IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще помага на Гърция дори при фалит

Банката ще продължи да предоставя ликвидност на гръцките банки чрез механизма ELA, твърди Handelsblatt

14:03 | 19.05.15 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ ще помага на Гърция дори при фалит

Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейският фонд за финансова стабилност възнамеряват да продължат да подкрепят Гърция, дори страната да изпадне в евентуална невъзможност да обслужва заемите си, пише германският всекидневник Handelsblatt.

В материала, озаглавен "Спасяване на всяка цена" влиятелното издание се позовава на европейски източници, според които Гърция можела да се надява на по-нататъшна подкрепа от страна на европейците дори след евентуален фалит на страната.

Както ЕЦБ, така и Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) няма да оставят Атина да рухне, дори тя да не може да обслужва заемите си към МВФ. Дори след такова събитие, ЕЦБ може да продължи да предоставя ликвидност на гръцките банки чрез  механизма Emergency loan assistance (ELA).

И EFSF няма да остави средиземноморската страна да се сгромоляса. Теоретично фондът има две възможности – или да изиска веднага от Гърция връщане на предоставените кредити, или  писмено да заяви, че е съгласен на по-късно погасяване. В Брюксел се очаква финансовите министри на еврозоната да гласуват за втория вариант. 

Преди дни гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че страната не разглежда вариант за излизане от еврозоната, а се опитва да получи още помощ, за да избегне изпадането в неплатежоспособност. Според Bloomberg обаче европейските лидери се готвят за "План Б" и обмислят мерки за защита на Гърция в случай, че се стигне до излизането на страната от еврозоната. 

Чрез механизма за спешна парична ликвидност ELA Гърция вече е получила около 80 млрд. евро. Не е вероятно Съветът на ЕЦБ веднага да прекрати финансирането за банковата система и така да предизвика хаос на гръцкия банков пазар, твърдят през изданието европейски дипломати. В случай, че Гърция изпадне в несъстоятелност и не може да обслужва заемите си, ЕЦБ би могла да увеличи тази сума до 95 млрд. евро, са заявили финансови експерти пред Handelsblatt.  

Междувременно стана ясно, че повечето гърци са недоволни от начина, по който правителството им преговаря със Запада, показва анкета, публикувана в понеделник. Според изследването, направено между 13 и 15 май от University of Macedonia, 41 на сто от гърците считат, че „стратегията на правителството е нестабилна, а с това е понякога правилна, а понякога – грешна“. 35 на сто от респондентите считат, че тя е правилна, докато на това мнение през март са били 72 на сто. Близо 61% смятат, че правителството трябва да се откаже от някои от предизборните си обещания предвид дадени обстоятелства, показва анкетата, докато 35 на сто искат да видят изпълнение на обещанията.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 23 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Предлагам тогава да доведем и България в максимално кратки срокове до фалит та да спасяват и нас заедно с гърците.Да побързаме преди от ЕЦБ и ЕК да са проумяли простотията и идиотщината си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 8 години
Е те това е - като разбереш къде в уравнението е САЩ, тогава пиши такива напоителни анализи, щото сега само пълниш световната мрежа с фибри, или казано на френски - с талаш... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 5
michaelis11
преди 8 години
нема страшно Жека ние ше жертваме от наще заплати да ги раниме нали сме втора Швейцария на Балканите ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Да, проблема се отлага и да, популистите ще разсипят европа, при това съвсем осъзнато поканени от текущите действия на ЕС/ЕЗ/ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Цената вече е ясна - ще печатат и ще ги хранят до свършека на света. Само гледай Португалия, Ирландия и другите кекави икономики като видят как ще нададат вой че и те искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 3
Ironhorse
преди 8 години
Ясно за всички е, че Гърция е в технически фалит.Въпросът е на каква цена ЕЗ ще спасява Гърция ?И тук под "цена" нямам предвид пари, а доверие.Ако на една страна се размине, лъжейки другите, то какъв съюз е това ?Мисля, че политическата цена, ако се размине фалита на Гърция е неукротим възход на популистите, които ще разсипят икономически и донорите в ЕЗ.Не може Меркел и другите да не си дават сметката, че ако дадат още пари на Гърция, собствените им избиратели ще ги низвергнат и то много бързо.Според мен се търси някакво европейско решение, щом Юнкер настоява МВФ да бъде изключен като кредитор на Гърция.Т.е. ЕЗ ще плати дълговете на Гърция към МВФ, но сумите ще бъдат заприходени като кредит към спасителния фондМоже би това е компромисът, дори да фалира, Гърция да дължи суми само на ЕЗ и така да остане под техен контрол.Само не знам къде в уравнението е САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Еми тва беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Тази пропаганда е по-плоска и от тролската: "University of Macedonia" :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още