IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев се готви за извънредно положение в енергетиката

Украински паравоенни групи блокират вноса на въглища от Донбас с мотив, че искат да пресекат контрабандата

17:05 | 13.02.17 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Украинското правителство се готви да обяви извънредно положение в енергетиката, ако блокадата на доставките на въглища от Донбас продължава, съобщи и.д. директор на „Укрэнерго“ Всеволод Ковалчук, цитиран от ТАСС.  Резервите от антрацитни въглища на компанията са 846 хил. тона, а средно на денонощие се потребяват по 30 хил. тона.

Премиерът на Украйна Володимир Гройсман по-рано днес съобщи, че в страната се потребяват 24 млн. тона въглища годишно. От тях 9 млн. тона са антрацитни и идват от „временно окупираните територии“, допълва Ukrinform.

Ситуацията в украинската енергетиката беше дискутирана по време на заседание на антикризисен щаб. По време на срещата министърът на енергетиката и въглищната индустрия Игор Насалик обясни, че правителството е разработило и конкретни мерки, свързани с доставките на въглища, и те ще бъдат обсъдени в близките дни.

Той изрази своето притеснение, че само след две седмици Украйна може да не е в състояние да покрие пиковото потребление на електроенергия.

От края на януари украински паравоенни формирования блокират транспорта на въглища от Донбас и обясняват своите действия с необходимост от борба с контрабандата. Още тогава депутатът Юрий Гримчук посочи, че блокадата ще има силно негативни последици, пише Министерството за временно окупираните територии на Украйна.

Гримчук е категоричен, че страната не извършва търговия с компании от самообявилите се републики в Луганск и Донецк, а всички компании, които доставят въглища от региона, са регистрирани в Украйна и плащат данъци в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
salaga
преди 7 години
И как точно ги доставят без да търгуват с "временно окупиранитее територии" ?Ходят да ги крадат нощно време ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
честита еврогеййска демокрация на фашистките укри, са ше пукнат в собствен сос ..... ем ако искат аз да съм толкоз просс .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Как така, тук има някаква грешка. Няма никакви "паравоенни формирования". Това са патриотични майдански бойци ! Те редовно ядяха курабийки от г-жа Нуланд. Сега също се борят за Велика Украйна :)))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още