IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предрича възстановяване на руската икономика през 2016 г.

В средносрочен план от Фонда очакват растеж от 1,5% годишно заради зависимостта на икономиката от цената на петрола

10:19 | 22.05.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ предрича възстановяване на руската икономика през 2016 г.

Руската икономика ще се свие с 3,4% през тази година, но ще се възстанови през 2016 г., когато ще отбележи растеж от 0,2 на сто, предрича Международният валутен фонд, цитиран от Financial Times.

Ръководителят на тримесечната мисия на МВФ в Русия Ернесто Рамирес Риго разкрива, че институцията ревизира нагоре прогнозата си за икономическия ръст и и надолу за инфлацията заради по-добрите икономически данни и неотдавнашното поскъпване на рублата.

МВФ сега очаква, че инфлацията в страната ще спадне от текущото си ниво от около 16% до 12,5% до края на годината.

Подобрените прогнози издават по-светлите очаквания към руската икономика както от властите в Москва, така и от независимите икономисти. Миналата седмица руската статистика отчете само 1,9% спад на икономиката през първото тримесечие на 2015 г. Понижението бе по-малко в сравнение с предварителните очаквания.

Рублата също се възстанови през последните седмици. След като поевтиня до 80 рубли за долар през декември 2014 г., сега валутата се установи при курс от около 50 рубли за долар, като продължава да печели позиции.

Според Рамирес Риго рублата е изпитала известна волатилност, след като Централната банка на Русия премина към режим, таргетиращ инфлацията, и позволи на валутата да плава свободно, като извършваше ограничени интервенции.

Решението да се прекрати контролът върху валутния курс бе сред серията от мерки, включващи и програма за рекапитализация на руските търговски банки, която Централната банка на Русия предприе миналата година, за да стабилизира валутата и финансовия сектор след наложените западни санкции, поевтиняването на рублата и срива в цената на петрола. Международните валутни резерви на страната се стопиха от 500 млрд. долара към края на 2013 г. до 360 млрд. долара в момента.

В своя последен доклад, посветен на състоянието на руската икономика, МВФ хвали централната банка и финансовите власти и посочва, че първоначално решението за свободно плаване на рублата е било обезпокоително, но се е оказало полезно.

Въпреки по-оптимистичните очаквания МВФ и други икономисти предупреждават, че още един срив в цената на петрола или пък възобновяването на насилието в Източна Украйна може да влошат картината.

Също така е малко вероятно е, че Русия ще се върне към предкризисните нива на икономически растеж, имайки предвид зависимостта й от петрола, смятат от МВФ.

В средносрочен план от МВФ очакват руската икономика да расте със среден годишен темп от 1,5%, което отразява структурната зависимост от цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Що така бе Миме? И са го^вноядите тука какво ще пишат? Или ще траят като пръднАли? Щот от лани ни издавиха с коя от коя по-катастрофични картини на путинската мизерия, докарана от дебилоидния, смешен, неадекватен диктатор.И в същото време какво става в Украйна, дето целият Запад с цЕлата си мощ застана зад нея? Та^шак, г-жа Петрова, ла^йно в коридора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis11
преди 8 години
еми нали има няколко трола там вътре в Коментари и бълват това се свило, онова се свило, те са бананова република Кения вече ..... :)) *** колко тряя да си *** да пишеш за парички, ама де да ги знам безделниците ако им плащат добре нека, само където са си избрали грозен занаят ....... Аз вече не пиша там то няма смисъл ни факти макти не признават,като джихадисти и се кланят към ФЕД :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Макс
преди 8 години
Всъщност МВФ си коригира прогнозата за 2015г от -3,8% на -3,4% и прогнозата за 2016 от -1,1% на +0,2%, така де МВФ-то е непогрешимо, според родната журналистика, която пропуска да ни информира на 100%... Освен това, когато се дава информация за ЗВР на ЦБ на РФ тактично се пропуска, че БВДълг на РФ за 2014г и първо тримесечие на 2015 е намалял със 160млрд. Икономиката на РФ има деливеридж от 8% за 15месеца, което е признак за финансово здраве и сила. Първото тримесечие на 2015г беше особено тежко и въпреки това резултата е повече от приличен. Аз прогнозирам БВП на РФ за 2015г. около 0%. А МВФ ще намери причина да се оправдава за сбърканите си прогнозиМВФ повысил прогноз роста ВВП Россииhttp://***.vestifinance.ru/articles/57631"Согласно новому нашему прогнозу в 2016 г. будет несущественный рост на 0,2%", - отметил он. Предыдущая оценка МВФ предполагала снижение ВВП РФ в будущем на 1,1%.Ранее, в четверг, МВФ уже сообщил, что изменил прогноз по падению ВВП РФ на этот год до 3,4% с 3,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis11
преди 8 години
не знам ама работата май не отива на добре, ей тука във жълтия вестник кво пише ...Guest Post: This October The World Will Change - "China Is Preparing For Something Big"http://***.zerohedge.com/news/2015-05-21/october-world-will-change-china-preparing-something-bigGeorge Soros Warns "No Exaggeration" That China-US On "Threshold Of World War 3"http://***.zerohedge.com/news/2015-05-21/george-soros-warns-no-exaggeration-china-us-threshold-world-war-3......................дано се вразумят тея *** Сашш иначе ше стане не бутайте се ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 8 години
Ше знаеш, че тия разговори с Кери трябва да са повлияли малко на оценката на МВФ. Защото то не трябва непрекъснато да се лъже, защото никай няма да ти вярва. Колкото и да не им се ще, налага им се от време на време да казват нещо поне близо до истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis11
преди 8 години
не са не са, защото иначе ше ги заболи главата ако почнат пак разпродажби на гущери ..... :)) От как беше Керито там след едни "откровенни разговори" от по 8ч. изведнъж руската икономика се възстанови и в един момент както бяха "загинали" така "възкръснаха" и "няма проблеми" ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още