IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Киев има повече отвсякога нужда от Москва

За малко повече от година жизненият стандарт в Украйна се понижи наполовина, а валутата загуби 350%

17:58 | 12.03.16 г. 57
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През януари президентът на Украйна Петро Порошенко поздрави страната, че е преживяла първата си зима, без да купува руски газ. Вместо това тя купила европейски газ, който, както гордо изтъкна Порошенко, бил с 30 процента по-скъп.

Това дава обобщена представа за главния проблем, с който се сблъсква украинската икономика. Той не е корупцията, представляваща сериозен въпрос, за който почти нищо не може да се направи в краткосрочен план, а идеологически направляваният избор да се прекъснат всички връзки с Русия - страната, която от историческа гледна точка е основен търговски партньор и главен инвеститор за Украйна, пише в материал за Guardian Николай Петро, изследовател, специалист по въпросите на Русия и Украйна и преподавател по политология в университета на Роуд Айлънд.  

За малко повече от година жизненият стандарт в Украйна се понижи наполовина, валутата загуби 350 процента от стойността си, а инфлацията скочи до 43 процента. Въпреки това, дори след като икономиката се срива, правителството продължава икономически курс, който може да се окачестви само като самоубийствен.

С разтрогването на договорите с Русия през 2014 г. отбранителната и авиационната промишленост на Украйна загубиха 80 процента от приходите си. Самолетният производител "Антонов", който някога беше гордостта на Киев, фалира, а производителят на ракетни двигатели "Южмаш" сега работи само един ден в седмицата.

Със скъсването на банковите връзки с Москва Киев се лишава от инвестиции и жизненонеобходима икономическа спасителна помощ - парите, които пращат у дома украинските гастарбайтери. Близо седем милиона украинци работят в Русия. През 2014 г. те са пратили в родината си 9 милиарда долара - три пъти повече от размера на преките чуждестранни инвестиции, които Украйна е получила миналата година.

Безразсъдните държавни заеми влошават проблема. Правителството успя да отпише 20 процента от своя дълг в еврооблигации през октомври, което му позволи да преговаря за следващия транш по заема от МВФ, който се очакваше през декември, но все още не е получен.

Но драконовските условия, наложени за това незначително нещо, често се пренебрегват. Украйна ще изплаща този дълг до 2041 г., а бъдещите поколения ще дават на западните кредитори около половината от икономическия растеж на страната, ако въобще той достигне 4 процента на година.

В основата на безразсъдното икономическо поведение на правителството стои една обща идея - разбираемото желание да бъде дразнен Владимир Путин. Уви, обикновените украински граждани са тези, които плащат цената.

Също така не може да има съмнение, че Порошенко одобрява този подход. В първата си реч за 2016 г. той обяви нови приоритети за украинската икономика. Правителството възнамерява да спре субсидиите за производството и промишлеността и вместо това да насърчи инвестициите в информационните технологии и селското стопанство.

Въобще не е ясно обаче къде той ще продава тази продукция, след като с подписването на споразумение за свободна търговия с ЕС Украйна загуби преференциалния си достъп до своя най-голям пазар - Русия.

Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 19 rate down comment 14
stanislavr
преди 8 години
Не знам за Украйна момчета, ама като заместиш името с България нещо много съвпада, от 95-97-а та то ден днешен. Да вземем да им ги изнесем тия нашите екшън герои, поне да ги дооправят. Най интересното е, че под статиите за далечни "братски" страни има сума ти и коментари, а за нашата мила родна картинка - нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 16 rate down comment 20
michaelis12
преди 8 години
Слабичко мноо слабичко сте батко не ми е интересно - честно. Айде другия *** уж интелигентен там история това онова, но вие Marandi Group Inc. нещо мноо зле са ви подбрали там от фондациите. Поглени другите съфорумци, deant, nobel, floridata etc. класи над вас, дори с misantropata дет се карам нон стоп човека има нещо в тиквата си, а вие сте трагични, "Джуджаро, мачове, глупости на квадрат" Айде стига толкоз за днес, не джуджето, а Украйната са свирени отдавна и тва е .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 25 rate down comment 19
SimeonAtanasov
преди 8 години
Знаеш какво са имали предвид - курсът на гривната е спаднал 3,5 пъти спрямо долара/еврото.Корупцията и икономическата нищета са невиждани в Украйна, дори за нейното нещастно посткомунистическо "развитие". Украйна дълбае назад и може само да мечтае за миналото си състояние в края на съществуването на СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 20 rate down comment 13
The Big One
преди 8 години
Мише, от небесата онзи ти е дал мозък. Ползвай го. (Остави сега кой к'во казал тук във форума). Твоя/вашия идол вече ви е продал бе човек. Какво защитаваш ? Всичко е свирено при джуджаро !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 13 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
E, Inv и на поговорките посегнахте-парен каша дух@.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 12 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 8 години
Аве, защо към тебе се обръщат с Мише? Все громиш еврогейците, ама да не си "парен каша духа"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 13 rate down comment 16
michaelis12
преди 8 години
Стоеня и "The One" са *** п.утките нема нещо факти спор дебати да водат само Log In Log out и джасат минусовки щото и без тва нема кво да кажат по въпроса за Джуджаро щото на него и *** на Империята нищо не може да му каже да не му бие и на него една в черната сура .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 8 rate down comment 12
STRAHO
преди 8 години
Стоян го остави! Като влезе дюти-фри-то ....ти да видиш! ха ха ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 10 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
Стоян го остави! Като влезе дюти-фри-то ....ти да видиш! ха ха ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 12
ing5rov
преди 8 години
Тоя е *** глупендера !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още