IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският опозиционен политик Борис Немцов е убит в Москва

Неизвестно лице е стреляло четири пъти с пистолет по лидера на РПР-ПАРНАС

08:35 | 28.02.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В центъра на Москва е убит руският опозиционен политик Борис Немцов, предаде ТАСС, позовавайки се на правоохранителните органи. 

Неизвестно лице е стреляло четири пъти по Немцов от пистолет около 23,40 часа местно време на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл. 

По Немцов е стреляно от бяла кола, съобщи "Интерфакс". В Москва е задействат план "Залавяне", на местопрестъплението работи следствена група. За случилото се е докладвано на вътрешния министър Владимир Колоколцев, пише БТА. 

Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи. Той е един от създателите и лидерите на движение "Солидарност" и съпредседател на Републиканската партия на Русия - Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС), член на Координационния съвет на руската опозиция. Заемал е длъжността губернатор на Нижегородска област, министър на горивата и енергетиката (1997 г.), първи вицепремиер (1997-1998 г.). През 1997-1998 г. е член на Съвета за сигурност на Руската федерация. 

Няколко пъти е член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), заместник-председател на Думата. След 2003 г. работи в частния бизнес.

През 2008 г. е един от инициаторите за създаване на опозиционното демократично движение "Солидарност". От 2012 г. е съпредседател на РПР-ПАРНАС. 

На регионалните избори през септември 2013 г. е избран за депутат в Ярославската областна дума.

Часове преди смъртта си руският опозиционен политик Борис Немцов каза, че е трудно да се живее под постоянно сплашване и натиск, съобщи AP. "Няма да крия факта, че опозицията е подложена на силен натиск", цитира думите му агенцията. "Разпространяват се лъжи за хората и трябва да си много силна личност, за да се справиш с това. Знам го от собствен опит", каза той. 

В един от последните си коментари за либералното радио "Ехото на Москва" Немцов призова руснаците, които са "за спиране на руската война с Украйна , за спиране на агресията на Путин, да дойдат на шествието "Пролет" в Марино", район на Москва, което беше насрочено на 1 март.

След като беше застрелян, руски опозиционери казаха, че Немцов е работел върху доклад за присъствието на руски войски в Украйна, предаде Ройтерс.

Убийството на политика Борис Немцов е стопроцентова провокация, подчерта Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин. В интервю за англоезичната руска телевизия Russia Today той каза, че още е рано да се правят каквито и да е изводи, но още сега може да се заяви, че това е стопроцентова провокация.

Песков припомни думите на Путин, който малко преди това каза, че това прилича на поръчково убийство, което "има всички признаци на провокация". 

Във връзка с убийството на руския политик Борис Немцов опозицията отмени насроченото за утре протестно шествие в един от районите на Москва, съобщи един от организаторите на акцията Михаил Касянов. Взето бе решение да се отмени проявата на 1 март и да се организира траурно шествие в центъра на Москва, каза той.

  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 5 rate down comment 1
stefan-L
преди 9 години
A нашата страна по питомна ли е? Я погледни само как измират свидетели против министър председателя- Мишо бирата и жена му загадъчно умират ! Само месец след началото на делото загина при пътен инцидент проф. Евгений Николов, експерт по същото дело срещу Цветанов и Борисов .Десет дни след изборите, на 16 октомври бе убит друг много важен експерт по делата срещу Цв.Цв. Николай Найденов. Той работеше по възстановяване на унищожените файлове от цецомобила, с който МВР подслушваше по времето на Цветанов. За какви диви страни говориш след като у нас главният секретар на МВР разпорежда да се стреля с гранатомед по Чакъра ААА КОЯ E ДИВАТА СТРАНА? НИЕ ОПРАВИХМЕ НАС СИ ПА ТРЪГНАХМЕ ДА ОБСЪЖДАМЕ РУСИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 5
bigmamascandal
преди 9 години
Въпрос като "Кой има интерес от смъртта на Борис Немцов?" е грешен. А грешният въпрос предполага сбъркан отговор. Въпросът е друг - "Каква е тази страна, в която през 2015 г. някой си позволява да организира и извърши показно убийство на политик и опозиционен лидер?". Отговорът е, че това е дива, гангстерска страна с правителство, което или е неспособно да защитава правовия ред, или не иска да има такъв. В тази страна можеш очевидно да убиваш хора, но не и да критикуваш властта в Кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Ако Путин е искал да го убие, няма да е пред Кремъл.-------------------------------------------------------------------------------------------Напротив, целта на подобни показни убийства е да пратят сигнал до всички бъдещи опозоционери в Русия! Ако искате да свалите Путин от власт, това Ви очаква!Последната 1 година икономическата криза много разклати властта на Путин и единственото което му оства е да всява страх във всеки който му застрашава властта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 14 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Мерси за честитката, да ти се връща! :) Заради това като никога не съм на ски или на природа, а чакам гости! хехе!Сори, но аз не съм *** бройлер с промит мозък и не изпитвам никаква съчувствие към човик като Немцов! Негави политически побратими в Киев изпратиха украинските градове и танкове в Донецк да пръснат по улиците червата и мозъците на жени, деца и старци! Някой писа ли такива сополиви материалчета за онова момиче с откъснатите крака в Луганск или за десетките изгорени живи в Одеса? Айде холан! Никаква обществена личност не е този ***! Не струва и една капка детска кръв от Донбас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 3
многодобре
преди 9 години
...дрънкам празни приказки?ха аз пък си мисля,че твоите приказки не струват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 4
Илко
преди 9 години
Един мусор по-малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 15 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Факт е, че към момента нямат място присъди от последна инстанция за случилото се. Това което ще донесе реална практическа полза, е бързо и резултатно разследване - дано наистина се постигне успех. Също така обаче е очеваден факт, че тече процес по превръщането на Русия/политическата класа и курс, а защо не и цялото цивилизационно пространство/ в контрастно очертана анти-теза и този активно създаван, събирателен образ на всичко зло, се налага да бъде хранен постоянно , до момента в който заживее самостоятелен живот в главите на таргетираните групи хора. Не малка част от този път е извървян, усилията в тази посока продължават без отстъпление във възприетата посока и резултата ще бъде създаване на механизми на реакция при хората от типа : куче на Павлов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Да с отнасяш така към убийството, на който и да е човек още повече обществена личност... не отива дори и на теб.! Честит имен ден btw.. Да си жив и здрав..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 12 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
дааа ... има Немцов - няма проблем, няма Немцов - има проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 2
Стефчо
преди 9 години
те пък едни медии...разкриха поръчителя на 5-тата минута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още