IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна подготвя забрана на вноса на въглища от Русия

Киев е пред подписване на договор за доставка на антрацитни въглища от САЩ, който ще елиминира необходимостта от руските доставки

12:56 | 19.04.17 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна е подало документи пред правителството, с които иска да се забрани вноса на въглища от Русия, съобщава министърът на енергетиката Игор Насалик, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

Насалик допълва, че се очаква всеки момент Украйна да подпише договор за доставка на антрацитни въглища от САЩ.

Според него Киев ще спести от логистични разходи, а и доставчикът е дал атрактивна цена. Към момента предложението е за доставки на 300-350 хил. тона на месец, което прави 3,5-4 млн. тона годишно. Ако се стигне до окончателен договор, страната няма да има нужда от останалите доставки, обяснява той.

Агенцията припомня, че още през март беше анонсирана подготовката на такъв документ. Според Насалик в момента действат „схеми в сянка“, според които въглища от размирните области в Донбас се изпращат до обогатителните фабрики в Русия и оттам се продават на Украйна на по-висока цена.

По-рано вицепремиерът на Украйна Владимир Кистион коментира, че вносът на въглища от Русия е неприемлив от „патриотическа гледна точка“. Според него Киев има няколко варианта за доставки – от САЩ, ЮАР или Русия, макар и да признава, че енергийните доставки от САЩ биха били трудни и проблематични.

Кистион допълва още, че оформянето на една партида въглища от ЮАР отнема до два месеца. Цената на антрацитните въглища на световните борси в момента възлиза на около 100 долара на тон, докато въглищата от Донбас струват 56 долара.

Поради недостиг на антрацитни въглища заради блокадите на жп линиите и пътищата в Донбас правителството на Украйна одобри в средата на февруари указ за прилагането на временни спешни мерки на пазара на електрическа енергия. С документа кабинетът въведе извънредно положение в енергийния сектор за един месец, като до момента е удължавано два пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 15 rate down comment 2
mvr0306
преди 7 години
Качеството на материала в БГ се влошава - за Украйна не знам. Вероятно живееш в Сф, ако да - вземи се разходи из Северна Бг, из Родпите да видим доколко ще си оптимист...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 16
Ironhorse
преди 7 години
До рубладжиите мразилки ...Ипотечното кредитиране в чужда валута в Русия пресъхнаhttp://***.investor.bg/po-sveta/453/a/ipotechnoto-kreditirane-v-chujda-valuta-v-rusiia-presyhna-237718/Украинците въобще не са глупави.Плащайки в долари на путин те финансират собственото си унищожение.Същото е и с нас, докато плащаме данък корупция чрез Лукойл от около 2 милиарда лева, с тях ще се финансират БСП, Тръп общество (скоро ще се закрие), русофили, *** и прочие ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 17
khao
преди 7 години
тоя национален нихилизъм ще ни унищожи .... и не съди за другите по себе си :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 5
mvr0306
преди 7 години
Не вярвах че може да има по-глупав народ от българския, ама явно съм се лъгал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още