IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Киев има повече отвсякога нужда от Москва

За малко повече от година жизненият стандарт в Украйна се понижи наполовина, а валутата загуби 350%

17:58 | 12.03.16 г. 57
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През януари президентът на Украйна Петро Порошенко поздрави страната, че е преживяла първата си зима, без да купува руски газ. Вместо това тя купила европейски газ, който, както гордо изтъкна Порошенко, бил с 30 процента по-скъп.

Това дава обобщена представа за главния проблем, с който се сблъсква украинската икономика. Той не е корупцията, представляваща сериозен въпрос, за който почти нищо не може да се направи в краткосрочен план, а идеологически направляваният избор да се прекъснат всички връзки с Русия - страната, която от историческа гледна точка е основен търговски партньор и главен инвеститор за Украйна, пише в материал за Guardian Николай Петро, изследовател, специалист по въпросите на Русия и Украйна и преподавател по политология в университета на Роуд Айлънд.  

За малко повече от година жизненият стандарт в Украйна се понижи наполовина, валутата загуби 350 процента от стойността си, а инфлацията скочи до 43 процента. Въпреки това, дори след като икономиката се срива, правителството продължава икономически курс, който може да се окачестви само като самоубийствен.

С разтрогването на договорите с Русия през 2014 г. отбранителната и авиационната промишленост на Украйна загубиха 80 процента от приходите си. Самолетният производител "Антонов", който някога беше гордостта на Киев, фалира, а производителят на ракетни двигатели "Южмаш" сега работи само един ден в седмицата.

Със скъсването на банковите връзки с Москва Киев се лишава от инвестиции и жизненонеобходима икономическа спасителна помощ - парите, които пращат у дома украинските гастарбайтери. Близо седем милиона украинци работят в Русия. През 2014 г. те са пратили в родината си 9 милиарда долара - три пъти повече от размера на преките чуждестранни инвестиции, които Украйна е получила миналата година.

Безразсъдните държавни заеми влошават проблема. Правителството успя да отпише 20 процента от своя дълг в еврооблигации през октомври, което му позволи да преговаря за следващия транш по заема от МВФ, който се очакваше през декември, но все още не е получен.

Но драконовските условия, наложени за това незначително нещо, често се пренебрегват. Украйна ще изплаща този дълг до 2041 г., а бъдещите поколения ще дават на западните кредитори около половината от икономическия растеж на страната, ако въобще той достигне 4 процента на година.

В основата на безразсъдното икономическо поведение на правителството стои една обща идея - разбираемото желание да бъде дразнен Владимир Путин. Уви, обикновените украински граждани са тези, които плащат цената.

Също така не може да има съмнение, че Порошенко одобрява този подход. В първата си реч за 2016 г. той обяви нови приоритети за украинската икономика. Правителството възнамерява да спре субсидиите за производството и промишлеността и вместо това да насърчи инвестициите в информационните технологии и селското стопанство.

Въобще не е ясно обаче къде той ще продава тази продукция, след като с подписването на споразумение за свободна търговия с ЕС Украйна загуби преференциалния си достъп до своя най-голям пазар - Русия.

Последна актуализация: 09:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 28 rate down comment 18
dakl
преди 8 години
Положението на Украйна е неспасяемо. А и никой няма никакво желание да е спасява. Последното , което от нея се очаква , преди да прекрати съществуванието си е да започне самоубийствена война срещу Русия , известно за чий интерес, за да се използува това като повод за поредната антируска кампания. Очаква се това да стане в края на юли т;г или в навечерието на летните Олимпийски игри. И с този акт ще станем свидетели на създаването на още няколко нови държави на местото на днешна Украйна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 20 rate down comment 13
Стоян Петров
преди 8 години
За да обобщя вечерта " Если член коротковат-значит Путин виноват!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 19 rate down comment 9
The Big One
преди 8 години
Чук - Укр си я бяха нарочили. Това което става си е точно това което става.Ама те и тия са един народ див.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 16
The Big One
преди 8 години
Разбира се Михале. Нали сме си още с Джуджаро/по убеждение/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 22 rate down comment 19
michaelis12
преди 8 години
незнам къв глад им предстои на Джуджерландия ама са пред нас също и то бая ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 31 rate down comment 19
ing5rov
преди 8 години
Преди Майдана имаха икономика която имаше шанс при разумни политици , да поддържа страната поне на нивото на което беше...сега благодарение на САЩаше *** гладни ! Да ядат демокрация или да се оттърват възможно по скоро от фашизоидната банда !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 22 rate down comment 27
The Big One
преди 8 години
Ук и Сащ са 75г. пред нас, Еу е 50г. пред нас, Укр е 25г. след нас, 75г. след Еу и 100г. след САш. Както Джуджароландия с 10-15г. + от горните параметри на Укр. С една дума в Джуджароландия предстои мн.глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 19
ing5rov
преди 8 години
Стоене , а десет може ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 13
ing5rov
преди 8 години
Иронизирам мзето...той си знае защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 29 rate down comment 15
ing5rov
преди 8 години
"...Освен това Русия ги държеше бедни така или иначе. Сега имат шанс след още 20 години да заприличат на нормална държава."Който оживее или не емигрира...като нас ...още чакаме да станем нормална държава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още