IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата военна доктрина на Киев: Русия е главният ни враг

Украйна се отказва от извънблоковия си статут и възобновява стратегическия курс към евроатлантическа интеграция, коментира президентът Петро Порошенко

22:19 | 02.09.15 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Украинският президент Петро Порошенко. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украинският президент Петро Порошенко. Снимка: Ройтерс

Воюващата с проруски сепаратисти в източната си част Украйна одобри проект за нова военна доктрина, в който за главен враг е посочена Русия и се изхожда от принципа, че е твърде вероятно да има чуждестранна военна намеса, предава агенция Франс прес, цитирана от БТА.

Проектът е одобрен на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана и предстои да бъде утвърден от президента Петро Порошенко.

"За жалост всички настоящи заплахи са свързани с Русия и са дългосрочни", заяви Порошенко в началото на заседанието. По негови думи "съзнателното или несъзнателно отхвърляне на независимостта на Украйна е вкоренено в нагласите на руските политически елити".

Той припомни, че предишната доктрина, изготвена в съветско време, е изхождала от принципа, че заплахата за намеса идва от Запада.

"Тази погрешна доктрина не е била преразглеждана за 24 години" независимост на Украйна, отбеляза Порошенко.

В новата доктрина "Русия е посочена като главен враг и се излагат условията за освобождаването на временно окупираните територии", използван от Киев термин за анексирания от Русия Крим през март 2014 г. и териториите под бунтовнически контрол в проруската Източна Украйна, се казва в изявление на Съвета без повече подробности.

Доктрината "изхожда от принципа, че широкомащабното прибягване към военна сила срещу Украйна е силно вероятно" и предвижда възобновяването на политиката за интеграция към НАТО.

С новата си военна доктрина Украйна се отказва от извънблоковия си статут и възобновява стратегическия курс към евроатлантическа интеграция, а също така вече набляга на военните конфликти, които използват военни и невоенни средства: икономически, политически и информационно-психологически, заяви Порошенко, цитиран от ТАСС.

"Това принципно променя естеството на въоръжената борба. Вече става дума за това, което наричаме хибридна война", каза украинският президент.

По отношение на евроатлантическата интеграция, "нужно е цялата отбранително-военна система на страната да се приведе в съответствие със стандартите на НАТО и да се постигнат критериите за членство", каза Порошенко.

"Поставена е задача до 2020 г. да се осигури пълна съвместимост на въоръжените сили на Украйна със съответстващите сили на страните членки на НАТО", заяви Порошенко в изявление, разпространено от пресслужбата му.

Той подчерта, че в момента нито Украйна, нито НАТО "са готови за поставяне на въпроса за членство, но има решение на срещата на върха от Букурещ през 2008 г., в което се отбелязва, че "вратите са отворени".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 17 rate down comment 20
data
преди 8 години
ако комшията ти праща войски и оръжие на твоя територия и анексира части от нея дали ще мислиш същото ? п.п. всяка страна има правото да се самоопределя !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 26 rate down comment 6
deant
преди 8 години
Да обявиш комшията си за най-големия враг, е най-тъпата селско махленска постъпка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 7
STRAHO
преди 8 години
Подозрението, че САЩ имат пръст в тази игра заради собствените си геостратегически тактики и планове, добива все повече гласност. Малко експерти са готови да излязат с надеждна информация по темата, никой от тях не иска да се появи с името си в публичното пространство.Знае се, че организации от САЩ са създали модел на съфинансиране и допринасят със значителни суми за разходите около превоза с кораби. Не всеки бежанец от Северна Африка притежава 11 000 евро в брой. Никой ли не се пита откъде идват парите? Преобладава строго информационно затъмнение относно определени взаимовръзки.Източници допълват, че самите австрийски служби нямат достатъчно конкретна информация или имат, но не им е позволено да я разпространяват. Това трябва да стане част от публичното пространство. Действащите подпалвачи са същите, които сътвориха хаоса в Украйна преди година.http://bultimes.com/blog/avstrijski-medii-sasht-finansirat-bezhanskite-korabi-kam-evropa/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 13
Grosss
преди 8 години
Украйна ги чака това което преживя България последните 20г ако и не многопо-лошо.Тоя полубългарин Порошенко ще превърне Украйна в колонияленпридатък на запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
А този кога най-после ще го видим вече в чувал, защото нешо е много дразнещ .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 26 rate down comment 5
Grosss
преди 8 години
Врагът го разбрахме,дай да видим кой ти е приятел и какво ти мисли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 8
abdul
преди 8 години
"ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ няма да допусне да бъде нарушен този принцип и това да се превърне в правило за техните длъжници!"- то вече Е ПРАВИЛО :-). Козовете тук са в ръцете на владимир."ВЕЧЕ НЕ СТЕ ДЪРЖАВА!". За да има държава трябва да има контрол на границите и. В Украйна има война по границите и, затова вече няма украйна, а този незнам точно на какво е президент :-).Интересното е, че повтаря думите за най-големият враг на Карни. Американците ще си захапат опашката много скоро с тези "прокси" войни, които водят тук и на изток..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 10
крас
преди 8 години
"За жалост всички настоящи заплахи са свързани с Русия и са дългосрочни" заяви ПорошенкоЗАПЛАХИТЕ СА ДЪЛГОСРОЧНИ, НО ТИ СИ КРАТКОСРОЧЕН В КРАЯ НА ГОДИНАТА ЩЕ РЕЗВЕЕШ БАЙРАКА ПРЕД НАЙ ГОЛЕМИЯТ ТИ КРЕДИТОР - РУСИЯ !! НАЛИ СЕ СЕШТАШ ДЕБЕЛА ***, ЧЕ КОЙТО ДЪЛЖИ ТРЯДВА ДА ПЛАЩА НА КРЕДИТОРА СИ!ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ няма да допусне да бъде нарушен този принцип и това да се превърне в правило за техните длъжници!ВСЪШНОСТ ЗАЩО ДР. ПУТИН НЕ ПРИЕ ПОКАНАТА НА МЕРКЕЛ ДА НАПРАВИТЕ ЕДНА СЕДЯНКА?!Започна да пречеш вече не само на своите бизнесмени , но и на немските които чакат ДЪЛГОСРОЧНИЯ ДОГОВОР ЗА ДОСТАВКА НА РУСКИ ГАЗ!!Заради вас ДОГОВОР НЯМА и нещата с доставките са на час по лъжичка.ВИЕ ВЕЧЕ НЕ СТЕ ДЪРЖАВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
Fair
преди 8 години
Мислех че укрите с гранатите на майдана са главните врагове, но щом петро казва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 7
Fair
преди 8 години
Мислех че укрите с гранатите на майдана са главните врагове, но щом петро казва....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още