IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Кредиторите са злонамерени, изнудването трябва да спре

Премиерът призова гърците да гласуват с "не" на референдума

17:54 | 01.07.15 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сервитьор в кафене в Атина проследява на живо изявлението на премиера. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сервитьор в кафене в Атина проследява на живо изявлението на премиера. Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в телевизионно обръщение към нацията, че референдумът в неделя ще се състои.

В началото на словото си той изказа благодарност към нацията. "Скъпи гърци, благодаря ви, че оставате толкова спокойни и мирни". Същевременно Ципрас призова гърците да гласуват с "не", за "по-добро" споразумение, предава Bloomberg. 

"Не" значи социално справедливо решение", подчерта гръцкият министър-председател. По думите му "не е вот не за напускане на Европа, а за завръщане към европейските ценности". 

„Който гласува на референдума с „да“, ще стане съучастник. Наистина Гърция трябва да осъществи реформи, но те трябва да се направят от самата Гърция. Референдумът в неделя  няма нищо общо с еврото и с членството в ЕС“, заяви Ципрас. "Който твърди противното, лъже".

За пореден път Ципрас обвини кредиторите в изнудване. Според него кредиторите са „злонамерени и искат да си отмъстят". По думите му именно кредиторите са предизвикали затварянето на гръцките банки като реакция на обявяването на референдума. „След като видяха, че не могат да ни пресират, се опитват да пресират всеки обикновен гражданин“. По думите му това е „неприемливо за една еврозона на солидарността и взаимното уважение".

В обръщението към нацията премиерът каза още, че ако гръцкото  правителство получи положителен отговор от кредиторите на предложенията си, то ще реагира незабавно.

Премиерът увери, че пенсиите и заплатите са сигурни и че банковите депозити на гражданите няма да бъдат загубени.

"Уверявам ви, че тази ситуация е временна", твърди премиерът. Същевременно той гарантира и демократично решение, но същевременно предупреди, че Гърция трябва да каже "не на рецептите, които разбиват Европа, за да получим по-добро предложение за споразумение". 

Очаквайте подробности!

Още по темата за гръцката криза четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 3 rate down comment 17
Атанасио
преди 8 години
Какво като са спрели тегленето в кеш ??? - нали може да се пазарува ,плаща с банкова карта Свалям му шапка на Ципрас - ''Гърция няма да обяви фалит, дори и да пропусне плащането към МВФ'' - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/zashto-gyrciia-niama-da-obiavi-***-dori-i-da-propusne-plashtaneto-kym-mvf-197439/Гърция иска да си плати дългът но както е казал нобелиста проф.Пол Кругман - ''проблемът с гръцкия дълг лесно ще се реши, например ако кредиторите послушат спеца по финансови пророчества проф. Пол Кругман. Според него трябва "само" дългът на Гърция да се разсрочи - http://***.segabg.com/article.php?id=737114Ако неискат следва ''омразен дълг- Deutsche Welle (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115917#comments''Председателят на парламента.....стигнала до заключението, че голяма част от гръцкия дълг е ''незаконен'' - http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/voinata-na-cipras-s-gryckiia-centralen-banker-197468/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 4
smart-ass
преди 8 години
А някои банкомати даже пускали по 50, защото не били заредени с по 10 и 20 евро. Та грубо казано 50 или 60 евро, тоест някогашните 100 марки. Нали си спомняте старата песничка на Иво Танев. Ако я преведем на гръцки, аз Ви гарантирам, че ще стане хит в Гърция. Но си прав: "Ако имаш 100 марки (х3) стигат ти за цяла нощ, музика, любов и руйно вино! Живот като песен, живот като кино". Този тип музика за възхвала на 100те марки, както и за белите мерцедеси, митничарите, пирамидите, доларите върху БМВто - те тези песнички процъфтяваха именно заради моменти, през които ние минахме, а на гърците тепърва им предстоят. А по темата - тази седмица 60 евро лимит, кой знае какво ще стане нататък (да не падне надолу лимита и да не се изплаща в специална "местна валута"). Да не гледаме в snapshot, а къде бяха гърците, през какво минават и къде отиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 4
deant
преди 8 години
или това..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 33 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 8 години
"Уверявам ви, че тази ситуация е временна"това е много яко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 17 rate down comment 31
abdul
преди 8 години
Няма да има фалит.В всички тези глупости които се пишат в момента го няма най-голямото обезпечение по гръцките кредити, а именно НАТОвските бази. Това е причината Гърция да е от въпрос за националната сигурност на САЩ, което е и причината да продължат да им плащат.Ще продължат докато не се разпадне ЕС, а това неминуемо ще се случи заради Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 42 rate down comment 0
deant
преди 8 години
фалит сега, защото още едно отлагане ще е още по тежко. Толкова е просто. Не им мисля злото на гърците, напротив това е най-добрия вариант за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 19 rate down comment 18
Българофил
преди 8 години
Аре не ставай смешен, че с 60 евро на ден добре се живее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 37 rate down comment 8
Bobby_bul
преди 8 години
Гърците са 100% фалит и по-добре да гласуват "Не" и да фалират сега докато е време. Защото с тези вдигания на ДДС и др. глупости посмъртно няма как да стигнат желания от ЕС 3% растеж, след 2-3г. ще имат много повече дълг и кризата ще е много по-тежка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 34
albobo76
преди 8 години
Поне за едно е прав. Психопатите от ЕЦБ и ЕК спряха парите за Гръцките банки, за да оставят Гърците без кеш. Така обезумели от страх и глад в неделя те да гласуват про-ЕЦБ и ЕК. На психопатите в Брюксел и Франкфурт не им пука, дали Гърците ще имат кеш за храна, лекарства и бензин. Пука им само да спечелят този диспут на каквато и да е цена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 11
Българофил
преди 8 години
Този е луд по цялата глава.Никой не му е длъжен да се води по сиртакито му.Няма луд който да му даде пари без гаранции и тези реформи които искат от него иска или не ще трябва да ги направи, защото и Русия да му даде пари както се надяват по-ненормалните от него в България те пак ще се изсипят в спуканото гърне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още