IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия може да блокира Google, Twitter и Facebook

Трите компании не предоставяли данни за руски блогъри и не премахвали сайтове с призиви за "неразрешени протести"

13:10 | 22.05.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Русия може да блокира Google, Twitter и Facebook

Руският медиен надзорен орган е изпратил писма до американските компании Google, Twitter и Facebook, с които ги предупреждава за възможността да бъдат блокирани заради нарушаване на местните закони, предаде Ройтерс.

„Роскомнадзор“ заявява, че е изпратил документите на трите базирани в САЩ интернет компании, призовавайки ги да спазват новия интернет закон, който критици на президента Владимир Путин считат за цензура.

Говорителят на органа Вадим Ампелонски твърди пред Ройтерс, че заради кодиращата технология, използвана от трите компании, Русия няма как да блокира конкретни сайтове и може да премахва съдържание, нарушаващо закона, единствено като блокира изцяло услугите им. 

Според критиците на Путин обаче това писмата са поредният опит за налагане на цензура върху информацията в страната. По думите на Ампелонски кореспонденцията е регулаторно напомняне към компаниите за последиците от неспазването на законите.

За да се съобразят със закона, трите компании трябва да предоставят данни за руски блогъри с над 3000 читатели дневно и да премахнат сайтове, които според „Роскомнадзор“ съдържат призиви за "неразрешени протести или размирици".

Путин, бивш агент на КГБ, описа навремето интернет като проект на американската агенция ЦРУ, подчертавайки сериозното недоверие между Москва и Вашингтон.

Законът, който бе приет през миналата година, дава правото на руските власти да блокират сайтове без наличие на съдебно решение, ако в тях се призовава за протести, неразрешени от официалните органи.  Особено спорна е частта, според която популярните блогъри се приравняват към традиционните медии и по този начин се подлагат на по-голям правен контрол и отговорност.

Припомняме, че през юли 2014 г. парламентът в Русия прие законопроект, който изисква от всички технологични компании да съхраняват личните данни на своите руски потребители. Това бе първият сериозен ход за налагането на строг национален контрол върху сегменти от мрежата на фона на вълната от разкрития за наблюденията на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Бразилското правителство предложи подобни законодателни текстове през миналата година, но по-късно се отказа от идеята, припомня Financial Times. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
...те сега почват изкачването , та ще се наложи да си търпелив и да гледаш кротко .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 8 години
Доколкото си спомням, рашастанците щяха да спират виза и мастер. Канеха се да им искат по 2-3 млр долара гаранция, за да работят в Русия. Останаха си само със зъбенето.Така ще е и сега. През к*ра ми е за американците, ама и тия е време да слезнат на земята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"Трите компании не предоставяли данни за руски блогъри и не премахвали сайтове с призиви за "неразрешени протести"А сега , да прочетем наобратно : Трите руски компании не предоставяли данни за американски блогъри и не премахвали сайтове с призиви за "неразрешени протести."Направо са блокирани...с какво право не предоставят и ...въобще ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
nobel
преди 8 години
Доколкото знам точно така забогатява Бил Гейтс - използвайки технологията, която си е била разработвана за секретни цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Путин, бивш агент на КГБ, описа навремето интернет като проект на американската агенция ЦРУ, ----Ами то това си е факт! Чрез т.н. "глоБална мрежа" изключително евтино и в пъти по-ефективно се следят хората и се предава и открадва информация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis11
преди 8 години
айде NSA малко у лево с техните шпионски идиотщини, китайците и турците ги отрезаха овреме като зацепиха веднага за кво става въпрос сега само ние в "запада ше четем западни новини" и ше продължаваме да деградираме с това чудо на американската икономика фейсбоклука и чуруликащото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Реших да отворя една публикация за престъпленията на САЩ и не се отваря - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1452522141692682Може да се изтрили и незнам защото и друг път се е случвало и после се отварят Уйлям Блум, един от най-авторитетните американски анализатори, журналист и публицист, създател на първия алтернативен вестник в САЩ (Washington Free Press), събра и подреди в две книги престъпленията на САЩ по света от 1945 г. до 2000 г. Книгите са: Държава престъпник: пътеводител за единствената световна суперсила (Rogue State: A Guide to the World,s Only Superpower) и Убитите надежди: интервенциите на САЩ и ЦРУ след Втората световна война (Кilling Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II) - http://avtorski.pogled.info/article/57162/Patevoditel-na-svetovniya-*** Още факти - http://infobalkani.wordpress.com/2014/05/19/сащ-са-разпалили-201-от-248-те-военни-конфлик/Иконом.убийци- http://***.youtube.com/watch?v=t3SlWqBDgsg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Принципно блогъри също може да се разглеждат като ''4-власт'' и трябва да отговарят за делата сиЗа мен е интернет е ''5-власт'' и като всяко нещо зависи за какво ще се използва но ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ,че благодарение на нета достигат и се разпространяват факти и за престъпленията на САЩ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 8 години
ми държавата си е все още тяхна - така са решили. Обаче един въпрос ме мъчи от години - защо нито веднъж Ройтерс не написа за Джордж Буш старши: "Буш, бивш шеф на ЦРУ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още