IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ счита, че Атина е близо до фалита

Ако гръцкото правителство не стартира веднага реформите, няма да получи подкрепа, а страната ще изпадне във фалит, пише в секретен документ на фонда

09:57 | 18.05.15 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според&nbsp;МВФ Атина е много близко до фалита. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според МВФ Атина е много близко до фалита. Снимка: Ройтерс

В преговорите между кредиторите и гръцкото правителство за милиардните помощи няма да бъде постигнато скоро споразумение, счита Международният валутен фонд. „Ние все още сме далеч от споразумение", се казва в станал обществено достояние вътрешен за фонда документ, който е маркиран с надписа "строго поверително".

Ликвидната позиция на Атина е "напрегната", считат експертите на фонда. За МВФ обаче поради липса на информация е невъзможно да се направи точна оценка на ситуацията. „Независимо от това може да се каже, че правителството няма да може да осъществи без чужда помощ предстоящите през следващите три месеца плащания на обща стойност 11 милиарда евро“, пише МВФ в документа си, цитиран от DPA. 

Не е ясно какви задължения точно има предвид МВФ. В този период Атина трябва да преведе само на фонда около 2 милиарда евро. Към тази сума следва да се добавят и 6,7 милиарда евро, които през юли и август Атина трябва да плати на Европейската централна банка. В допълнение всеки месец има плащания към пенсионерите и държавните служители. Дори и  последните плащания на пенсии и транша към МВФ правителството в Атина успя да плати с големи затруднения.

Според МВФ задържаният последен транш от втория спасителен пакет в размер на 7,2 милиарда евро няма да бъде изплатен сега въпреки напрегнатата ситуация. За тази цел трябва да има единодушно споразумение между групата на кредиторите - ЕС, ЕЦБ и МВФ, се казва в документа.

Въпреки че фондът намира, че има напредък в преговорите, същевременно посочва някои области, където скоро не се очаква да се постигне договореност.

По отношение на ДДС и данъчната администрация има напредък, пише МВФ в документа, който е с дата от миналия четвъртък. По отношение на бюджетните цели обаче нямало споразумение. Атина е на мнение, че може да постигне новите цели без допълнителни мерки.

„Въпреки това служителите на МВФ са убедени, че са необходими структурни фискални реформи", се казва в поверителното писмо. Премиерът на страната Алексис Ципрас заяви в петък, че двете страни са се договорили за бюджетните цели и ставките на ДДС.

Междувременно Атина се отказва от някои прилагани вече мерки и има намерение да се откаже от някои вече договорени, счита МВФ. В допълнение правителството не възнамерявало да изпълнява вече договорените мерки в областта на пенсионната реформа, пазара на труда и публичната администрация. Така например кабинетът в Атина е започнал да назначава вече съкратени държавни служители и така отново да раздува държавния апарат.

Въпреки това правителството било готово да започне някакви реформи в тези области, пише още МВФ в документа си. „Досега обаче то не е съобщило какви мерки възнамерява да предприеме като алтернатива на споразуменията, които вече оттегли или на тези, които все още са предвидени в програмата".

Припомняме, че през миналата седмица стана ясно, че правителството е погасило транша към МВФ с пари на фонда. Атина е използвала около 650 млн. евро от депозитарната сметка, за да направи плащането. По думите му правителството е използвало  още около 100 млн. евро от негов паричен резерв. Втори правителствен представител е казал пред Ройтерс, че резервите, които е изтеглило правителството, за да направи плащането към МВФ, трябва да бъдат попълнени до "няколко седмици". Смята се, че това издължаване към фонда ще улесни правителството при плащанията на заплати и пенсии в края на този месец. Спешните нужди на гръцката държава се изчисляват на 3 милиарда евро.

Междувременно днес гръцките вестници пишат, че за страната предстои решителна седмица. „Това е седмица барометър за преговорите, които Гърция води с международните кредитори с цел възможно най-бързо отпускане на пари на страната, тъй като ликвидният натиск върху нея вече е непосилен", пише вестник Ethnos, цитиран от БТА. Изданието подчертава, че се очертават "горещи" седем дни за хода на преговорите, които днес започват отново в рамките на т.нар. Брюкселска група.

От своя страна Naftemporiki предупреждава, че срещата на върха на Източното партньорство на 21 и 22 май в Рига и евентуално извънредно заседание на Еврогрупата на 25 май ще са последният шанс за правителството на премиера Алекскис Ципрас, за да стигне до някакво споразумение, преди страната да се изправи пред непосилните за нея финансови задължения през юни и преди Гърция да се е оказала пред кредитно събитие.

„Ципрас призовава Вашингтон за помощ". Под това заглавие Vima пише за обявена от Атина световна тревога, за да може Гърция да остане в еврозоната. Икономическият екип е уведомил премиера Ципрас, че финансовите изчисления не излизат. Гръцкият министър-председател е разговарял по телефона с американския финансов министър Джак Лю и му е казал, че „Гърция няма да изплати на МВФ транша от 750 милиона евро“. Вестникът пише още, че Атина е била тревога навсякъде, тъй като страната е на крачка от кредитно събитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 4 rate down comment 10
michaelis11
преди 8 години
Офф философе, там врътката е съвсем друга. Да каниш някой с пробити джобове като член на банка.?!? (нешо не е ли малко ммм?) Аре оставям ти го за домашно тва, че треа да свършим малко работа .... не мога само с вас да се разпраам ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 12 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 8 години
То може да видиш как излизата и каца самолет, но пак да си нямаш понятие от летене. Дай ми пример за фалирала страна и да не минава през жесток спад на икономиката.Дай ми пример за фалиране по задължението на МВФ и какво става с тази страна?Когато не намериш такъв пример изпълни препоръката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 13 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
Аз като казах фенове на популизма визирах точно такива като теб и с такива *** аргументи.Та викаш канеха ги? Приеха ли ги? Правиш ли разлика между двете?Когато ги приемат този пуул от 100 милиарда нали знаеш, че е функция на вноските от БРИКС? Та така какво ражда популистиката ти глава БРИКС дава 100 милиарда на гърците за спорта? Бразлиците няма да финансират собствената си закъсала икономика, но пък на драго сърце ще наливат в бездънна каца.Вярно някой беше писал по-долу, си на някакво менте ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
А ти като видиш на живо фалит на много :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 8 години
Сега пиша, така че бъркаш с някой друг.Когато прочетеш малко за фалит на една държава пак ще си говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 13
michaelis11
преди 8 години
ти и ти май не си чел новините, че тея ги канеха в BRICs банката където имало "само" 100млрд. Целта е ако може някой да плати някой за Гърция в и то в по-голям размер на САЩа щото МВФ е техно . Е да ама нема навити *** да дават пари на индиректно на САЩ .... :)) Фалират Гърция - голем праз, МВФто ше го подържи малко и ше го издуха и толкоз. Да ама комунистите от Сашш не губят никога пари, там не може тряя се върнат винаги е нема такъв филм "безрискова инвестиция" .... Кат фалират Греция ше дойде все некой я Китай я Русията не се коси .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 11
abdul
преди 8 години
Охоо, само стой и гледай!Дотук баланса е много на малко за Гърция при фалит.На теб не ти ли казах, че имаш още бая да попрочетеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 14 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Прословутите 120 милиарда не са им дадени на куп на гърците а все още им ги отпускат на малки части само ако слушкат. Те спряха да слушкат и съответно свършват спасителните траншове.Отделно и за "подстрижката" може да поспорим но се уморх да приказвам едно и също и предпочитам да изчакам фалита на Гърция и последващите запори на гръцка държавна собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 23 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
Много забавни коментари четох, значи ще фалират и няма да минат по нашият път, щото там не вървяло да им пада стандарта. Та като фалират от къде пари? Направо имам усещането че тук пишат некви от пенсионерският клуб на БКП и некви фенчета на популизма - когато фалираш пък то в добавка към МВФ ще видиш пари само по един начин приватизиране и работа съпроводен чрез жесток спад на стандарта за да достигне до стабилни нива. Не мисля, че някой ще дойде да им дава пари ей така за спорта, а като има такива радикали на власт хептен ми е чудно кой ще им даде ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Виж как съм пропуснал : "Всеки вижда, че какъвто и да е финала с гръцкия дълг накрая, в последната сцена, най-губещи ще са тези политици и финансисти, които през цялото това време са били благосклонни към Гърция."Ами точно за туй иде реч! Като всеки го знае, защо 1. го правиха това 3 години и което е най-скандалното ще платят на гърция за пореден път!? Само чуй от къде идват призивите за поредният подарък към гърция!Така се създават регионални войни, така се насочват народи един срещу друг, така се насява омраза, така се палят войни, а тези въпросните финансисти познай от къде идват..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още