IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром": Разглеждаме с растящо безпокойство транзита през Украйна

Киев обмисля извънредно положение в енергетиката, но не за газа, а заради блокираните доставки на въглища от Донбас

16:47 | 14.02.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

В "Газпром" въпросът за транзита на природен газ през Украйна е все по-притеснителен, заяви ръководителят на компанията Алексей Милер пред ТАСС. Според техните данни в газовите хранилища на Украйна има останали 8,97 млрд. куб. метра газ, което е с 15% по-малко от нивата преди година.

Милер цитира оценка на експерти, според която от хранилищата на Украйна могат да бъдат добити още не повече от 1,5 млрд. куб. метра и определи ситуацията като "много сложна".

"Въпросът с надеждността на транзита на руския газ за европейските потребители през Украйна става все по-остър, а до края на отоплителния сезон остават още два месеца", изчисли още ръководителят на газовия гигант.

Междувременно Киев обмисля дали да въведе извънредно положение за енергетиката, но не заради проблеми в газовия сектор, а заради доставките на въглища от Донбас.

Украински паравоенни формирования блокират тези доставки с коментарите, че се опитват да се преборят с контрабандата и покупката на суровини от самообявилите независимост Донецк и Луганск.

По време на заседание в Киев енергийният министър на страната Игор Насалик коментира, че до две седмици Украйна може и да не успее да покрива пиковото потребление на електроенергия. Един от вариантите за преодоляване на кризата е активиране на газови мощности за производство на електроенергия.

На този етап страната не планира внос на електроенергия от Русия, обясни днес той в интервю за украинската ICTV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още