IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия е готова за катастрофален срив на цените на петрола

Ще се справим с подобна ситуация благодарение на валутните ни резерви, увери руският държавен глава

15:02 | 14.11.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин: Русия е готова за катастрофален срив на цените на петрола

Русия се подготвя за катастрофален срива на цените на петрола, каза президентът на Руската федерация Владимир Путин. Страната обаче ще успее да се справи с подобен развой на ситуацията, благодарение на запасите си от над 400 млрд. долара, уточни Путин, цитиран от Bloomberg.

„Разглеждаме всички възможни сценарии, включително и така наречен катастрофален срив на цените на енергийните ресурси, какъвто е напълно възможен“, сподели Путин в интервю пред руската информационна агенция ТАСС.

Руската икономика, която по прогнози на централната банка на страната ще отчете нулев растеж догодина, изпитва затруднения, причинени от поевтиняването на рублата и наложените ѝ от Запада санкции заради конфликта в Украйна.

Цената на суровия петрол сорт брент, която определя и цената на руския нефт, е напът да запише рекордна губеща серия на фона на спекулациите, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) няма да понижи производството си на „черно злато“, което би облекчило пренасищането на пазара.

Падащите цени на суровината ощетяват Русия, която е най-големият износител на енергия в света, като около половината от бюджетните ѝ приходи идват от петрола и природния газ.

„Държава като нашата намира ситуацията за лесно преодолима. Защо ли? Защото ние сме производители на петрол и газ и управляваме златните си и валутни запаси пестеливо“, каза Путин.

Той увери, че Русия разполага с достатъчно голям буфер, за да изпълнява всичките си социални ангажименти и да поддържа бюджета и икономиката си стабилни.

В петък суровият петрол сорт брент с доставка през януари поскъпва с 0,86% до 78,35 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 23 rate down comment 15
michaelis
преди 9 години
ммм чудно Royal Dutch Shell, BP, Chevron, Exon, Total кат го гледам запада май е на бая + ей са им гледах акциите ммм добре нека го смъкват от Wallstreeta ... :)) За да съборят руската мечка те сами се стрелят в главата *** :)) То обаче поговорката си остава "Кой другиму копае гроб, сам пада в него" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 20
michaelis
преди 9 години
е ше видим и Римската империя колко ше издяни със Петродолара, май никой няма да си купи долар за да си купи петрол, много силен тоя долар :)) Износителите и на тях им е вътрешна гума кат останат и арабите по бели *** ше ги питам. @Батя комунистическата демагогия ти прати от Булгаргаз едни +2% от догодина па петрла нек си пада :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 1
forexboy
преди 9 години
Катастрофално, катастрофално, колко да е катастрофално....още 10-20 долара макс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 14
data
преди 9 години
Могат естествено - с курс USD / RUB = 1 / 500
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 40 rate down comment 24
Батя
преди 9 години
Типична комунистическа демагогия!Но все по-малко овце ще й се връзват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още