IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Кредиторите са злонамерени, изнудването трябва да спре

Премиерът призова гърците да гласуват с "не" на референдума

17:54 | 01.07.15 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сервитьор в кафене в Атина проследява на живо изявлението на премиера. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сервитьор в кафене в Атина проследява на живо изявлението на премиера. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в телевизионно обръщение към нацията, че референдумът в неделя ще се състои.

В началото на словото си той изказа благодарност към нацията. "Скъпи гърци, благодаря ви, че оставате толкова спокойни и мирни". Същевременно Ципрас призова гърците да гласуват с "не", за "по-добро" споразумение, предава Bloomberg. 

"Не" значи социално справедливо решение", подчерта гръцкият министър-председател. По думите му "не е вот не за напускане на Европа, а за завръщане към европейските ценности". 

„Който гласува на референдума с „да“, ще стане съучастник. Наистина Гърция трябва да осъществи реформи, но те трябва да се направят от самата Гърция. Референдумът в неделя  няма нищо общо с еврото и с членството в ЕС“, заяви Ципрас. "Който твърди противното, лъже".

За пореден път Ципрас обвини кредиторите в изнудване. Според него кредиторите са „злонамерени и искат да си отмъстят". По думите му именно кредиторите са предизвикали затварянето на гръцките банки като реакция на обявяването на референдума. „След като видяха, че не могат да ни пресират, се опитват да пресират всеки обикновен гражданин“. По думите му това е „неприемливо за една еврозона на солидарността и взаимното уважение".

В обръщението към нацията премиерът каза още, че ако гръцкото  правителство получи положителен отговор от кредиторите на предложенията си, то ще реагира незабавно.

Премиерът увери, че пенсиите и заплатите са сигурни и че банковите депозити на гражданите няма да бъдат загубени.

"Уверявам ви, че тази ситуация е временна", твърди премиерът. Същевременно той гарантира и демократично решение, но същевременно предупреди, че Гърция трябва да каже "не на рецептите, които разбиват Европа, за да получим по-добро предложение за споразумение". 

Очаквайте подробности!

Още по темата за гръцката криза четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Може би трябва да започна със статията на Елън Браун ,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) ли е говори безумни глупости - ''Таблица в сайта на канадското финансово министерство, озаглавена Къде отиват данъците ви показва, че лихвените плащания достигат 15% от бюджета повече от здравните разходи, социалното обезпечение и другите трансферни плащания взети заедно. - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmИли със ''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/Филма - http://***.dokumentalni.com/?p=985,и професора също обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата -https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beМилтън Фридман има предвид индустриалният капитализъм когато говори за свободен пазар тоест за финансовият капитализъм трябва строги регулации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 9 rate down comment 4
abdul
преди 8 години
Не човече, ти бъркаш:Никоя банка НЕ ТРЯБВА да финансира правителство, не че НЕ МОЖЕ.Наскоро приключи делото точно за това дали ЕЦБ е финансирала Гърция - наистина резултата беше, че не я е финансирала, в което аз дълбоко се съмнявам, но това си е мое мнение ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 5
abdul
преди 8 години
Измама е, когато ти един малък човечец, когато това е премиер-а на Гърция това се нарича политика.Сериозно - ти сериозно ли мислиш, че гърция е излъгала ЕС, ЕК, ЕЦБ и МВФ за кредит от над 400 млрд. ?? ...ама сериозно :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 5
system_foult
преди 8 години
Грешиш човече,нито една централна банка не може да вземе пари за да финансира правителството.Парите ги взима правителството.Нашите 16 милиарда кой ги взе?БНБ?До последно наливаха пари по ЕЛА за да може централната банка да финансира частните банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 3
system_foult
преди 8 години
Длъжника може да се опита да излъже, обаче, банката преди да е взел кредита! Може, ама може и да не успее и затова е отговорна банката, а НЕ ДЛЪЖНИКА! БАНКАТА е отговорна да си валидира информацията идваща от кредитополучателя, а не обратното!----Ако не ти е известно това действие се нарича измама,наказуемо е и банката има право да си поиска парите ако разбере за него.Нали не мислиш че е нормално всеки кредитоискател да бъде разглеждан по презумция като измамник и да бъде разследван дали е коректен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 14 rate down comment 7
крас
преди 8 години
В СЛУЧВАЩОТО СЕ ИМА НЕЩО МНОГО СМУЩАВАЩО. КОЙ Е ДЛЪЖНИКА - НБГ която е акционер в МВФ и дъщерно дружество на ЕЦБ , или ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И НАРОД?НБГ и ПРАВИТЕЛСТВОТО Й са два съвсем независими правни субекти с ясно разграничени отговорности!Ако НБГ е участвала в секюритизирания американски пазар и се е напълнила с токсични ипотечни облигации от СУАПОВИ СДЕЛКИ за това нямат отговорност нито ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО , НИТО НАРОДА НА ГЪРЦИЯ!ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ТОВА СЕ Е СЛУЧИЛО ОТГОВОРНОСТИ ЗА ТОВА НОСИ И ЕВРОПЕЙСКАТА ЦЕНТРАЛНА БАНКА ЧИЯТО ДЪЩЕРНА БАНКА СЕ ЯВЯВА НБГ !!ПРАВИ СЕ ОПИТ ДА БЪДЕ ПРЕХВЪРЛЕНА ОТГОВОРНОСТТА ОТ БОЛНАТА НА СДРАВАТА ГЛАВА , от НБГ и ЕЦБ на ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И НАРОД. ПРИМЕР ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ТАКИВА ОТГОВОРНОСТИ Е ФАЛИТА НА КТБ, КЪДЕТО НЕЗАВИСИМОТО АКЦИОНЕРНО ДРУЖЕСТВО БНБ СЕ ИЗМУШИ КАТО МОКРА ВРЪВ , А НЕЙНАТА ОТГОВОРНОСТ БЕ ПОЕТА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО И БЪЛГАРСКИЯ НАРОДПодозирам, че Ципрас и Варуфакис вървят по ръба на бръснача ПРИКРИВАЙКИ ИСТИНАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
И все пак това "ЗАЩОТО СА ПОИСКАЛИ" са пълни глупости- Защото ти ако си ряпа, онез там в германия, франция се очаква, че не са чак таквиз репи.Разбира се, че има залог, но не искат да го изкарат на масата, вместо това *** само удря по една жица да им напомни някои работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 7 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
...надделеят и в крайна сметка ще е всеки за себе си - БЕЗ ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 10 rate down comment 8
abdul
преди 8 години
1. "Идеята всеки един съюз е ВЗАИМОПОМОЩ"- Да! ЕС е социален съюз и затова трябва по-заможните да дават на по-бедничките, като в едно голямо семейство: да си помогат, защото се "обичат", а не за лихвена печалба.2. "Защо им дадоха ли,ами отговора на този въпрос е само един.ЗАЩОТО СА ПОИСКАЛИ"- Така ли? Ами като са поискали, да са внимавали какво са искали.. и за да не се налага да ти разяснявам как работи банката - кредитор-а решава кога, как и срещу какво да дава кредит, а не длъжника.Нито банката задължава депозитара, да и даде парите; Нито длъжника може да принуди банката да му даде пари.Забележи! Длъжника може да се опита да излъже, обаче, банката преди да е взел кредита! Може, ама може и да не успее и затова е отговорна банката, а НЕ ДЛЪЖНИКА! БАНКАТА е отговорна да си валидира информацията идваща от кредитополучателя, а не обратното!И все пак, ЕС трябва да реши дали ще е голямо любвеобвилно и социално семейство, или банкерси съюз, в който лихварството и интерестчийството ще
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още