IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и Китай се сближиха още в сферата на енергетиката, търговията и финансите

Въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности, посочи руският премиер Дмитрий Медведев

20:35 | 13.10.14 г. 113
<p>
	Ли Къцян и&nbsp;Дмитрий Медведев. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ли Къцян и Дмитрий Медведев. Снимка: Ройтерс

Русия и Китай подписаха редица споразумения в областта на енергетиката, търговията и финансите, предаде Ройтерс. Според Кремъл договорите са доказателство, че политическият завой към Азия дава резултати и ще помогне да бъдат понесени санкциите, наложени от Запада заради ролята на Кремъл в украинската криза.

Споразуменията бяха подписани по време на посещението на китайския премиер Ли Къцян в Москва в понеделник. Руските медии посочиха, че това са сред първите явни успехи на пренасочването на руската политика в източна посока, която бе разпоредена от президента Владимир Путин в опит да избегне изолация заради санкциите.

"Според мен е важно, че въпреки сложната ситуация отваряме нови възможности", каза руският премиер Дмитрий Медведев след тържественото подписване на документите.

Китайската национална петролна и газова корпорация (CNPC) подписа споразумения за сътрудничество с петролния гигант "Роснефт", включително по проекти за втечнен природен газ и евентуални доставки за Китай.

Руските кредитори ВТБ, "Внешекономбанк" и "Росселхозбанк", които също са засегнати от санкциите, сключиха рамкови споразумения с Export-Import Bank of China за откриване на кредитни линии.

Същевременно договорът за доставки на газ за Китай по т. нар. Източен маршрут влиза в сила от днес, след като бе сключено съответното споразумение. Това съобщи пред медии ръководителят на Газпром Алексей Милер, цитиран от ТАСС.

"Подписаното днес техническо споразумение урежда абсолютно всички въпроси на техническата и технологична страна на проекта за строителство на газопровода "Силата на Сибир"", отбеляза Милер. "Споразумението регламентира и проектирането и експлоатацията на трансграничен участък от газопровода под река Амур", уточни той.

"Източният маршрут" предвижда доставката в Китай на 38 млрд. куб. метра руски газ годишно по магистралния газопровод "Силата на Сибир".

През май руската газова компания "Газпром" и CNPC подписаха договор за доставка на газ за Китай по "Източния маршрут" за 30 години. Общата цена на договора е 400 млрд. долара.

Русия и Китай се договориха и за строителство на мрежа високотехнологични паркове "Пътят на коприната".

Руската компания "МегаФон" и China Development Bank пък сключиха споразумение за мандат за организиране на финансиране от 500 млн. долара, предава БТА.

Москва и Пекин ще си сътрудничат също така в сферата на глобалните навигационни системи и в областта на високоскоростния жп транспорт. 

Медведев заяви, че търговският стокообмен между Русия и Китай е скочил с над 100% през последните шест години – от 40 млрд. долара до 90 млрд. долара. Премиерът изрази увереност, че търговията между двете страни може да достигне 100 млрд. долара към 2015 г. 

"Ние сме много близки партньори", каза Медведев, въпреки че обемът на руската търговия с 28-те страни от Европейския съюз надвишава търговския обмен с Китай. 

Освен всичко по-рано през деня споразумение постигнаха и Руската централна банка (РЦБ) и Китайската централна банка, които се договориха за валутен суап в национални валути с цел създаване на условия за развитие на двустранната търговия и взаимните инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

113
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
Аз мислех същото за него и си виках-най-сетне някой(след Стоичков) дето да не му дреме от Перуката...ама нейсе...нищо де-за да сме честни сега седим по-добре от колкото преди Супов:) Но по-добре не значи достатъчно добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 2 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
малиии...тебе големи комплекси те гонят пич:) вярно е-това не го помня:)Ама е показателно щом ти помниш преди 4 седмици кво съм ти казал що за човек си:)Кажи за субсидиите сега-получаваш или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Дааа типично за *** като не му ИЗНАСЯ не помни. Избирателна амнезия ха ха ха 57 kalendar до: Danny666 преди 4 седмицида...прав си, за цветя не се сетих, илитератче...надявам се поне там да си се постарал да попрочетеш малко, щото очевидно това ти липсва. Очаквах нещо по тестостеронно, предвид начина ти на писане. Типично за селски бек-обвиняваш другите за твоите неволи и виждаш във всеки твоята необразованост, нещастнико:) Ха ха ха пруският СОЦЯЛИСТ ами като сереш постове на лево и на десно сигурно не си спомняш какво пишеш ! ха ха хаСполайти от неграмотният нещастен цветар ....забравих СЕЛСКИ БЕК ха ха хаКакъв изказ каква култура. Мистичното ти другарче SSIW би те наредило директно от десно на ТВОРЕЦА ха ха ха абе направо "Вселенския Интелект" ха ха ха :) ох разлях си кафето !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
Да ти кажа, Любо е успял да събуди някакви симпатии в мен, в един-единствен момент : оня пас към Емо на "Парк-де-пренс" (то и стадиона вече го няма;)). И въпреки това ми отношение към него, си мислех, че е добър избор за треньор, защото е човек, който няма да позволи глезотии на някакви вчера-излюпени, нашенски псевдо-звезди. Освен това имах надежда, че заради характера си е способен на повече самостоятелност и еманципиране от влиянието на така нареченото ръководство на съюза, но явно ... тцъ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 3 rate down comment 4
kalendar
преди 9 години
пак ми слагаш думи в устата...не си спомням да съм те наричал селски бек. Я ми кажи, обективисте и либертарианецо-ти субсидии получаваш ли:)@SSIW шефа на Любо е Голямата перука...и преди съм си мислил, че на такива постове трябват мениджъри, а не бивши спортисти(не, че е невъзможно и двете в едно, но уви)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 1 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
Ами ще отида да запала свещ и да питам Твореца от нашата вселена да ми каже ВЕРНИЯТ отговор първо пич ! Щото имам " морален и нравствен ангажимент към себе-подобните" и се чувствувам неудобно така егоистично да давам воля на жалката си мозъчна кутия СВОБОДНО да интерпретира случилото се ХА ХА ХАИ определено нема да ям повече че правото ми черво мнооогооо дразни комуно-капиталисти от тип СЕЛСКИ БЕК ха ха ха нали така ме нарече КАЛЕНДАРЧО ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
А за милионите избити не се прави че не разбираш ха ха ха МИЛИОНИТЕ ЖЕРТВИ в името на "морален и нравствен ангажимент към себе-подобните".Та излиза че във всека една си има ТВОРЕЦ ....ух нещо се обърках един ли е твореца или безброй такива.........................................................Хем си симпатичен, хем по детски наивни и несъстоятелни неща повтаряш ;))Кое не успяхме да изясним? Това, че всякакви идеи са били ползвани като инструмент и индулгенция за извършване на зверства в човешката история? Или това, че зад всяка проява на Порядък/Закономерност стои Интелект?Човек, .... дай да видим по-сериозните въпроси : какво правим с квалификациите, Любо как можа да пусне Ники Михайлов за-вчера?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 3 rate down comment 0
Danny666
преди 9 години
" Закономерността е атрибут/качество, единствено на Интелекта, в случая - Вселенския Интелект. "Дааа ясно. Само не ми стана ясно закономерността в КОЯ ВСЕЛЕНА ? Щото науката все повече клони към съществуването на безброй ВСЕЛЕНИ мили ВСЯКА с свои различни закономерностти капиш ?Та излиза че във всека една си има ТВОРЕЦ ....ух нещо се обърках един ли е твореца или безброй такива ха ха ха ...А за милионите избити не се прави че не разбираш ха ха ха МИЛИОНИТЕ ЖЕРТВИ в името на "морален и нравствен ангажимент към себе-подобните".Сибир е нарицателно за мноооогоооо далечно местенце така да се каже НА ***. Там вървете и си направете комунка и приберете всички жертви. Хранете ги с плодовете на труда си и оставете нас тъпите цветари и прави черва да си се кефим на произведеното от нас и СВЕЩЕННОТО ни право да определяме какво да правим с него !!!Амин ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
В телеграфен стил върху това , което успях да се ориентирам от другите поставени към мен въпроси в поста ти: - "моралния ми и нравствен ангажимент към себеподобните ми" е в пълно съответствие с възпитанието, което съм получил и това, което съм успял да формирам сам в себе си, като разбиране за нравствено-етични норми. - със Сибир не можеш да ми стреснеш, щото съм бил в северо-западна България посред зима ;)) Въпрос на нормален, човешки разговор е кого ще насочим нататък (за Сибир става въпрос, не за СЗ БГ): обективистите или алтруистите. Възрастни и разумни хора сме, няма начин да не се разберем. - и накрая : по принцип бях дал тържествен обет, с обективисти да не говоря на други теми освен за спорт, метеорология и рецепти за зимнина, за тебе направих изключение, понеже си ми симпатичен, обаче това беше за последно. Ако има нещо , което искаш да обсъждаш с мене, в изброените по-горе сфери на разположение съм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
" .... кой е този ТВОРЕЦ ? Щото доказателства за такъв НЕМА ама може би ти да покажеш некво."...............Мога : всичко във Вселената, от микро - до макро - ниво, се подчинява на закономерности. Закономерността е атрибут/качество, единствено на Интелекта, в случая - Вселенския Интелект. Милиони са избивани в името на всякакви идеи (конкретно тези идеи за които говориш, далеч не могат да се наредят в челото на класацията). Това обаче не прави задължително идеите, сами по себе си, по-добри или по-лоши. Признавам си, че има места в изложението ти , в които се затруднявам да проследя смисловата и логическа нишка, та в аванс моля да бъда извинен, ако съм пропуснал някои от повдигнатите от теб питания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още