IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария провежда първия в света референдум за безусловен базов доход

Швейцарците гласуват днес за въвеждането на месечен базов доход от 2500 швейцарски франка за всички граждани

08:45 | 05.06.16 г. 19
<p>
	&quot;Най-големият плакат в света&quot; (с площ 8 хил. кв. м) в Женева задава въпроса &quot;Какво би направил, ако се погрижат за твоите доходи?&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

"Най-големият плакат в света" (с площ 8 хил. кв. м) в Женева задава въпроса "Какво би направил, ако се погрижат за твоите доходи?". Снимка: Ройтерс

Швейцарците гласуват днес на референдум за въвеждане на безусловен базов доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за всички граждани на страната, без значение дали работят или не. Швейцария е първата страна, която провежда такъв референдум, пише BBC.

Датата беше обявена на 27 януари от швейцарското правителство, след като преди това бяха събрани 100 хил. подписа, необходими за провеждането на допитването за т. нар. безусловен базов доход.

"Повечето хора всъщност искат да водят смислен живот. Може би ще решат да си починат месец или три месеца след въвеждането на безусловния базов доход. След това обаче ще им омръзне и ще се върнат на работа", отбеляза в интервю за ТАСС Даниел Строб, координатор на комитета по организиране на референдума.

Той допълва, че всъщност 2500 франка на месец е скромна сума за швейцарските стандарти и ще е трудно да се живее само с нея, ако не се работи.

Според проведено по-рано допитване само 2 процента от хората възнамеряват да напуснат работа след въвеждането на безусловния базов доход, а 8 процента не изключват такава възможност.

Строб посочи, че точната суча на безусловния базов месечен доход, който ще могат да получават гражданите на страната, ако кажат "да" на референдума, все още не е решена. Сумата ще бъде определена от закона и ще представлява "жизнено необходимото равнище" на средствата.

Ако размерът на сумата бъде 2500 франка за възрастни и 625 за деца, то за изплащането на безусловния базов месечен доход ще бъдат необходими около 200 милиарда франка годишно.

При това според авторите на инициативата 70 милиарда могат да се вземат от сегашните социални и пенсионни държавни фондове, а останалите средства могат да дойдат от приходи от икономическа дейност.

Икономиката няма да претърпи катастрофа от такава реформа, изтъква Строб. Ако сега средната заплата в Швейцария е около 6000 франка, в бъдеще, като се вземе предвид безусловният базов месечен доход, тя може да възлиза на 3500 франка.

Сега брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария е 600 милиарда франка, а една трета от сумата може да бъде разпределяна между всички граждани, посочват инициаторите на референдума.

Против въвеждането на безусловния базов доход е правителството. През декември не го подкрепи и парламентът. Според властите, съществува опасност да бъде застрашена сегашната система на социално осигуряване, а последствията трудно могат да се прогнозират, посочва БТА.

Безусловният базов доход е критикуван и от бизнеса, който не се радва на перспективата за увеличаване на данъците и намаляване на конкурентоспособността на швейцарската икономика.

Профсъюзите пък са на мнение, че с бедността трябва да се води борба, като се създават работни места и като се плаща достойна заплата, а не да се изплаща еднакъв за всички безусловен базов доход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 2
mrynmryn
преди 7 години
Колко от тия 3млн., плащат осигуровки? И колко си ги плащат ТОЧНО за длъжността, която заемат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
За класическите икономисти като Адам Смит или Дейвид Рикардо е невъзможно да се разбира функционирането на икономиката без политикаФункционирането на икономиката без политика е невъзможно и сега когато се знае ,че петрола ,газта свършват трябва планиране съобразно наличните ресурси на Земята и съобразно водата защото и тя свършва - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1566597433618485,и защото се изхвърля 50% от храната - http://e-vestnik.bg/16643/pochti-polovinata-ot-proizvedenata-v-sveta-hrana-se-izhvarlya-na-bokluka/Аз го казвам кратко - ресурсно базирана и планирана екологична икономикаНадълго тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027ТРЯБВА ДА СЕ ПРОУМЕЕ СИСТЕМНАТА КРИЗА ПОРАДИ КОЯТО КАПИТ.ПЕНСИОННИ СИСТЕМИ ЩЕ ФАЛИРАТ ТОЕСТ КАЗАНО КРАТКО ТРЯБВА НОВА ''СИСТЕМА'' - ресурсно базирана и планирана екологична икономика иначе следва хаос и войни или Пакибитието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 7 години
В България пенсионерите са най-малкия проблем. Бай - ***.ин изяжда парата. Защо правителтвото не направи промяна в закона? Защо??? Деца раждат деца. Защо???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
Няма пари защото много се краде! При това по голяма част от кражбите си са напълно легални. Така да се каже, крадците са се задължили по закон да ни крадат! Зор си дават и затова допълнително обществото трябва да им плаща а не те на него! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Навремето на базовия доход му се казваше комунизъм, но се провали в Русия през периода 1918 - 1920, в Китай при Мао и Културната революция и последно се провали при Червените Кхмери в Камбожда които иначе са интелектуалци и публицисти учили в Париж науки като философия и други. Проблема с базовия доход е, че винаго има едни по-базови от другите и тия с базите долу винаги почват да *** като мухи още само след броени месеци. *** с милиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
ПИЧ
преди 7 години
Това е много добра идея и натам е бъдещето. Мисля, че първо трябва да се въведе при пенсионерите. Еднаква държавна пенсия за всички. Не е коректно един да има 160 лв пенсия, а друг 900 лв (дори е повече, но ограничена от тавана). Такава разлика , която се получава в пенсионните години е чист геноцид. Разлика пак ще има между хората, защото едни ще са вече много богати(когато излизат в пенсия), а други не, но тази разлика не бива да се формира и да се задълбочава от самата държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
lyusien
преди 7 години
ХЕЛИКОПТЕРНИ ПАРИ Нищо ново Но някои могат да си го позволят други не Правителството бизнеса и потребителите в Швейцария ще спечелят от това Не разбирам защо са против
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Нобелиста по икономика Джеймс Тобин още през 1970 разработи точна и проста формула за разходите, които обществото ще трябва да плаща за базовия доход- http://***.bgonair.bg/magazine/2016-01-05/pari-za-nishto Св.ап.Павел е казал ''който не иска да работи не трябва и да яде'' тоест въпроса е как да се подържа безработицата до 2-3% и аз мога десетилетия напред и Кейнс го е казал около 1930г. ,и преди година иконом.отдел на ООН го каза ,и сега няма да обяснявам детайлите Аз съм против ББД но задължително БЕЗУСЛОВНА социална защита/гарантиране на физич.оцеляване на всеки човек/ на основание член 25 от хартата на ООН - http://***.ohchr.org/en/udhr/pages/Language.aspx?LangID=blg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 7 години
Напротив,мижавите заплати, които се получават ако щеш ги обери на 100% пак няма да ти стигнат за сериозни пенсии, или ББД. В БЪЛГАРИЯ НЯМА ПАРИ. Не знам защо толкова смело твърдиш обратното. Това още по ясно ще лъсне когато ни спрат еврофинансирането от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 3
Sakamano
преди 7 години
ББД може да има някакъв смисъл, но при условие, че тези пари се дават само на работещите и на хора, които са започнали собствен бизнес. Това от една страна ще позволи на фирмите да плащат по-малки заплати, което ще подобри конкурентността им, а от друга страна няма да няма да подтиква хората към лентяйство - точно обратното, всеки ще си вдигне з***дника за да си намери поне временна, или почасова работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още