IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Кредиторите са злонамерени, изнудването трябва да спре

Премиерът призова гърците да гласуват с "не" на референдума

17:54 | 01.07.15 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сервитьор в кафене в Атина проследява на живо изявлението на премиера. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сервитьор в кафене в Атина проследява на живо изявлението на премиера. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в телевизионно обръщение към нацията, че референдумът в неделя ще се състои.

В началото на словото си той изказа благодарност към нацията. "Скъпи гърци, благодаря ви, че оставате толкова спокойни и мирни". Същевременно Ципрас призова гърците да гласуват с "не", за "по-добро" споразумение, предава Bloomberg. 

"Не" значи социално справедливо решение", подчерта гръцкият министър-председател. По думите му "не е вот не за напускане на Европа, а за завръщане към европейските ценности". 

„Който гласува на референдума с „да“, ще стане съучастник. Наистина Гърция трябва да осъществи реформи, но те трябва да се направят от самата Гърция. Референдумът в неделя  няма нищо общо с еврото и с членството в ЕС“, заяви Ципрас. "Който твърди противното, лъже".

За пореден път Ципрас обвини кредиторите в изнудване. Според него кредиторите са „злонамерени и искат да си отмъстят". По думите му именно кредиторите са предизвикали затварянето на гръцките банки като реакция на обявяването на референдума. „След като видяха, че не могат да ни пресират, се опитват да пресират всеки обикновен гражданин“. По думите му това е „неприемливо за една еврозона на солидарността и взаимното уважение".

В обръщението към нацията премиерът каза още, че ако гръцкото  правителство получи положителен отговор от кредиторите на предложенията си, то ще реагира незабавно.

Премиерът увери, че пенсиите и заплатите са сигурни и че банковите депозити на гражданите няма да бъдат загубени.

"Уверявам ви, че тази ситуация е временна", твърди премиерът. Същевременно той гарантира и демократично решение, но същевременно предупреди, че Гърция трябва да каже "не на рецептите, които разбиват Европа, за да получим по-добро предложение за споразумение". 

Очаквайте подробности!

Още по темата за гръцката криза четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 12 rate down comment 4
крас
преди 8 години
НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ЦИПРАС ДА КАЖЕИСТИНАТА ЗА ГРЪЦКИЯ ДЪЛГ, ЗА ГЕНЕЗИСА НА НЕГОВОТО ОБРАЗУВАНЕ?!С валутните суапове предложени на страната от Голдмън Сакс. е бил намален текущият размер на дълга в замяна на нарастване на бъдещи плащания. Суаповете са били използвани първо през 2001 г., за да се прикрият дефицитите след първата година на членство в еврозоната.Около една трета от гръцкия дълг е с прикрепени суапове към него!УЧАСТИЕТО НА ГЪРЦИЯ В СЕКЮРИТИЗИРАНИЯ АМЕРИКАНСКИ ФИНАНСОВ ПАЗАР ВОДИ КАТО ПОСЛЕДИЦА ДО ТОВА ДА СЕ ОБЕЗПЕЧАВАТ С ТОКСИЧНИ ДОЛАРОВИ ДЕРИВАТИ ЕМИТИРАНИТЕ ОТ ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА БАНКА ГРЪЦКИ ЕВРА!РЕЗУЛТАТА ОТ ХАЗАРТНАТА ИГРА НА ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА БАНКА И ПОДУПЕЧНИТЕ И БАНКИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПЛАЩАНА ОТ ГРЪЦКИЯ НАРОД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 7
system_foult
преди 8 години
Хайде сега и ти познатата мантра.Защо им дадоха ли,ами отговора на този въпрос е само един.ЗАЩОТО СА ПОИСКАЛИ.Идеята всеки един съюз е ВЗАИМОПОМОЩ.И дежурния въпрос-Ама защо са им дали толкова много след като не са имали възможност да ги върнат.Първо злоупотребиха с цифрите а после дълговата спирала неминуемо ги засмука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 17 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Ако са имали поне малко акъл в главата защо са ги вземали, защо са фалшифицирали отчети и лъгали толкова години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 6
bgMan
преди 8 години
Ципрас - а вие дето 35 години ядохте чужди пари, които сега не искате да връщате какви сте? Много у'бави или просто едни нагли лъжци? Наистина рекета трябва да спре, обаче гръцкия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 6
abdul
преди 8 години
Мисля, че ти не осъзнаваш какво се случва.Защо според теб им дадоха толкова големи кредит, които очевидно не могат да бъдат изплатени и на всичкото отгоре продължават да се опитват да им дават?ЗАЩО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 4
system_foult
преди 8 години
Гърците са готини,сами си го казват че не трябваше да се набълбукват с толкова пари.Работят умеят да правят бизнес но им бе създадено измамното усещане че са центъра на вселената и едни финанси ще текът винаги.Дадоха им ключа за кацата с мед за да са и те в играта а те решиха че са им я подарили.Щатите наливаха до 90-те а после Еропейците.Имат си промишленост и туризъм но просто трябваше да ориентират социалната им система за тяхната черга.Все още не осъзнават какво се случва.Би било чудовищен пример и подканяне на всеки дължащ пари да последва примера им...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 15
0pk
преди 8 години
Браво Ципрас, разбий ги! Мамицата им скапани изнудвачи :DКато не им стига акъла какво да си правят парите, да се научат да ги губят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 10
Атанасио
преди 8 години
Гърция е парламентарна република и щом ''Председателят на парламента.....стигнала до заключението, че голяма част от гръцкия дълг е ''незаконен'' - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/voinata-na-cipras-s-gryckiia-centralen-banker-197468/значи трябва да има процедура в съда и дотогава се замръзяват всички плащания по дълга Какво е ''омразен дълг- Deutsche Welle (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115917#commentsНА НЯКОЙ ДА НЕ МУ Е СТАНАЛО ЯСНО НЕЩО ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 17 rate down comment 3
Longin
преди 8 години
Атанасио ти няма ли да участваш в Алфа ТВ ? така ще намериш най широк кръг за изява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 16
Атанасио
преди 8 години
Много добре го каза госта във - https://***.ataka.tv/видео/на-жълтите-павета-г-c10818.html,и съм коментирал под предаването през фейсбука
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още