IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия вече очаква нулев растеж на БВП през 2015 г.

Корекцията на прогнозата е дължи на резкия спад на цените на петрола

11:58 | 10.11.14 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руската централна банка понижи прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през 2015 г. от 1 на сто до 0%, съобщава агенция ТАСС. В същото време прогнозата на инфлацията бе повишена от 4,5-5% до 6,2-6,4%, а изтичането на капитали – от 35 млрд. долара до 99 млрд. долара.

Неблагоприятната оценка се съдържа в преработените проекти на централната банка за периода 2015-2017 г. Основната причина за изменението е резкият спад на цените на петрола, очакванията за които бяха коригирани от средна цена от 104,8 долара за барел брент до 95 долара за барел.

Централната банка понижи и прогнозата си за растежа на БВП на Русия през 2014 г. до 0,3%. Причината е "кумулативен ефект на външни фактори и структурни фактори", които заедно "доведоха до спад в темпа на растеж на руската икономика".

За настоящата 2014 г. регулаторът повиши прогнозата си за отлива на капитали в диапазона 90-128 млрд. долара. Прогнозната инфлация пък бе покачена до 8,2-8,4% спрямо предходната оценка за 7,5%. По-рано, в края на октомври, регулаторът съобщи, че преди края на първото тримесечие на 2015 г. годишният темп на инфлация в Руската федерация ще остане над 8%.

Освен всичко Руската централна банка оцени приноса на девалвацията на рублата в ускоряването на инфлацията с до 1,3 процентни пункта през 2014 г.

Институцията очаква отрицателното въздействие върху икономиката от наложените санкции срещу Русия постепенно ще се разсее през 2015-2017 г. Според органа в рамките на определеното време банките ще бъдат в състояние да се адаптират към променящите се условия, да си осигурят достъп до азиатските капиталови пазари и да се преориентират към местни източници на кредитиране.

Руската централна банка разшири и броя на възможните сценарии за развитието на икономиката. Досега регулаторът бе обособил три прогнози, които се различаваха най-вече поради геополитическите фактори. Сега заедно с тях важна роля ще играят и прогнозните цени на петрола.

Първият сценарий сега предполага връщане на цените на "черното злато" до нивата от началото на 2014 г. и деескалация на санкциите. Този сценарий е подобен на предходния базов сценарий на икономическото развитие от септември.

В края на октомври първият заместник-председател на Руската централна банка Ксения Юдаева заяви, че институцията ще актуализира прогнозите си заради последната вълна от санкции и по-ниските цени на петрола. Гуверньорът на банката Елвира Набиулина посочи пък в интервю, че разработването на стресови сценарии ще включва поевтиняването на петрола до 60 долара за барел, което съвпада с параметрите на стрес тестовете на банковата система.

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
А тука положението как ти се струва:"Франкфурт. Икономическата ситуация в еврозоната е критична на фона на слабия икономически ръст и изключително ниската инфлация. Това заяви Ив Мерш, член на борда на директорите на ЕЦБ, чиито думи цитира изданието The Wall Street Journal. Икономическата ситуация е критична. Икономическият ръст е слаб, а инфлацията е изключително ниска, каза Мерш. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 6
Nikola666
преди 9 години
А, няма да го преживееш. Един комунист, кален в грабежите не се дава лесно. Те мумията закопаха, ти го преживя, та това ли ще те спре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Ми и аз това викам - пресата мълчи, Путин мълчи, Си Дзинпин мълчи, Милер мълчи, само некъв български блогър пише напоително, като се позовава на Немцов. Ама никъде в руската преса няма материал от Немцов, или поне аз не открих, а чета доста злобарски спрямо Путин източници. Нищо, че мушмулите ги убеждават, че енямало независима и опозиционна преса в Русия! Ти поне трябва да ги знаеш всичките... :)Като излезе достоверно инфо, ще видим ко прайм! хахаха! Ако се окаже вярно, ще се мре - ко да прайш?! Поне аз нема да го преживея...! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
georgi_shum
преди 9 години
:))) Бе иронизирай ти:) Ама ко праийм, ако се окаже вярно ?:) Щото в китайската преса..(англоезичните издания поне) за тая сделка се мълчи подозрително..или се споменава мимоходом... Не че се заяждам... питам си просто...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Ами звънях на Путин и той каза, че всичко е верно, че даже загубите са $200 млрд. - Немцов нещо не е доразбрал, а самият той.си е купил билет за Пхенян и днес заедно с Янукович ще бягат от Русия. Обаче това е секретна информация и Путин я сподели само с мен! Иначе в пресата нищо няма да намериш за тези събития - даже в опозиционната! Явно и този, дето го е произвел този материал има много секретни източници! Немцов е особено авторитетен и надежден - той Русия я беше фалирал още през първия мандат на Путин... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 5
kurta007
преди 9 години
И щом тея данни идват от руската централна банка а не от независим източник ,значи положението е много,ама наистина много по зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 4
Biso
преди 9 години
Ако си спомням правилно, руската икономика започна да се свива още през есента на 2012 г.. Аиде да е било малко по-късно, първите месеци на 2013 г..Възможно е цялата разправия с Украйна да е опит вътрешните проблеми да се изнесат на вън и да се намери виновен за пред народонаселението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 6
georgi_shum
преди 9 години
Интересен материал. Ще ми е интересно ми е да порчета коментар на Мави по него. Все пак той има лична връзка с Путин, Милер и т.н и ще ни освети компетентно в условията на договора и цените.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
kurta007
преди 9 години
като гледам не се се радваш ами си позеленял от яд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
Jay Gould
преди 9 години
Руският газ за Китай падна със 100 милиарда долара в цената http://newsline.bg/read_more.php?post=6093
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още