IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще разгледа възможността да предостави помощ за Гърция*

По време на форума в Санкт Петербург беше подписан меморандумът между Атина и Москва за строителството на "Турски поток"

12:44 | 19.06.15 г. 25
Русия ще разгледа възможността да предостави помощ за Гърция*

Москва е готова да разгледа възможността да предостави финансова помощ за Гърция, стана ясно от думите на вицепремиерът на Русия Аркадий Дворкович, цитиран от ТАСС.

„Първостепенни за нас са инвестиционните проекти и търговията с Гърция. Ако има нужда от финансова подкрепа, ще разгледаме този въпрос“, каза той.

Приоритет за Москва е стабилна Европа и стабилна Гърция, уточни още вицепремиерът в интервю за телевизионния канал RT и допълни, че Русия с всички възможни способи ще спомогне за разрешаването на гръцката финансова криза.

По-късно днес, в рамките на Международния икономически форум, който се провежда в Санкт Петербург, е планирана среща между президента на Русия Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас, припомня още ТАСС. Срещата ще бъде следена с голям интерес предвид липсата на напредък на преговорите между Атина и нейните кредитори.

През април германското издание Der Spiegel прогнозира, че Русия ще предостави между 3 и 5 млрд. евро на Атина като предплата за реализацията на "Турски поток". Информацията бързо беше опровергана от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

В четвъртък зам.-министърът на финансите на Русия Сергей Сторчак коментира, че Русия не е получавала молба за помощ от страна на Гърция, но дори и Атина да се обърне за подкрепа към тях, липсват достатъчно бюджетни ресурси.

Междувременно по време на форума в Санкт Петербург беше подписан и Меморандумът между Русия и Гърция за изграждането на „Турски поток“. Подписи под документа поставиха енергийните министри на двете страни – Александър Новак и Панайотис Лафазанис.

Новак коментира, че очаква строителството на „гръцкия“ участък от „Турски поток“ да започне през 2016 г. и да приключи през 2019 г. 

Подписаното споразумение беше коментирано по време на обедния брифинг в Брюксел. Говорителят на ЕК Якуб Адамович уточни, че всеки проект трябва да отговаря на европейското законодателство. В случая с "Турски поток" - в областта на енергетиката, вътрешния пазар и за конкуренцията. 

Адамович отказа да коментира подробности около подписания меморандум с думите: "Анонсът е едно нещо, реализацията му - съвсем различно". 

* Информацията е допълнена с изявленията на Брюксел относно подписването на меморандума за "Турски поток"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 11 rate down comment 43
SS-23
преди 8 години
Сигурен съм, че в Европа треперят от възможността необратимият им проект, наречен ЕС, да замине в канала.---Абсолютно е така! Германската банкова система, доколкото съм запознат е с около 3-4% капитал. Същото важи и за франсетата. Затова е този огромен натиск върху Гърция. Падането на гърция, ако не веднага, то косвено може да изяде тази 3-4%-тна банкова ликвидност на ЕС... и после е ясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 37
Vesko94
преди 8 години
Гърците винаги са играли по-добре на международната сцената от мърльовците в нашия парламент. Сигурен съм, че в Европа треперят от възможността необратимият им проект, наречен ЕС, да замине в канала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 46
SS-23
преди 8 години
Русия ще разгледа възможността да предостави помощ за ГърцияПрез април германското издание Der Spiegel прогнозира, че Русия ще предостави между 3 и 5 млрд. евро на Атина като предплата за реализацията на "Турски поток". Информацията бързо беше опровергана от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.----"Гърците са го измислили!" :))))Ципрас вече показва на евро-***, от 5-те пръста - средния! Ше ви дам едни "инвестиции", ше ви дам едни "кредити" ... да сте мислили при какви условия давате! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 6
data
преди 8 години
Ще разгледа , ама Кога ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 13
misanthrope
преди 8 години
Ей маляката, тоя Ципрас ше ви .. мамата. В стремежа си да натрие носа на ЕС така ше ви нацепи та после десетилетия не може да изплувате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още