IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Еврозоната с план Б за Гърция в случай на Grexit

ЕЦБ отново повиши спешното финансиране на гръцките банки, което показва, че тегленето на депозити вероятно се ускорява

08:37 | 13.05.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Bloomberg: Еврозоната с план Б за Гърция в случай на Grexit

Правителствата от еврозоната обмислят възможността за отпускане на общ пакет от помощи за Гърция, за да се смекчи краха на икономиката на страната, ако тя бъде принудена да напусне валутния съюз. За това съобщава Bloomberg, позовавайки се на двама души, запознати с дискусиите.

Гръцкото правителство не очаква да има нужда от подобна помощ. Премиерът Алексис Ципрас заяви, че Атина не обмисля напускане на валутния блок и е фокусирана върху получаването на помощта, с която да се избегне изпадането в неплатежоспособност. 

Въпреки това европейски представители обмислят механизми, които да опазят Гърция както в политически, така и в икономически аспект в случай с раздяла с еврото, за да се предпази останалата част от валутния блок от заразяване, казва един от източниците на агенцията.

"Винаги има план Б", заяви Филипо Тадеи, икономически съветник на италианския премиер Матео Ренци, в интервю за Bloomberg в Рим във вторник, без да се позовава конкретно на пакет от помощи. "Но трябва да си зададете въпроса кой е способен да се намеси в такъв случай. И мисля, че ако започнете да правите списък, ще разберете много бързо, че този списък е много кратък".

Въпреки че финансовите министри от еврозоната приветстваха напредъка на Гърция по време на среща в Брюксел в понеделник, политиците са загрижени за това дали Ципрас ще може да получи подкрепа за отстъпките, които страната трябва да направи.

Преди да бъдат извършени каквито и да е плащания, Гърция трябва да представи цялостна програма за икономически реформи, която да спечели одобрение от нейните кредитори, да си осигури одобрението на финансовите министри от еврозоната, а след това да получи одобрение от някои парламенти - в Берлин и на други места. Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви в понеделник, че страната му може да изчерпи парите си в брой в рамките на няколко седмици, освен ако междувременно не получи финансова подкрепа.

Мишел Рейнс, говорител на холандския министър на финансите Йерун Диселблум, който ръководи срещите на финансовите министри от еврозоната, заяви, че няма да прави коментар по темата.

Междувременно Европейската централна банка (ЕЦБ) е увеличила спешното финансиране на гръцките банки, което показва, че тегленето на депозити вероятно се ускорява на фона на забавянето на преговорите за спасителния план на страната.

ЕЦБ е повишила тавана на механизма за спешна ликвидна помощ, известен със съкращението ELA (Emergency Liquidity Assistance), с около 1,1 млрд. евро в сряда, твърдят източници, запознати с решението.

В момента таванът на ELA е 81 млрд. евро. ЕЦБ, която играе няколко роли в гръцката криза, сред които тази на "спасителен пояс" за банките, изглежда все по-малко  благоразположена към Атина, чиито преговори за необходимите  реформи особено много се проточиха, отбелязва DPA. 

От февруари насам ЕЦБ, която всяка седмица преразглежда отпусканата сума, подпомага гръцките банки само по линия на ELA.

С новите средства гръцките кредитори сега разполагат с буфер от около 3 млрд. евро, посочва източникът. Седмичните вливания на спешна ликвидна помощ имат за цел да покрият отлива на депозити, като буферите на ликвидност се поддържат на ниво от около 3 млрд. евро, за да дадат време на Bank of Greece и ЕЦБ да реагират в случай на спешност.

Междувременно ЕЦБ вече не приема за гаранции гръцките държавни облигации. Така директният канал на гръцките банки до свежите пари на банката във Франкфурт бе отрязан.

Заради все още нерешената дългова криза в последните дни много гърци изтеглят парите си от банките. В последните седмици отливът на капитали обаче се забавя. От февруари до март банковите депозити са се свили с 2,5 млрд. евро до 145 млрд. евро, както става ясно от данни на ЕЦБ. През февруари отливът спрямо предния месец бе за 7,8 млрд. евро.

Темата за дълговете на Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Още не са стигнали до там . Трябва силно обществено убеждение на фона на сринати като цена активи . Нито второто ,нито първото условие са изпълнени.Имат още обезпечения за 10 тина милиарда в банките и понеже тегленето спада ще им измислят някакъв вид "спасение " в рамките на тези банкови обезпечения. Не трябва държавата да фалира преди банките . А също не трябва да се допуска хаос - това е третото условие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
toto 2
преди 8 години
Като нямат Кеш да продават активи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 9
SSIW
преди 8 години
Е тва е да си Грък :))...................Не напразно казват, че да си грък е професия ... при това добре платена ;)) Ами, могат го комшиите този занаят въртят го! И изобщо не виждам повод за скрупули от тяхна страна във връзка с поведението им, още повече в място като ЕС, което :А) е създадено с главната цел щатите да управляват авропата от един команден пулт иБ) всеки от членовете на този съюз се занимава основно с опити, да прекара колкото е възможно по-дълбоко останалите , а пък общите цели и хоризонти нещо ми се губят.... така че от такава перспектива е смешно да бъдат обвинявани гърчолята, за това как се държат в клуб с мото над вратата : пре-таковай другарчето си - напротив, трябва да им се отдаде дължимото признание, за постиженията в тая насока ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 16
albobo76
преди 8 години
Всички тези приказки за Грекзит са пълни глупости. ЕЦБ ще налива пари в Гърция още 100 г. Иначе банките от картела ще трябва да отпишат вземанията си, а икономическият шок в Гърция ще направи и без това "левите" Гърци още "по-леви" и току виж Русия и Китай си купили република на Балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 13
michaelis11
преди 8 години
нема страшно, вчера не виде ли, че Русия канела Гърция в BRICs банката, а сега нещо немците спешно ги финансират ...... И май теорията ше ми излезе вярна, че немците ше търгуват през Гърчолята с руснаците ..... :)))) Що не са поканили нас или германците директно ...?!? Щото за немците ако Сашш разбере ше им пукне тиквата на немците и за тва едни "спешни финансирания" на Гърция, а паричките сега ше попаднат при другите е с леки комисионни и отписвания за Греция разбира се .... Е тва е да си Грък :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 1
Jorkata
преди 8 години
А такааа - лекувайте наркомана с още хероин. Според мен това е най-правилното решение, Европа за пореден път доказва колко развито мислене имат полииците й. Вече виждам светлото бъдеще...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Не можах да разбера какъв точно е план Б. Виждам само продължение на план А - да се наливат още пари в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Егати гръцките депозити, не се ли свършиха вече? Добре са спестили съседите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 14
evtimvz
преди 8 години
Теглят се от банките над 2 млрд, а ЕЦБ отпуска 1.1 млрд. Асно е, че това което се тегли се връща директно в европейските банки. Как няма да им отпускам ликвидна помощ. Това което им давам, те ми го връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още