IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфронтацията на Русия със Запада може да я вкара в китайски капан

Москва рискува да се превърне в по-малкия търговски партньор на Пекин, пише проф. Дмитрий Травин

10:52 | 01.02.15 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Конфронтацията на Русия със Запада може да я вкара в китайски капан

Мястото на Русия в XXI век се определя не само от това колко жизнеспособна е икономиката и политическата система. Русия е затворена между Изтока и Запада, и по-специално – между Америка и Китай, двата полюса на настоящи век. И ако страната се дистанцира от единия полюс, неизбежно започва да привлича другия, тъй като Москва не разполага с достатъчно голяма икономическа и политическа тежест днес, пише в свой анализ за "Росбалт" Дмитрий Травин, професор в Европейския университет в Санкт Петербург.

Бързо ескалиращият конфликт със Запада обективно тласка Русия към Изтока. В основата на това е желанието на руския народ. Важното в тези отношения са не политическите декларации - те могат да се променят. Ако Западът даде на Русия цяла Украйна, веднага Кремъл ще заговори за зачитане на европейските ценности, величието на американската демокрация и за съвместен натиск върху Сирия, Иран и други режими, противопоставящи се на Вашингтон.

Но нещата скоро няма да се променят. Изглежда много малко здравомислещи хора вярват в това, че руската икономика е по-силна във всичко друго, с изключение на енергията. Руското благосъстояние зависи изцяло от посоката на тръбопроводите. Ако страната предоставя ресурси на Запада, след това следва да играе по западните правила, а ако се ориентира на Изток – по източни.

С постепенното изчерпване на западните сибирски находища Русия започва да се съсредоточава върху ресурсите в Източен Сибир. Кремъл вече подписа споразумение с Китай за изграждане на газопровода "Силата на Сибир", чрез който ще предоставя на Поднебесната империя газ от находището Ковикта. Очевидно това ще е основният проект на Кремъл в обозримото бъдеще. Западен Сибир пък вероятно би могъл да изгуби традиционните си купувачи и също да изпраща суровините си за Китай, ако Пекин е склонен да плаща за тях.

В отношенията си с Китай Русия има сравнително рядко срещащата се ситуация на монопсонична структура (с единствен или доминиращ купувач - бел. ред.) на икономиката. Китайците могат, ако е необходимо, да се откажат от енергийните доставки от Русия, заменяйки ги с този, който ще им осигури алтернативни доставки. Но руската икономика няма да бъде в състояние да изпрати своите суровини в различна посока, фокусирайки се в тръбопроводите до само един клиент.

Китай днес получава газ от Туркменистан. Огромни залежи на "синьо гориво" има и Иран – рано или късно и тази страна ще насочи усилията си към китайския пазар. Значителни газови находища има и в близост до Параселските острови, които са във владение на Виетнам. Като цяло Пекин, водейки битка за надмощие със Запада, ще има в близките десетилетия силно диверсифицирана система за снабдяване с горива.

Ако Русия ограничи по-голямата част от приходите си в чуждестранна валута от Китай, страната може да загуби възможността да прави независима политика. Москва се намира в нещо като капан, който всъщност почти е щракнал. В ръцете си Пекин разполага с възможността да оказва натиск върху Кремъл по няколко основни позиции.

Първо, Китай ще бъде в състояние да диктува цената, на която ще купува руския газ. Естествено, като всеки монопсон, цените не може да се променят напълно произволно. Китай ще трябва да плаща на Русия поне толкова пари, колкото изисква системата на производство и транспортиране на газ, за да функционира правилно. Хората трябва да получават заплащане, в противен случай те ще престанат да работят и ще избягат от Сибир към други региони. Въпреки това на Москва ще ѝ бъде изключително трудно да гарантира, че "Газпром" ще постига добра печалба, което да позволи да се запази субсидирането на горивата за отделните региони на страната.

Кремъл обаче се нуждае от това с оглед на многобройните гласоподаватели, които дадоха вота си за управляващия режим в замяна на финансова помощ. Въпреки това Пекин е малко вероятно да склони да плаща за газа на цена, която би позволила на руския бюджет да субсидира щедро например Чечения.

Второ, Китай в един момент може да стигне до заключение, че трябва да приложи сериозен политически натиск върху Русия. Парадоксално, но почва за тези предположения ни дават събитията, случили се през 2014 г. в Украйна.

Какво поиска като цяло Москва от Киев? Нещо абсолютно безобидно на пръв поглед – федерализация. Москва не се стремеше да анексира Донецк и Луганск, но настоя Киев да предостави на тези региони много висока степен на независимост. С такава федерализация Кремъл вероятно ще получи повече възможности да влияе върху управлението на т.нар. "Нова Русия".

Налице е възможността Пекин да погледне по сходен начин върху относително богатите на ресурси региони в Сибир и Далечния Изток. Да, малко вероятно е Пекин да се опита да откъсне руска територия с военни средства. Вместо това обаче може да бъде използвана картата с "федерализацията".

Ясно е, че сегашното ръководство на Русия, което заложи на конфронтация със Запада, не може и най-вероятно няма да иска да бъде упорито поради възможно влошаване на отношенията с Китай. Москва всъщност сега се превръща в по-малкия партньор на Пекин и ще остане такъв и в бъдеще. Ето защо страната е принудена да се огледа за алтернативни пазари и да формира специална система от отношения между Пекин и източните руски региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 13 rate down comment 16
MZ/X
преди 9 години
Противоракетната система на Израел например работи почти на 100%! Хамаз ежедневно изстрелват ракети към Израел, но тази информация на влиза в новините защото пиоражения няма и ракетите се унищожават във въздуха.До колко ефективна противоракетна система има в Рвропа и САЩ не знам, но израелците доказаха, че може да е близо 100% ефективна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 18 rate down comment 21
Ironhorse
преди 9 години
Китай тепърва има да се справи с проблема Хонконг. Или ще разреши демократичният процес или Китай поема по пътя на провалените държави с несменяем комунистически елит. Този елит във връзка с несменяемостта си ще предизвика и пропадането на режима, също като СССР 1.09. В Света тече процес на промяна на икономиките. САЩ и Запада в цялост ще излязат още по-силни и технологично откъснали се от провалените държави, в които вече почетно място заема и русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 16 rate down comment 24
Ironhorse
преди 9 години
Каквото и да се говори, технологиите са на Запада.Китай произвежда каквото му дадат, а русия освен енергоносители и редки метали, друго не изнася.2015 ще бъде знаменателна за политическото устройство на Света.1. Венецуела е пред прага на гладна революция в резултат на въведения социализъм от Чавес и продължен от Мадуро.2. Иран вече е много по-сговорчив за ядрената си програма.3. Бумът на новите технологии, които водят до дреастичен спад в ененргопотреблението.4. Сайпрас (Ципурас) и гърците официално са отрязани за отстъпки от ЕС и ЕЦБ, даже са заплашени да им спрат финансирането на банките.Случката с гърците ще охлади страстите на народите за авантюризъм с бесни популисти платени от Кремъл.5. руската икономика с подетата изолация е отекла. Та те (руснаците) вече официално си говорят че преминават на икономика от мобилизационен тип.Тепърва ще гледаме трагедии от глад в русия.6. Донбас и Луганск, заедно с Крим вече са върбати в каменната ера след отрязването и на SWIFT.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 11
0pk
преди 9 години
Куьо, украинския генерал вече призна, че няма руски войници в украина :]Не се хаби да по ни показваш евтината украинска пропаганда. Там в момента и от двете страни мрът украинци. А киевските педофашаги ги чака или разстрел или международен трибунал. Ето гледай и слушай какво казва една украинка, при това не коя да е: https://***.youtube.com/watch?v=sLmNb6fUkoM може да прегледаш и другите и видео обръщения, белким си отвориш ширкозатворените очи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 19 rate down comment 15
0pk
преди 9 години
В щатите корупция има граници? хаха, скоро не съм слушал по-добър виц :DТи верно ли мислиш, че прихващането на ракети е 100%? Ако прихванат 20% ще е голямо постижение. И като я прихванат например над БГ, щото ше имат база с ракети у нас, къде ве ше иде радиацията от тая ракета? Те са се *** тотално, че в калининградска област са разположени ядрени ракети с радиус на действие до германия и ще попаднат в целта преди да се даде команда за изстрелване на противоракета, ама е важно такива като тебе да вярват и да се чустват в безопасност :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 7
mathematician
преди 9 години
След срива в цената на нефта и последващия срив в цената на рублата - руската икономика се срина до размера на гръцката икономика.Не е кой знае каква голяма загуба, ако не си на гръцкия пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 25
Дръзновенн
преди 9 години
можеше да си помисли, че чичкото се шегува. Но при завръщането на Сергей Наришкин в психиатричната клиника, където той има честта да е главен пациент, се оказа, че никой не се е шегувал.Няма шега! Скоро ще се появи съответният законопроект и, ако наглите немци не мирясат, той ще бъде гласуван на всички възможни четения. Закон за анексията на ГДР красота!Разбира се, на председателя на руската Държавна дума може да му бъде изнесен урок по история. Може да му бъде разказано как изобщо е възникнала ГДР и как се е превърнала в нищо повече от институционално оформление на съветската окупационна зона в Германия.Може да му се напомни, че въпреки този изначално окупационен характер на първата държава на работниците и селяните на германска земя, процесът й на обединение с ФРГ премина в пълно съответствие със законите на самата ГДР. И че част от този процес бяха първите в историята на ГДР истински парламентарни избори, на които победи партията, бореща се за това обединение.Да се сравни тази чудесна история с Крим. С това, че партията на руския свят, оглавявана от Аксьонов, получи на последните преди анексирането избори в автономната република едва няколко процента от гласовете на избирателите.Че никога не е имало никаква суверенна кримска държава, призната от международната общност, а когато я провъзгласиха за такава, даже не намериха време да питат кримчани трябва ли им такава държава или не.Че депутатите от кримския парламент, които подпечатваха решенията на окупаторите, бяха събирани като стадо в сградата на Върховния съвет под дулото на автоматите за това тия дни цветисто разказа на обществеността един от участниците в изнасилването на Крим другарят Гиркин.Че не е имало никакъв период на подготовка за провеждането на референдума за присъединяване към Русия следователно, жителите на полуострова са били лишени от възможността да чуят алтернативни гледни точки. За разлика впрочем от жителите на ГДР, които са можели да сравнят позициите на привържениците на обединението с ФРГ и привържениците на запазването и реформирането на съществуващата държава.Само че Наришкин съвсем не е невеж. Знае всичко това не по-лошо и от мен. А още по-добре знае историята на ГДР Путин, този немец в Кремъл, както образно го нарече един политолог. Впрочем сега на всички им е ясно какъв точно немец е той.Думите на Наришкин и последвалите ги законодателни инициативи са интересни не от гледна точка на оценката на нивото на образованост и адекватност на руския елит, а от гледна точка на разбирането за това какви са апетитите му.До неотдавна изглеждаше сякаш Кремъл иска да се ограничи до присъединяването към Русия на Украйна, Казахстан и другите бивши съветски републики и до превръщането на балтийските страни и страните от централна Европа в своя зона на влияние, както бе по съветско време.Сега се оказа, че Путин, Наришкин и компания искат да видят в тази зона на влияние още и източната част на Германия, незаконно отнета им от империалистите. За да си е всичко като при царя Йосиф Висарионович.До ГУЛАГ останаха две крачки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 17
MZ/X
преди 9 години
Ако ще говорим за ефективност, тогава военните разходи на САЩ може да се окажат и 30 пъти по високи от тези на Русия по простата причина че в Русия корупцията е безгранична.Аз коментирам само конвенционалните оръжия и възможността за надмощие в конвенционален конфликт. Ядрените оръжия не ги коментирам, защото при тях победил едва ли би могъл да има, въпреки, че НАТО биха могли да унищожат всички ядрени ракети още във въждуха преди да са достигнали целта си.С ядрено оръжие могат да изнудват не само Русия, но и всички държави в света, които притежат такова. Като почнеш от Северна Корея, минеш през Индия, Пакистан или Израев и Стигнеш до Франция и САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 24
крас
преди 9 години
Вместо да се притеснява за това какво ще се случи с Русия след скъсването на връзките и с Европа, редно бе да се замисли КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ЕВРОПА БЕЗ РУСКИЯ ГАЗ!Какво се случва с Европа след обезценката на рублата ?Не се ли настаниха на местото на европейските стоки китайските и турските?АМИ ДА! Китайците и турците са вече на руския пазар, а баба Европа се чуди на кого да изнася произведеното за Русия !Питайте как се гърчат немските производители изнасящи за Русия продукция за над 450 млрд. ? !ВЪПРОСА ДАЛИ РУСИЯ ИМА ПО ГОЛЯМА НУЖДА ОТ ЕВРОПА ИЛИ ЕВРОПА ОТ РУСИЯ СКОРО ЩЕ ИМА ЯСЕН ОТГОВОР!Вятъра на промяната вече задуха от ЮЖНА ЕВРОПА!Той ще обхване не само Гърция и Испания!Скоро ще пламне Италия и Португалия!От кумова срама и ние ще направим нещо подобно на ДЕСЕТИ НОЕМВРИ!ПРОМЕНИТЕ ПРЕДСТОЯТ!ЕВРОПА ДНЕС НЯМА ДА Е ТОВА КОЕТО ЩЕ БЪДЕ ЕВРОПА УТРЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 28 rate down comment 16
0pk
преди 9 години
И с бюджетните разходи ли ще ги бият? :]Много добре знаеш, че не разходите са критерий за ефективност.САШ поддържат много самолетоносачи, дето барабар с ескорта са си цели флотилии. Това е адски скъпо удоволствие, но е неефективно при възможност за военен отговор от противника. С тях единствено могат да държат в подчинение закачулените камилари с петрола. Всевъзможните им бази по света също гълтат много кинти, но ефекта им при реален конфликт ще е минимален. Ракетните войски могат да унищожат всичко стационарно. Третото е въпросът с мотивацията. Ако смяташ, че американската армия ще я мотивират да участва в реална война с долари, ама мнооого се лъжеш. Тъй че ако смяташ, че щом харчат повече пари - значи са по-силни, си в голяма грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още