IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските лидери подценяват опасността от бъдещето на отношенията със САЩ

Според нов доклад на Европейския съвет за външна политика лидерите на Стария континент приемат много потенциални опасности твърде несериозно

08:00 | 25.10.16 г. 23
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските лидери подценяват опасността, която Доналд Тръмп представлява за трансатлантическия съюз и допускат твърде голяма приемственост при евентуално президентство на Хилари Клинтън, като надценяват своето влияние в следващата администрация на САЩ. Това твърди ново проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), публикувано в понеделник.

От изследването, което се базира на интервюта с представители на правителствата и опозицията в 28-те страни членки на ЕС, става ясно, че заплахата на Тръмп за оттегляне от НАТО, например, не се приема сериозно в Европа. Европейските лидери предполагат, че той или няма намерение да изпълни това, което обещава по време на кампанията си, или изпълнението му ще бъде възпрепятствано от американската система за разпределение на властите.

Тази незаинтересованост е опасна. Както друго скорошно изследване на ЕСВП пояснява, Тръмп поддържа своите възгледи за съюзниците на САЩ от много време, като това не са просто прищевки на кампанията му. А правомощията на американското президентство във външните работи означават, че волята на президента никога не е далеч от конкретна политика.

Доколкото Клинтън е по-малко екзистенциална заплаха за трансатлантическия съюз, европейските лидери са твърде склонни да повярват, че отношенията могат да останат в настоящия вид, ако тя спечели, с Америка като гарант за европейската сигурност. Клинтън е подвластна на същите политически сили като Тръмп, което означава, че който и да спечели, Америка най-вероятно ще намали военното си присъствие в Европа.

Също толкова подвеждащо е схващането от много страни членки, че те имат значително влияние върху следващата администрация. В контекста на Brexit някои служители на правителството във Франция, Германия, Испания и Португалия възприемат себе си като потенциални наследници на Великобритания в ролята й на специалния съюзник на Америка в Европа.

Те вярват, че способността им да изпълняват ролята на посредник между САЩ и Европа ще им даде предимство в преговорите със следващото американско правителство. Но далеч не е  сигурно, че САЩ ще търси такова партньорство или че ще бъдат склонни да направят отстъпки, за да го постигнат.

Инструментите за влияние също са грешно възприемани по отношение на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP), което се обсъжда в момента между САЩ и ЕС. Много европейски страни членки възприемат ТПТИ като услуга към САЩ и вярват, че тяхното правомощие за вето на ратификацията му означава, че те имат влияние върху следващия президент.

В действителност ТПТИ е по-изгодно икономически за Европа и дълбоко непопулярно сред американския електорат, коментира ЕСВП. Следователно не е вероятно следващият американски президент да бъде готов да направи значителни отстъпки пред която и да е страна членка в замяна на ратификация на ТПТИ.

Проучването разкрива изненадващ консенсус по нормативните възгледи, като почти всички страни членки изразяват положително отношение към САЩ. Дори Гърция, традиционно най-антиамерикански настроената европейска страна, сега вижда Америка в по-благоприятна светлина. Изключение от това правило е Унгария. Въпреки сложната си история със Съветския съюз и личната антикомунистическа история на Виктор Орбан, Унгария изглежда предпочита руската авторитарност пред американското самохвалство за демокрация и върховенство на закона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
"Нищо не подценяват европейските лидери, защото такива няма."Псолютно! Еваларка! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 2
Kosto
преди 7 години
Нищо не подценяват европейските лидери, защото такива няма. Плахите чиновниците, останали на постове са на нечия фирмена хранилка и нямат собствено мнение, камо ли да защитят мнението на народа си. Целта им е много проста: днес да се накрадем, че утре може да ни няма. Е трябват някои умения и затова, но те са цинични...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 12
Иван Митев
преди 7 години
Все още Европейския съюз и САЩ не зачитат, че работят при условия на сгрешена парична система и са със съдба на жертви и подсигурен провал.За обществен просперитет е необходимо подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 6
bgMan
преди 7 години
Ти предпочиташ както си беше преди защото нямаш убити близки от онзи режим, това си е разбираемо. Прекалено много добри хора (истински български националисти) избиха руснаците и подмениха част от историята ни. Няма начин това да бъде изличено или игнорирано все едно въобще не е било. Не само под турското робство сме били избивани и подтискани.Въобще всяко едно робство или всяка една доминация на отделна страна или режим е възможно най-лошото нещо в човешкия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
Разбирам ненавистта ти, но ако беше велика кръчма, нямаше да има нужда НАТО да продължава да я обгражда с военни бази отвсякъде и все повече да се доближава до границите й, нямаше и да има нужда от повишаване на разходите за отбрана и от превъоръжаване с модерни бойни системи.Гледай действията на НАТО преди да вярваш на клишетата дето ги пускат за ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 25
khao
преди 7 години
русия е била велика сила :) сега е велика кръчма ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 12
bgMan
преди 7 години
Няма лошо да се освободим ат американската окупация, даже е хубаво.По-лошото е, че след това руснаците въобще няма да чакат покана ами веднага ще дойдат и на свой ред ще окупират всичко каквото могат.Не си ***, че да си мислиш, че Русия ще те остави да бъдеш независим и свободен.Докато НАТО има възпираща роля върху болните амбиции на руснаците е по-добре да го има. Хубаво е и Русия да не е слаба, за да има стратегически баланс на силите, та никоя от двете велики сили да не доминира кой знае колко над другата. По мое мнение еднополюсният глобален геополитически модел е най-голямото зло, независимо дали САЩ или Русия ще господстват над целият свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още