IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опозиционерите в Русия – отвличани, разстрелвани, отравяни

Смъртта на Борис Немцов е поредният случай от дълга поредица убийства на противници на Кремъл

17:00 | 28.02.15 г. 84
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

И така – отиде си един от най-големите противници на правителството в Москва. Малко преди убийството му Борис Немцов отново отправи сериозна критика към руския президент Владимир Путин. Три часа по-късно бе убит в Москва.

Немцов беше един от основните опозиционери в Русия, но не и първият противник на Путин, който трябваше да плати за своето критично отношение към политиката на правителството с живота си.

Наталия Естемирова

Защитник на човешките права, журналист и адвокат на интересите на чеченците – Естемирова бе отвлечена през юни 2009 г. пред дома си в чеченската столица Грозни и екзекутирана в гориста местност в съседна Ингушетия с няколко изстрела.

50-годишният активист Наталия Естемирова, дъщеря на рускиня и чеченец, документираше сериозни нарушения на човешките права, включително и произволни екзекуции и мъчения, подкрепяше засегнатите семейства и пишеше на регулярна основа за своите разследвания в антиправителствния вестник "Новая газета", за който работеше и убитата чеченска репортерка Анна Политковская.

Станислав Маркелов

Активистът за граждански права Станислав Маркелов бе застрелян през януари 2009 г. в центъра на Москва. С него също така загина и младата репортерка Анастасия Бабурова. Маркелов, наред с другото, си спечели врагове сред руските военни и националисти заради защитата на цивилни жертви на войната в Чечения. Един от най-значимите му случаи бе делото срещу бившия полковник Юрий Буданов, който бе осъден като най-високопоставен офицер от руската армия заради престъпления в Чечения на десет години затвор.

Маркелов също така представляваше и убитата 2006 г. Анна Политковская, след като тя бе арестувана през февруари 2002 г. от руската армия в Чечения.

Анна Политковская

Руската журналистка бе застреляна през октомври 2006 г. на стълбището на сградата на московския си апартамент. Тя стана известна като противник на Владимир Путин и в своите материали критикуваше преди всичко нарушенията на човешките права по време на войната в Чечения. За убийството ѝ пред съда през юни 2014 г. застанаха трима братя от Чечения, чичо ѝ, както и бивш офицер от полицията в Москва.

Стрелецът и един от помагачите му бяха осъдени на доживотен затвор в затворнически лагер, а един заподозрян бе освободен поради липса на доказателства. Кой обаче е поръчал убийството все още не е ясно. Семейството и колегите ѝ от критичния към Кремъл вестник "Новая газета" все още търсят поръчителите на престъплението.

Александър Литвиненко

Бившият служител на КГБ бе отровен през ноември 2006 г. в хотел в Лондон с радиоактивното вещество полоний 210 - много рядък токсин. Остатъци от полоний са били открити и в един бар, предполагаемото място на местопрестъплението. Точно преди да умре в болницата, Литвиненко заяви, че отговорни за смъртта му са функционери от Кремъл и руският президент Владимир Путин.

Литвиненко бе силен критик на Путин. На пресконференция през 1998 г. той акцентира основно върху конспирации за убийства, корупция и некомпетентността на армията в Чечня. Преди смъртта си Литвиненко е разследвал и случая с убитата Анна Политковская. По това време той вече живееше във Великобритания, където бе поискал политическо убежище и от октомври 2006 г. имаше британско гражданство.

Пол Хлебников

Пол (Павел) Хлебников бе главен редактор на руското списание Forbes и бе убит на 9 юли 2004 г. вечерта от засада пред редакцията в североизточна Москва. Когато той е излязал на улицата, извършителите са го гонили няколкостотин метра и са изстреляли няколко куршума в него. Хлебников е започнал кариерата си в Forbes само няколко месеца преди убийството си.

Роденият в Ню Йорк 41-годишен американец привлече веднага вниманието върху себе си и списанието, след като за първи път в съвременната руска история публикува списък на най-богатите руснаци. В книгата си „Кръстникът на Кремъл – Борис Березовски и силата на олигарсите“ Хлебников е описал дейността на различни руски олигарси и информира за тяхното загадъчно забогатяване след разпадането на Съветския съюз.

Сергей Юшенков

Бившият руски министър на информацията и депутат от Думата Сергей Юшенков, един от лидерите на Либералната партия на Русия, беше застрелян през април 2003 г. в Москва. Малко по-рано в руското Министерство на правосъдието беше регистрирана партията "Либерална Русия", в чието ръководство влизат Юшенков и Виктор Похмелкин. При регистрацията лидерите на партията заявили, че са подали няколко съдебни иска срещу Борис Березовски, който имал намерение да участва в изборите, използвайки името на партията.

Юшенков е бил член на Комисията за тайните служби на Думата и особено остро е критикувал дейността на бившата КГБ. През 2002 г. е публикувал филм, в който ФСБ (наследник на КГБ) е била обвинена в участие в серия от бомбени атентати в Москва. При атаките са били убити над 300 души в Москва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 13 rate down comment 11
danythedog
преди 9 години
ЗАПАДНИТЕ *** ВИДЯХА ЧЕ НЕ МОГАТ ДА СЪБОРАТ РУСКАТА МЕЧКА,ТО САНКЦИИ ЛИ НЕ БЯХА ТО ВОИНА НА ГРАНИЦАТА С УКРАИНА ЛИ НЕ СЕ ВОДИ ЦЯЛА ГОДИНА,НАИ ГОЛЯМАТА МАНИПУЛАЦИЯ С ЕВТИНИЯ ПЕТРОЛ ДА СЕ УДАРИ РУСКАТА МЕЧКА.НО ЗА ТЯХНО НЕЩАСТИЕ И РАЗОЧАРОВАНИЕ НЕ УСПЯХА.РУСКАТА МЕЧКА НЕ ПОМРЪДВА,И ЕТО ДОКАДЕ СТИГНАХА ЦЕРЕУТА И СПЕЦЛУЖБИ НА ЗАМИРАЩИЯ И ЗАЛЯЗВАЩ ЗАПАД НЕ В ПРЕНОСНИЯ А ВБУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ.ОТНОВО ЩЕ БЪДАТ РАЗОЧАРОВАНИ.БОРИС НЕМЦОВ БЕШЕ ТОЛКОВА ГОЛЯМА ЗАПЛАХА ЗА ПУТИН КОЛКОТО НАШИЯ УБАВЕЦ БАРЕКОВ Е ЗАПЛАХА ЗА ДРУГИЯ УБАВЕЦ БОРИСОВ.С ТОЗИ АКТ СЕ ЦЕЛИ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ПУТИН НО ОТНОВО НЯМА ДА УСПЕЯТ.КОЛКО СА ЖАЛКИ САМО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 3
Сините камъни
преди 9 години
Чак не ми се коментира!Статията изобщо не я четох, после ако остане време, може Би!American. Inc събори двата близнака, оня карикатурист, и той се страхуваше за живота си и умря, сега пък Немцов се оказа голям пророк и послужи за "факел" за предстоящия организиран майдан в Москва!А Путин, ако беше толкова елементарен, как щеше да осъществи безкръвното връщане на Крим към Русия и как, ако беше толкова елементарен, устоя на наглите предизвекателства да вкарат Русия във война!И понеже Путин изпревари подготвяния майдан в Москва с антимайдана на 21.02.2015, организаторите достигнаха дъното, като си избраха една от многоте овце!Казали са го хората, внимавай, какво говориш, да не ти се случи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Борис Немцов е руски бизнесмен, политик и държавник.Роден е на 9 октомври 1959 г. в град Сочи, в семейството на Ефим Давидович Немцов и Дина Яковлевна Ейдман лекар, педиатър, от еврейски произход.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Той затова и умря! За да засили пропагандата. Но че си е бил *** бил си е! Американците при всичките си колонии овластяват утайките на съответните общества. Интересното обаче предстои. Ще се опитат вероятно на погребалното шествие да повторят събитията от украинския Мегдан . Силно се надявам руските служби за сигурност да не спят. Има вече прихваната кореспонденция с Киевски ветерани по Майдани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 9 rate down comment 9
Hahoto
преди 9 години
Простичка работа е журналистиката. Сега две трети от медиите по света 2 дни ще се изхранват на гърба на умрелия Борис Немцов. Човекът го застреляли и ето ти една чудесна възможност да продадеш, новина и анализ /пропаганда/.Може да ви се види невероятно, но на практика убийството на Боря завъртя няколко милиона от журналистически хонорари по света. Та така и за наш Бойчо, тази препечатка от нейде, е нищо повече от бизнес. Не стига, че ви захранва в събота ми и претенции. Наслаждавайте се, истината е винаги там някъде...., между редовете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 15 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
"Украинският ексдепутат Михайл Чечетов - бивш съюзник и съпартиец на сваления проруски президент Виктор Янукович - се е самоубил, хвърляйки се от 17-ия етаж на блока, в който живеел, съобщиха Франс прес и ТАСС, позовавайки се на полицията в Киев." А така самоубиват в Киев! същите хора! За тази новина хората на СОРОС не плащат грант -ове но аз безплатно я свеждам на вниманието на четящите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Именно ЩО ЗА СЪЩЕСТВА / не хора не и субчовеци/ могат да се възхищават на УБИЙЦИ!? Ха кажи ми де!? и сами да си щтракат + чета уж че събрали одобрение? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Изобщо не изключвам майдански сценарий на погребалното шествие! Снайперистите на убийците на които се възхищаваш вече заемат сигурно позиции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 9 години
Именно ЩО ЗА СЪЩЕСТВА могат да се възхищават на УБИЙЦИ!? Ха кажи ми де!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 15 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
"Украинският ексдепутат Михайл Чечетов - бивш съюзник и съпартиец на сваления проруски президент Виктор Янукович - се е самоубил, хвърляйки се от 17-ия етаж на блока, в който живеел, съобщиха Франс прес и ТАСС, позовавайки се на полицията в Киев." А така самоубиват в Киев! същите хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още