IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руснаците са свили значително разходите си през април

Реалните заплати са намалели с цели 13,2 на сто - най-големият спад от август 1999 година.

11:01 | 23.05.15 г. 31
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руснаците са свили значително разходите си през април

Руските потребители драстично са съкратили разходите си през миналия месец, след като реалните заплати спаднаха рязко, което предполага, че надеждите за възстановяване на икономиката може да са преждевременни, пише Financial Times.

Продажбите на дребно са намалели с 9,8 на сто през април в сравнение със същия месец на 2014 г. Спадът през първото тримесечие бе 6,7%, обяви Федералната статистическа служба (Росстат) вчера.

Реалните доходи са намалели с 4 на сто на годишна база, докато реалните заплати са се свили с цели 13,2 на сто - най-големият спад от август 1999 година.

Икономистите смятат, че резкият спад на заплатите през миналия месец отразява 10%-то понижение на възнагражденията в публичния сектор, както и инфлацията, която достигна своя връх от 16,7 на сто в началото на април.

Слабите данните идват ден след като Международният валутен фонд завиши прогнозата си за Русия, заявявайки, че очаква икономиката на страната да се върне към слаб растеж от 0,2 на сто през 2015 г. след свиване от 3,4 на сто през тази година. 

Икономистите казват обаче, че последните статистически данни опровергават твърденията на правителството, че най-лошото за икономиката е приключило.

"Нашата оценка е, че БВП може да се е свил през април с около 4 на сто на годишна база", коментира Лиза Ермоленко, икономист в Capital Economics.

Заедно с Международния валутен фонд, редица  анализатори в инвестиционни банки също повишиха  прогнозите си за Русия тази седмица, заявявайки, че те вече очакват по-лека рецесия, след като Росстат отчете, че брутният вътрешен продукт се е свил с 1,9 на сто през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 10
roli5
преди 8 години
Дали ние ще цъфнем е дълъг за обсъждане въпрос.Важно за БГ е доколко сме обвързани с рашките и непонятните им за разумен човек икономически ходове,които се ръководят единствено от политически съображения.Исторически погледнато,когато Русия е зле БГ е добре-най-грубо казано.Историята е ценен извор за икономически анализи.Така си мисля аз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 8 години
Той ако мисли, няма да ги пише тези шитни! Той преписва от конспекта... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 8 години
А тово, което стана в Украйна ще го видиш задължително и тук! Но няма да са руснаци, а войните на новото творение но твоите работодатели - Ислямска държава, най-вероятно доставени с транспорт на НАТО... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 9
needtoknowmore
преди 8 години
Взимаш милиардите за отбрана на Хамерика и ги делиш на трлионите БВП и виждаш, че не е толкова стряскащ процент.А иначе когато закъсат руснаците то това няма как да рефлектира на света - над 2/3 от експорта им е въглеводороди, които са на много места в света и са на половина по ниски спрямо 1 година и все още това изнасят руснаците, а до 90 и няколко процента от целият износ им е суровинен - като вносен пазар са нищожен, но така или иначе ще има търсене за този внос, защото видимо те сами не могат да го създадат така - всичко останало е местно търсене/производство и много кражби - рушнаците не са фактора, който ще накара света да закъса, виж ако си говорим за Китай там вече е друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 8 години
Харчи бре, харчи! Те пушкалата са евтини! Ако нещо случайно се окаже, че живееш в най-бедната страна в Европа и нещо с кинтите не се получава, има начин - теглиш заеми - по 16, по 32 млрд., колкото трябва! Има и други начини - режеш заплатите на даскалите наполовина, щот са огромни, на докторите даже с повече, щот се прескачат вече тука, правеш ДДС-то 50%, слагаш още два лева на кило акциз на бензина... има начини, само да има желание! Важното е Русия да се на^*** от страх от нас!Имаш идеи, само се кандидатирай с тази програма и аз ще гласувам за тебе! Ог известно време мечтата ми е да видя няколко писатели тук на власт и да видя края на България! Май й е време, щом е отгледала такива ***!Иначе е по-лесно да се съобразяваме със съседите си, щото съседите са ти понягога по-важни от роднини, а американците не са ни съседи, дошли са от пи^ка си майчина и правят тука каквото си искат, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 17
MZ/X
преди 8 години
Добре че САЩ харчат и ние като гратисчии живеем на гърба на американските данъкоплатци, но въпросът е до кога?Украйна е много добър пример за това какво може да стане с държава, която не е член на НАТО и е съсед на Русия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 11
khao
преди 8 години
свили са разходите, защото трупат резерви :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
roli5
преди 8 години
За всеки поне мъничко разбиращ от икономика е ясно,че това ще бъде трайна тенденция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
MZ/X
преди 8 години
Единствените разходи, които не съкращават руснаците са военните... Типично по стил СССР :( Миналата година военните им разходи бяха 4,8% от БВП, но тази година заради спадащия БВП и увеличаващите военни разходи този процент може да се увеличи на 6-7%. В същото време България живее в един розов свят и не харчи и 1% от БВП за отбрана, като се опитва да се прикачи като гратисчия към НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още