”, коментира в отговор турският президент Реджеп Ердоган. Според него Москва първо трябва да „изучи своята история, да отговори първо за Крим”. „Турция не е извършвала геноцид”, коментира още Ердоган. Анкара признава смъртта на 1,5 млн. арменци, но като жертви на гражданска война.

Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков обясни пред НТВ, че Путин е уведомен за изявленията на турския си колега. Той обаче отказа да коментира каква ще е реакцията на Москва, а само изрази надежда, че тези изказвания няма да повлияят на отношенията между двете страни, приоритетните проекти и „в частност на „Турски поток”.

Песков посочи още пред руските медии, че в Москва не смятат, че участието на Путин в церемонията в Ереван може да има такава негативна трактовка в Анкара, пише РБК.

Руското издание на Forbes пък цитира помощник на Путин, според когото визитата на руският президент в Ереван е била обсъдена с турския лидер. „Реджеп Ердоган много добре знаеше какви са плановете на Путин да посети Армения”, коментира Юрий Ушаков.

Русия официално призна още през 1995 г., че през 1915 година е бил извършен геноцид над арменския народ в рамките на Османската империя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 9 rate down comment 6
Ironhorse
преди 8 години
Цялата топуртия е, че Путин ЮП стана неизгоден, а фиртла с така наречният "Турски поток" беше за да се направи опит за политическа буря у нас.Путин, а всеки който малко от малко има акъл в главата, му е било ясно че няма да има такъв поток, не само по политически, но и по икономически причини.Ердоган, осъзна че Путин го използва за да нападне България за да излезе русия от кашата ЮП с някаква чест, като в същото положение са Гърция, Македония, Сърбия и Унгария.Сега ще има да подсмъркват ...Сега Путин ще разпалва конфликт между Армения и Азербайджан, за да провали ТАНАП и ***.По-долу писалият, за подобно развитие не е просто ***, а е информирана ***.Турция ще трябва сега да се преориентира и то спешно.Вече няма да е изгодно на Турция и да пречи на България да се изгради интерконектор.Нашата енергийна независимост, отдалечава руските интереси от Балканите.Остава сега Ердоган да прежали неосманизма, защото го натиснаха по всички фронтове и сме се сдобили с добър съсед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 5
roli5
преди 8 години
Така е!А до 2050 Германия смята цялата и икономика да премине на възобновяеми източници!Това рубладжиите не могат и да го осмислят даже.Светът върви напред ,но рашките си мислят,че вечно ще изнудват ЕС с газ и петрол.За съжаление водката трие мозъчни клетки и води към деменция.На много руснаци ако им изстискаш носа половинка водка ще пусне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 4
Ango
преди 8 години
Тези цифри съм ги чел за необходимост на Европа от газ и вярвам ,че е така. Разчита се на икономически растеж.. Нека си се развиват ВЕИ и диверсифицират газови връзки. Избягвам политически коментари, макар всичко това да е геополитика. Смятам, че Ердоган няма да изпусне кокала Турски поток , както и строежа на руска АЕЦ., въпреки различията. Русия е решила да заобиколи Украйна и ще се опита. А САЩ - обратно - защото вече държат кранчето между Русия и ЕС в Украйна. Това е сблъсъка и дано го разбираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
В доклада на Европ.комисия е казано почти всичко - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfИска четете и мисленеВ доклада се казва ,че към 2030год. ЕС ще е зависима на 80% от петрола и газта Тоест простият въпрос е какво ще прави ако 2030год. просто няма или цените са 200 или 1400% по-високи според двама професори Михаел Кумхоф и Дирк Мюир от някаква организация МВФ - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godiniПОЛОЖЕНИЕТО Е СТРАШНО И МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВИ АКО СЕ ВЗЕМАТ ПРАВИЛНИТЕ МЕРКИ КАЗАНО КРАТКО ЗНАМ КАК ДА СЕ ИЗБЕГНАТ и съм дал нет-адреси за тези които искат да четат в коментар 21 Когато става въпрос за милиарди човешки живота мисля ,че мога и трябва да преповтарям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Изчел съм хиляди страници като превърнем и филмите в книжен формат ,и давам нет-адреси към по-важното По същество Идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972 КАЗАНО КРАТКО ЗНАМ КАК ДА С ИЗБЕГНАТ и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231,и основните стратегии https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558 Идеята ми е да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражд.общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно за да избегнем катастрофите и за финансовата е най-лесно но трябва да се обясни подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
В доклада на Европ.комисия е казано почти всичко - http://ec.europa.eu/europe2020/pdf/energy2_bg.pdfЕС внася около 33% от петрола ,газта и въглищата от Русия и т.н. аз се занимавам с по-глобалните неща Хората трябва да знаят ,че идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231,и съм описал основните стратегии https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558Идеята ми е да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражд.общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно за да избегнем катастрофите и за финансовата е най-лесно но трябва да се обясни подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
Това са глупости за 300 млрд м3 - поради простата причина Германия има заложена цел до 2030 около 50% от енергията да е ВЕИ, това е и за другите икономики валидно + да не забравим мощта на развитие на ВЕИ и факта, че е децентрализиран източник няма тогава да минават извиванията на ръцете на Русия. А щом Путин почна да сфири по тази струна на конфронрацията ясно какво става, приложи го за ЮП каза ние сме виноновни сега ще се скара с Ердогона и до там - все пак да си признаеш, че е икономически и финансово необоснован е по-голяма срама от колкото да се скараш с този и онзи. Все пак като се скараш пак си вдигаш рейтинга пред родината национализъм и хляб е там един враг повече по малко няма страшно, а нали и Турция е прокси на САЩ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
dakl
преди 8 години
Целият въпрос е да ни принудят да плащаме двойно по голяма цена за природния газ който ползуваме. След цената идва и пълният фалит на икономиките на т. Нар. новоевропейци! Комедия ла финита!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 6
Ango
преди 8 години
Дните му , на Турски поток, може да са преброени, не единствено поради това, че САЩ ще направят всичко възможно да го провалят. И сигурно ще успеят. Маршрутът на потока нали минава през Македония сега? Е, да сте чули новина, че там вече започва етническо напрежение? Е, 40 албанци са нападнали полицейски участък...А иначе през следващите 20 години се очаква ЕС да има нужда от 300 млрд м3 при сегашни - 200.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 10
крас
преди 8 години
ИЗВИНЯВАЙ, АКО САЙТА Е МОНОПОЛИЗИРАН И НЕ ДОПУСКА РАЗЛИЧНИ ОТ ВАШЕТО МИСЛЕНЕ, ТО ТОГАВА ВЕЧЕ В БЪЛГАРИЯ СЕНАЛАГАТ ПРАВИЛАТА НА ДИКТАТУРАТА.ОТ ТЕБ И ПОДОБНИ БИХА ИЗЛЕЗНАЛИ ДОБРИ СЛУЖИТЕЛИ НА ШЕСТО УПРАВЛЕНИЕ НА ДС.ЗАЩО ПЪК НЕ, С тези наклонности проф. Димитър Иванов може да ви вклячи в Библиотекарския институт.От вас ще излезе добри питомци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още