IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата военна доктрина на Киев: Русия е главният ни враг

Украйна се отказва от извънблоковия си статут и възобновява стратегическия курс към евроатлантическа интеграция, коментира президентът Петро Порошенко

22:19 | 02.09.15 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Украинският президент Петро Порошенко. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украинският президент Петро Порошенко. Снимка: Ройтерс

Воюващата с проруски сепаратисти в източната си част Украйна одобри проект за нова военна доктрина, в който за главен враг е посочена Русия и се изхожда от принципа, че е твърде вероятно да има чуждестранна военна намеса, предава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Проектът е одобрен на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана и предстои да бъде утвърден от президента Петро Порошенко.

"За жалост всички настоящи заплахи са свързани с Русия и са дългосрочни", заяви Порошенко в началото на заседанието. По негови думи "съзнателното или несъзнателно отхвърляне на независимостта на Украйна е вкоренено в нагласите на руските политически елити".

Той припомни, че предишната доктрина, изготвена в съветско време, е изхождала от принципа, че заплахата за намеса идва от Запада.

"Тази погрешна доктрина не е била преразглеждана за 24 години" независимост на Украйна, отбеляза Порошенко.

В новата доктрина "Русия е посочена като главен враг и се излагат условията за освобождаването на временно окупираните територии", използван от Киев термин за анексирания от Русия Крим през март 2014 г. и териториите под бунтовнически контрол в проруската Източна Украйна, се казва в изявление на Съвета без повече подробности.

Доктрината "изхожда от принципа, че широкомащабното прибягване към военна сила срещу Украйна е силно вероятно" и предвижда възобновяването на политиката за интеграция към НАТО.

С новата си военна доктрина Украйна се отказва от извънблоковия си статут и възобновява стратегическия курс към евроатлантическа интеграция, а също така вече набляга на военните конфликти, които използват военни и невоенни средства: икономически, политически и информационно-психологически, заяви Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Това принципно променя естеството на въоръжената борба. Вече става дума за това, което наричаме хибридна война", каза украинският президент.

По отношение на евроатлантическата интеграция, "нужно е цялата отбранително-военна система на страната да се приведе в съответствие със стандартите на НАТО и да се постигнат критериите за членство", каза Порошенко.

"Поставена е задача до 2020 г. да се осигури пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна със съответстващите сили на страните членки на НАТО", заяви Порошенко в изявление, разпространено от пресслужбата му.

Той подчерта, че в момента нито Украйна, нито НАТО "са готови за поставяне на въпроса за членство, но има решение на срещата на върха от Букурещ през 2008 г., в което се отбелязва, че "вратите са отворени".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 8 rate down comment 4
Manyface God"
преди 8 години
Не само на тях е най-големият враг Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
"Военната доктрина разглежда военностратегическата среда, определя приоритетите на отбранителната политика и насоките за използване, изграждане и развитие на въоръжените сили в интерес на отбраната, укрепването на мира и стабилността при тясно сътрудничество с Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и Европейския съюз (ЕС), включително и Европейските сили за отбрана в периода до присъединяването към тях."И е писан 2002(в тоя му вид), а в първият си вид е още по-забавно, но не мога да открия цитат... грубо и по спомен е нещо от типа на-ще си сътрудничим с НАТО и Европейските сили за отбрана. 1999г.Ако се чудиш къде е проблема-през 2015год не е голям проблем. През 1999г няма европейски сили за сигурност. За да сме честни още няма. И 1999г. сме никакви на НАТО. Един вид военната ни доктрина се основава на сентенция от типа - не дай си боже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
слагам пари, че не си поглеждал военната ни доктрина. И както винаги само си лалкаш тук:)На практика-тя е по същият начин. И е също толкова *** и безсмислена.Е гледай това(цитат от там):"Участието на Република България в колективната отбрана на НАТО и в Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е надеждно средство за защита на националните й интереси. Страната ни поема своя дял от отговорностите за сигурността и отбраната на съюзниците и за защитата и осъществяването на общите интереси в тези области."Ще кажеш-много хубаво. Проблема е, че в първият си вид е така:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
data я глей Испания ше анексира Пуерто Рико :))Puerto Rican Activists Seek Help from The Hague for Reunification with Spainhttp://***.breitbart.com/national-security/2014/06/11/puerto-rican-activists-seek-help-from-the-hague-for-reunification-with-spain/A group of activists in Puerto Rico unhappy with the current status of the island as a United States commonwealth is demanding a separation from America and reunification with Spain. The group plans to contest the 1898 Treaty of Paris, which handed Puerto Rico to the United States, at the International Court of Justice.Само щи кажа, че хората се определят към коя страна да са или да не са, не някво си правителство от 5 човека .... :)) Чудно що тея не искат да са колония на Сашш вече нали е мнооо убаво ?!? ...... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 4
power grid
преди 8 години
На украинците най големия враг са им собствените им глави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 4
power grid
преди 8 години
На украинците най големия враг са им собствените им глави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
че Сърбия, Гърция, Македония, Румъния и Турция са най-големите ни врагове ли? :)) Ми мнооо добре промени я .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
не се стегай, още малко и нема да финансират нищо .... :)) Така е с всяка Империя към края си, хваща се за всяко нещо и прави до последно мизерии за да си запази властта, но никой до сега не е успял та камо ли тея .....Putin Targets US Monetary System: "Aims To Eliminate US Dollar From Trade"http://bultimes.com/blog/avstrijski-medii-sasht-finansirat-bezhanskite-korabi-kam-evropa/ Japan Bank: US Sanctions Could Lead to Direct Ruble-Yen Swapshttp://sputniknews.com/business/20150903/1026525213.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 17
khao
преди 8 години
и нашата военна доктрина трябва да се промени по същия начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
data мисля вече по тая тема с Укрия, че е пределно ясна или ? Всички дори и малките деца разбраха, че Американците напрайха преврат там изпотрепаха хората и сложиха фашисти на власт. Аз се чудя още на "комшията" как ги търпи и не ги е изпепелил, защото ако бях аз до сега и двамата да са в чували и този *** на снимката и оня *** цъкльото дет е 50 кила с напикани *** ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още