IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия покани Гърция в банката на БРИКС

Интересуваме се от офертата, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас

17:03 | 12.05.15 г. 30
Русия покани Гърция в банката на БРИКС

Гърция е била поканена от Русия да стане шестият член на новата Банка за развитие на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), оценена на 100 млрд. долара. Очаква се банката да се конкурира с господството на Запада и постепенно да се превърне в една от ключовите институции за кредитиране, пише RT.

Поканата е направена от руския заместник-министър на финансите Сергей Сторчак в понеделник по време на телефонен разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас, показва съобщение на уебсайта на СИРИЗА. Ципрас е благодарил на Сторчак, който в момента е представител на банката на БРИКС, заявявайки, че Гърция се интересува от офертата.

"Министър-председателят благодари на Сторчак и каза, че е приятно изненадан от поканата Гърция да бъде шестият член на Банката за развитие. Ципрас заяви, че Гърция се интересува от офертата и обеща да я разгледа внимателно. Той ще има шанс да обсъди поканата с другите лидери от БРИКС по време на тазгодишния Международен икономически форум в Санкт Петербург", се казва в изявлението.

По време на срещата на върха на БРИКС във Форталеза през юни 2014 г. членовете се споразумяха да продължат с формирането на Банката за развитие на стойност 100 млрд. долара, както и на валутен резерв на стойност други 100 млрд. долара. През март тази година руският президент Владимир Путин ратифицира Банката за развитие на БРИКС.

Новата банка се очаква да се противопостави на двете големи западни институции – Световната банка и Международния валутен фонд. Тя ще финансира инфраструктурни проекти както в страните от БРИКС, така и в други развиващи се страни и се очаква да започне да функционира до края на 2015 г. със седалище в Шанхай.

Русия и Гърция засилиха икономическото си сътрудничество, след като и двете страни имат свои собствени проблеми. Докато Русия навлезе в т.нар. "война на санкции" с ЕС и САЩ, Гърция се бори да изплати милиарди евро дълг към тройката международните кредитори - МВФ, ЕЦБ и Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
"са само глей ква търговия ше се пръкне на немски стоки в гръцки опаковки ..."..........може да се търси логика и в обратната посока : в Европата да се пръкнат мн китайски стоки с гръцки опаковки ... китайчетата сигурно са готови да дадат доста апетитна оферта на маляките за такава "услуга";))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 3
Fiscalist
преди 9 години
да са им честити. Ей сега им отидоха паричките на руските олигарси. с тия гърци няма да видят бял ден, само пари за глупости. ама като има балъци да си ги дават, живи и здрави да са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 9 години
Дет се вика - квот можахме, взехме от тоя Евросъюз. Сега, докато Полша и Литва приемат Украйна и Грузия, ако може ние в суматохата, леекинко да се присламчиме към другия съюз, че май там може да стане интересно... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 9
Mavi Goz
преди 9 години
хахаха... верно голем та.ак ще стане, ако Путин и каката онзи ден, докато разхождаха китките из Масква, са благословили и са си ударили лапите за една такава схема... Щото нещо мноого й беше важно на Меркел... И хоп - на другия ден - здрасти, аз съ вашата леля от Гърция... хаха!Нормално е дойчовците да търсят начин да излязат от този *** с Украйна, щото доста дебел им влиза, а и май зе да им писва секи да им скача по главата - то американци, то англичани, то французи, то поляци, гърци...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 8
Nathan
преди 9 години
Постингът е ирелевантен, тъй като няма нищо или има твърде малко общо с този, който аз съм написал. Иначе примерът, с който авторът е опитал да илюстрира ,,иновативното" европейско общество - Африка не е особено подходящ, тъй като Африка беше жертва на наложената в продължение на векове от европейците ,,иновативна колониална система" , от която голяма част от държавите в Африка още не са се освободили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
michaelis11
преди 9 години
скива ли всичките кви са овце, евро не останало онея искали "долари" с кво ше "платили" ...... Не мое се сети племето, че да канят някой да става член на бакна и то без пукнат лев, тряя да има някой по-голям зад тях с някой лев .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Най-ключовият фактор за богатството на една държава е нейната способност да защити богатството си и да го опази в свое владение! Много богати държави са били победени, изтърбушени и вече не са богати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 8
michaelis11
преди 9 години
са само глей ква търговия ше се пръкне на немски стоки в гръцки опаковки ..... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 7
michaelis11
преди 9 години
тая статия я постнах от Russia Today, не е унижение за баба ти Меркел май именно тя ги е пратила там, че Сашш не им дават на Германия да търгува с тях, обаче единствено и само Гърция може и от кой зависи дали на Гърция ше и дадат пари ? :)) да не би да е от онея дебилни ръбове англичаните ..... :))) ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 24 rate down comment 14
MZ/X
преди 9 години
Нито броят на населението, нито земните богатства са ключов фактор за богатството на една нация! Ключовият фактор се нарича иновации, технологии и стабилна правова държава, която защитава частната собственост!Ако населението и земните богатсва определяха богатството на една нация, Африка, Венецуела, Мианмар, Индия и т.н. трябваше да са сред най-богатите континенти и държави..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още