IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия: Гръцката молба за помощ е "Троянски кон"

Гръцкото искане не е ясно и представлява по-скоро троянски кон, целящ да се осигури междинно финансиране, твърди Берлин

08:24 | 20.02.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле (вляво) и гръцкият му колега Янис Варуфакис все още не могат да намерят разбирателство по много въпроси. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле (вляво) и гръцкият му колега Янис Варуфакис все още не могат да намерят разбирателство по много въпроси. Снимка: Ройтерс

Федералното правителство на Германия призовава гръцкото правителство да даде недвусмислено обещание за осъществяването на реформите. Писмото от  Гърция, с което в четвъртък се искаше продължаване на спасителната програма, е "Троянски кон", пише в документа, който се подготвя за срещата на финансовите министри на еврозоната в петък. Целта на искането е да се получи мостов заем и да спре настоящата програма за помощи. 

В гръцката митология троянският кон е символ на измамата. С помощта на дървен кон по време на Троянската война гърците са успели да вкарат тайно войници в град Троя, които са били скрити в самия кон. Така гърците са надвили троянците и са завладели града.

Трябва ли Гърция да напусне еврозоната?

Да, за нейно собствено добро.
Да, заради стабилността на еврозоната.
Не, това ще е катастрофа за страната.
Не, това ще доведе до разпадане на еврозоната.
Общо 2710 гласа

"Гръцкото писмо въобще не е ясно, има огромна възможност за тълкуване в различни аспекти", критикува федералното правителство според официалния документ, цитиран от Die Zeit. В него не се съдържал никакъв ясен ангажимент, че настоящата програма ще приключи успешно и Гърция ще предприеме мерки за реформа. В допълнение не ставало ясно как гръцкото правителство ще плати задълженията си предвид спада на приходите от данъци през последните и следващите седмици. На тази база нямало никакъв смисъл да се подготвя проект за заключителна декларация на еврогрупата в петък. 

Според документа федералното правителство в Берлин настоява гръцкото искане да съдържа три "кратки и лесни за разбиране изречения". Те трябва да гласят: "Ние искаме удължаване на текущата програма, като се възползваме от съществуващата гъвкавост. Ние ще координираме с институциите всички промени в мерките от съществуващия Меморандум за разбирателство. И ние възнамеряваме да завършим тази програма успешно".

Според федералното правителство документът съдържа неясно тълкувание за бюджетния излишък. Досега Германия и европартньорите настояват през тази година в гръцкия бюджет да има излишък от до 3%. В документа обаче просто пише, че ще се постигне "достатъчен" първичен излишък.

В допълнение федералното правителство предлага да не се удължава достъпа до 10,9 млрд. евро, които бяха предназначени за рекапитализирането на гръцките банки. Гръцките банки преминаха успешно банковия стрес тест през миналата година. Парите все още бяха обект на дискусии в края на миналата година под формата на предпазна кредитна линия, с която след успешното приключване на програмата Гърция трябваше да се защитава от сътресенията на пазара.

Същевременно гръцкият премиер Алексис Ципрас реагира с враждебност към германското писмо и описанието "троянски кон" за искането му. Според държавен служител в телефонен разговор с канцлера Ангела Меркел той е разкритикувал този избор на думи. Това "няма да помогне по някакъв начин на реалните дискусии", е заявил премиерът. В допълнение Ципрас се е оплакал от грубата германска позиция, както съобщава пресслужбата на федералното правителство.

Междувременно САЩ призоваха европейците и Атина да се споразумеят за финансирането на Гърция, предупреждавайки, че евентуален неуспех ще върне несигурността в еврозоната. За Европа и за световната икономика е важно да се постигне споразумение, каза представител на американското финансово министерство, цитиран от AFP, уточнявайки, че ще са нужни сериозни усилия за намиране на компромис и от двете страни.

Финансовите министри от еврозоната възнамеряват да обсъдят на извънредна своя среща в Брюксел днес молбата на новото гръцко правителство за продължаване на помощта. Страните от еврозоната настояват за ясен ангажимент на Атина, че ще спази поетите мерки за реформи и строги икономии.

Сегашната програма ще изтече в полунощ на 28 февруари. През последните дни вече се проведоха два опита за постигане на консенсус, които завършиха с неуспех. Без настоящата програма страната може да фалира.

Едно евентуално удължаване на срока на програмата също така ще трябва да мине през одобрението на редица парламенти до края на следващата седмица, сред които и германският Бундестаг.

Всичко за Гърция четете тук!

Още видеa можете да гледате на сайта на ТВ Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 10 rate down comment 5
dr.5rov
преди 9 години
Не ми се спори. Само ще отбележа, че едно е 6-7 милиона да плащат $10-15 милиарда, съвсем друго е 10-11 милиона да плащат $240 милиарда дори и за 30 години и дори при 1.8%.С икономиката на Гърция и най-вече със сантиментине на населението й, този дълг много, много трудно ще бъде платен. Днешните събития са просто един епизод от многото събития за напред в опит гърците да се измъкнат от плащането му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 4
Батя
преди 9 години
"Ципрас се е оплакал от грубата германска позиция"Каквото повикало, такова се обадило нагло византийче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 38 rate down comment 3
bigiadri
преди 9 години
Германците няма да отстъпят! Колкото и голям да е дългът на Гърция към тях и че може Гърция да реши да не го обслужва ,те няма да отстъпят. Още повече ,че гърците са малко нагли и нахални! Въобраяват си че могат да поставят условия!Излезнат ли от зоната, веднага Гърция отива в блатото!Ако смятат ,че могат да се присламчат към Русия те жестоко се лъжат ,още повече че Русия е съдран чувал вече. Е, ако Путин реши да им даде своите 200 милиарда долара вече е друг въпрос :)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 38 rate down comment 3
rover
преди 9 години
Да бе, и за да не се случи целия този Апокалипсис, Ханс, Детлеф, Гюнтер и т.н. трябва безропотно да плащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 47 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Моля те, не разпространявай тотално невярни твърдения, че гръцкият дълг е неплатим! 2/3 от дълга на Гърция е към държави институции на лихва от 1,8%. Дълг от 40% от БВП, но с лива от 10% е много по трудно за обслужване от гръцкия дълг. 2001-ва година България имаше дълг от 100% от БВП и лихва от 8% и въпреки това успяхме да намалим дълга до 12% от БВП!Гърците с много по малко лишения от българите биха могли да си върнат дълга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 56 rate down comment 10
78peter
преди 9 години
Айде да изтича този месец и да им смачкат фасона най-накрая на нашите нагли южни съседи. Да видят те СИРИЗА и комунизъм в действие.Тази им наглост трябва да приключи накрая и да им излезе през носа.В България е пълно с хора, които ги дават за пример, видиш ли колко са оправни, как може да има безплатен обяд и как минава номера. Това трябва да спре.Аз вече нищо гръцко не си купувам и тази година и на морето им няма да отида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 41
michaelis
преди 9 години
мдам ама както прочетох ей така едно мнение, ако Германия сега се "наложи" те могат да го направят без проблем - и Гърция излезе ще я последват и други държави няма само Гърция да излиза и Германия да нарежда и на останалите. Германците може да произвеждат най-много, но тва не значи, че са директорите в целия ЕС. Нека излезе Гърция после Портокалия, Испания, Жабария с нейния невръщаем 2 трилионен дълг, Ирландия и т.н. И Българията за пореден път в който и съюз да влезе той се разпада .... :)) съдба кво да прайш .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 6
dr.5rov
преди 9 години
Да не се оплаква Ципрас. Каквото повикало, такова се обадило.Макар добре да знам, че дългът им все едно е неплатим освен ако не разпродадат поне половин гърция, арогантността на сегашните управници започва да ме дразни.Прави ми впечатление скритата подкрепа, която получават от САЩ.Точно така звучи призивът на САЩ да се разберат. Ако Гърция не иска да отстъпи, то Германия трябва да го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 41 rate down comment 5
rover
преди 9 години
Ами освен домораслите философи у нас са много разпространени и хора с мисленето на Боян Дуранкев. И само като си помисля, че този човек учи и разсипва невинни душици в УНСС. То затова и му се носи славата на този ВУЗ. Собственото ми дете го завърши и ако не го бях накарал да работи в моето счетоводство, и една ведомост за заплати нямаше да знае да направи. Хайде после при познати банкери, че и на това да го научат. Ципрас не спазва дипломатическия протокол, държи се нахакано и арогантно, а има нахалството да се оплаква. Хората са възпитани и не му отвръщат със същата монета, но си го цакат професионално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 9 години
Видите ли писмото им пречело , писмото няма никаква стойност , приказките също , дори преговорите - защото за часове могат да претърпят обрат . Важно е доверието и спазването на принципите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още