IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозиционерите в Русия – отвличани, разстрелвани, отравяни

Смъртта на Борис Немцов е поредният случай от дълга поредица убийства на противници на Кремъл

17:00 | 28.02.15 г. 84
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

И така – отиде си един от най-големите противници на правителството в Москва. Малко преди убийството му Борис Немцов отново отправи сериозна критика към руския президент Владимир Путин. Три часа по-късно бе убит в Москва.

Немцов беше един от основните опозиционери в Русия, но не и първият противник на Путин, който трябваше да плати за своето критично отношение към политиката на правителството с живота си.

Наталия Естемирова

Защитник на човешките права, журналист и адвокат на интересите на чеченците – Естемирова бе отвлечена през юни 2009 г. пред дома си в чеченската столица Грозни и екзекутирана в гориста местност в съседна Ингушетия с няколко изстрела.

50-годишният активист Наталия Естемирова, дъщеря на рускиня и чеченец, документираше сериозни нарушения на човешките права, включително и произволни екзекуции и мъчения, подкрепяше засегнатите семейства и пишеше на регулярна основа за своите разследвания в антиправителствния вестник "Новая газета", за който работеше и убитата чеченска репортерка Анна Политковская.

Станислав Маркелов

Активистът за граждански права Станислав Маркелов бе застрелян през януари 2009 г. в центъра на Москва. С него също така загина и младата репортерка Анастасия Бабурова. Маркелов, наред с другото, си спечели врагове сред руските военни и националисти заради защитата на цивилни жертви на войната в Чечения. Един от най-значимите му случаи бе делото срещу бившия полковник Юрий Буданов, който бе осъден като най-високопоставен офицер от руската армия заради престъпления в Чечения на десет години затвор.

Маркелов също така представляваше и убитата 2006 г. Анна Политковская, след като тя бе арестувана през февруари 2002 г. от руската армия в Чечения.

Анна Политковская

Руската журналистка бе застреляна през октомври 2006 г. на стълбището на сградата на московския си апартамент. Тя стана известна като противник на Владимир Путин и в своите материали критикуваше преди всичко нарушенията на човешките права по време на войната в Чечения. За убийството ѝ пред съда през юни 2014 г. застанаха трима братя от Чечения, чичо ѝ, както и бивш офицер от полицията в Москва.

Стрелецът и един от помагачите му бяха осъдени на доживотен затвор в затворнически лагер, а един заподозрян бе освободен поради липса на доказателства. Кой обаче е поръчал убийството все още не е ясно. Семейството и колегите ѝ от критичния към Кремъл вестник "Новая газета" все още търсят поръчителите на престъплението.

Александър Литвиненко

Бившият служител на КГБ бе отровен през ноември 2006 г. в хотел в Лондон с радиоактивното вещество полоний 210 - много рядък токсин. Остатъци от полоний са били открити и в един бар, предполагаемото място на местопрестъплението. Точно преди да умре в болницата, Литвиненко заяви, че отговорни за смъртта му са функционери от Кремъл и руският президент Владимир Путин.

Литвиненко бе силен критик на Путин. На пресконференция през 1998 г. той акцентира основно върху конспирации за убийства, корупция и некомпетентността на армията в Чечня. Преди смъртта си Литвиненко е разследвал и случая с убитата Анна Политковская. По това време той вече живееше във Великобритания, където бе поискал политическо убежище и от октомври 2006 г. имаше британско гражданство.

Пол Хлебников

Пол (Павел) Хлебников бе главен редактор на руското списание Forbes и бе убит на 9 юли 2004 г. вечерта от засада пред редакцията в североизточна Москва. Когато той е излязал на улицата, извършителите са го гонили няколкостотин метра и са изстреляли няколко куршума в него. Хлебников е започнал кариерата си в Forbes само няколко месеца преди убийството си.

Роденият в Ню Йорк 41-годишен американец привлече веднага вниманието върху себе си и списанието, след като за първи път в съвременната руска история публикува списък на най-богатите руснаци. В книгата си „Кръстникът на Кремъл – Борис Березовски и силата на олигарсите“ Хлебников е описал дейността на различни руски олигарси и информира за тяхното загадъчно забогатяване след разпадането на Съветския съюз.

Сергей Юшенков

Бившият руски министър на информацията и депутат от Думата Сергей Юшенков, един от лидерите на Либералната партия на Русия, беше застрелян през април 2003 г. в Москва. Малко по-рано в руското Министерство на правосъдието беше регистрирана партията "Либерална Русия", в чието ръководство влизат Юшенков и Виктор Похмелкин. При регистрацията лидерите на партията заявили, че са подали няколко съдебни иска срещу Борис Березовски, който имал намерение да участва в изборите, използвайки името на партията.

Юшенков е бил член на Комисията за тайните служби на Думата и особено остро е критикувал дейността на бившата КГБ. През 2002 г. е публикувал филм, в който ФСБ (наследник на КГБ) е била обвинена в участие в серия от бомбени атентати в Москва. При атаките са били убити над 300 души в Москва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

48
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Ти обаче продължаваш да спамиш майка му ***. Не казвам, че руснаците са светци ама факт е, че точно опозиционера политик пртва иточно преди някви митинги нещо малко тъмна индия без доказателства без нищо. И ти мислиш, че *** е толкова *** да си вкара автогол ?!? Че той до са да го е свитнал отдавна и оня Ходорковски ама не ги е и са точно тоя при положение, че цял свят ги гледа ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 6 rate down comment 14
kandid
преди 9 години
Убийството на Борис Немцов от руския диктатор извади на яве най-гнусните характеристика на хибридната война, водена на наша територия от *** и неговият фашистки режим. Всички виждате с каква ярост се води тази война. Надявам се и съответните български служби (особено след предстоящите промени там) да я видят...Тук е пълно с никове, зад които стоят обикновени престъпници, чието място е в затвора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
отделно където си застрелват там в САЩа публично *** ама няма проблеми нали те не са хора, кво толко. Друго на ръка е зверствата и убийствата на военните им над цивилни граждани в други държави ама пак е ок нали те са "терористи" и пак не са хора. Има снимки на американски войници над убития от тях човек и единия го хванал за главата като трофей, ама айде да не поствам такива идиотщини, че вече става филм на ужасите. Иначе тва е ок така ли и няма проблеми ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
те и при американците *** не се коси, само, че там малко по-културно, я инфаркт, я спирачките на колата отказали и т.н. Имаше един шотладски политик Robin Cook, който публично в английския парламент каза, че няма Ал Кайда и всеки нормален трениран офицер го знае това и малко по-късно оставка от английския парламент и инфаркт и още много като него..... Ама за тях нищо не пишат, ти кво си мислиш, че в САЩ им прощават ли кво ?!?! :))) Еее ама ти да не си от Полски Тръмбеш или Каспичан ?? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 11 rate down comment 10
bigmamascandal
преди 9 години
Въпрос като "Кой има интерес от смъртта на Борис Немцов?" е грешен. А грешният въпрос предполага сбъркан отговор. Въпросът е друг - "Каква е тази страна, в която през 2015 г. някой си позволява да организира и извърши показно убийство на политик и опозиционен лидер?". Отговорът е, че това е дива, гангстерска страна с правителство, което или е неспособно да защитава правовия ред, или не иска да има такъв. В тази страна можеш очевидно да убиваш хора, но не и да критикуваш властта в Кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
ей ти още една болна новина и на кандидоса и на него .......China harangues US over anti-Russia stancehttp://thebricspost.com/china-harangues-us-over-anti-russia-stance/#.VPKpd45up8I
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 9
Сините камъни
преди 9 години
Руската опозиция/ петата колона, пренесе в жертва Немцов, за да укрепи позициите си!Дето е казал един, аз не се страхувам от враговете си, а от приятелите!Щото , какво ти мисли врага е ясно, но какво ти мисли приятелят!Наистина невероятно!Пие си пиенето с теб, а само преди час те е "поръчал"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 12 rate down comment 11
sdk
преди 9 години
в империята на злото това са нормални практики, а руските *** пак са се събрали тук и ни обясняват колко велик е путин и, че немцов си го заслужавал. жалки същества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 9 rate down comment 12
sdk
преди 9 години
в империята на злото това са нормални практики, а руските *** пак са се събрали тук и ни обясняват колко велик е путин и, че немцов си го заслужавал. жалки същества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
И на всичкото отгоре, мистеризоното обявяване на смърта на Немцов в Уикипедия, два часа преди смъртта му!И още по-странното му свободно разхождане Немцов по улиците на Москва с девушка посред нощите, а преди две седмици раздаваше листовки в москвоското метро за първи март и канеше хората на антикризисен митинг!Не е ли повече от случайност, да ги поканиш на собственото си погребение?Един заплашен човек, какъв кураж трябва да има, да не се пази и денем и нощем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още