IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата военна доктрина на Киев: Русия е главният ни враг

Украйна се отказва от извънблоковия си статут и възобновява стратегическия курс към евроатлантическа интеграция, коментира президентът Петро Порошенко

22:19 | 02.09.15 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Украинският президент Петро Порошенко. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украинският президент Петро Порошенко. Снимка: Ройтерс

Воюващата с проруски сепаратисти в източната си част Украйна одобри проект за нова военна доктрина, в който за главен враг е посочена Русия и се изхожда от принципа, че е твърде вероятно да има чуждестранна военна намеса, предава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Проектът е одобрен на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана и предстои да бъде утвърден от президента Петро Порошенко.

"За жалост всички настоящи заплахи са свързани с Русия и са дългосрочни", заяви Порошенко в началото на заседанието. По негови думи "съзнателното или несъзнателно отхвърляне на независимостта на Украйна е вкоренено в нагласите на руските политически елити".

Той припомни, че предишната доктрина, изготвена в съветско време, е изхождала от принципа, че заплахата за намеса идва от Запада.

"Тази погрешна доктрина не е била преразглеждана за 24 години" независимост на Украйна, отбеляза Порошенко.

В новата доктрина "Русия е посочена като главен враг и се излагат условията за освобождаването на временно окупираните територии", използван от Киев термин за анексирания от Русия Крим през март 2014 г. и териториите под бунтовнически контрол в проруската Източна Украйна, се казва в изявление на Съвета без повече подробности.

Доктрината "изхожда от принципа, че широкомащабното прибягване към военна сила срещу Украйна е силно вероятно" и предвижда възобновяването на политиката за интеграция към НАТО.

С новата си военна доктрина Украйна се отказва от извънблоковия си статут и възобновява стратегическия курс към евроатлантическа интеграция, а също така вече набляга на военните конфликти, които използват военни и невоенни средства: икономически, политически и информационно-психологически, заяви Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Това принципно променя естеството на въоръжената борба. Вече става дума за това, което наричаме хибридна война", каза украинският президент.

По отношение на евроатлантическата интеграция, "нужно е цялата отбранително-военна система на страната да се приведе в съответствие със стандартите на НАТО и да се постигнат критериите за членство", каза Порошенко.

"Поставена е задача до 2020 г. да се осигури пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна със съответстващите сили на страните членки на НАТО", заяви Порошенко в изявление, разпространено от пресслужбата му.

Той подчерта, че в момента нито Украйна, нито НАТО "са готови за поставяне на въпроса за членство, но има решение на срещата на върха от Букурещ през 2008 г., в което се отбелязва, че "вратите са отворени".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

54
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
да...прав си. А и Русия трябва да го отнесе. Но САЩ също. Даже повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 5 rate down comment 8
redcretin
преди 8 години
Русия няма нищо. Все по-близо е до обикновен *** мужици - без пари, без храна дори. Рашките политици си създават външни врагове, защото инак ще се наложи да се изправят пред народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 8 rate down comment 2
dakl
преди 8 години
Ако е вярна максимата че който плаща ,той поръча и музиката , съвсем естествено да е така. Остатъчна Украйна е на ръчно управление от задокеанския си спонсор, чийто главен враг също е Русия. Тогава???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 6 rate down comment 3
ДХДО
преди 8 години
Русия притежава силите и средствата, да се противопостави на опитите да й бъде опрян ракетно-ядрен пистолет в челото и това, което наблюдаваме е най-естественото нещо като реакция от нейна страна противопоставя се, защото може .... а щом руската реакция е била предвидима , то значи , че е била калкулирана като ефект в плановете и сценариите, които се чертаят.Ти как предлагаш да се оценява една ситуация в която, някой насочва пистолет към челото на друг и този другия вземе, че го перне през ръката за да избие пистолет, защото има силата и куража за такава реакция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 8 години
нали знаеш - времето ще покаже кой крив кой прав За сега историята показва че който мноо се дърви го отнася
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Джокер-първият е 92ра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
дааам...нещо като основанията на албанците в Косово...и на англичаните на Фолкландските острови. Между другото-колко пъти в Крим са правени опити за референдум за отцепване на Украйна(преди промяната в Конституцията им, че нямат право на това). И що са се провалили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 8 години
ахам и бачо ти Хитлер е имал долу горе същите основания да анексира судетите . Няма как да няма аналогии де
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
просто човека е такова животно, което не подлежи на пълна дресировка и винаги ще има промени, няма начин просто така сме устроени. Винаги ще има някой с жажда за власт и простотии и винаги ще има някой който да му противодейства .... така е устроена вселената с баланс във времето, когато се получи дисбаланс, природата сама се регулира и то се вижда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
същото се смяташе на времето през 75г. и за СССР и само 15г. след това нали видя какво стана. Та така и с тези, всяко нещо си има цикличност, както всички водещи нации са си мислели, че няма да потънат, но не става просто не става. Шумери, Ацтеки, Маи, Древен Египед, Римска Империя, Монголска, Френска, Испанска, Португалска, Английска Империи са се разпаднали та камо ли некви си САшш. На времето Рим е бил центъра на планетата - погледни го са на кво прилича.... Шумерите са били с писменост преди 4К г. в Европа сме били аборигени - погледни ги са Ирак на кво мязат горките ....Че то само баба ми е преживяла, от Края на 2 Световна, възраждането на Комунизма - разпада му, "Демокрацията" - Eвропейския съюз та до днес и колко смени на парите, та кво остава за долара и ЕС и Сашш ..... Ше ги прежеем и тях бе няма страшно, *** ги и у английското племе .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още