IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът се променя – как Китай накара Фед да не вдига лихвите

През миналата година Китай е формирал 13,3% от глобалния брутен вътрешен продукт и ще влияе все по-силно върху другите икономики

13:28 | 18.09.15 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трейдъри на борсата в Ню Йорк по време на пресконференцията на Джанет Йелън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Трейдъри на борсата в Ню Йорк по време на пресконференцията на Джанет Йелън. Снимка: Ройтерс

Ето го поредния признак за глобалната икономическа мощ на Китай – разтърси финансовите пазари толкова силно, че принуди Федералния резерв на САЩ да се въздържи от повишаване на лихвите, пише Bloomberg.

Американските централни банкери оставиха основния лихвен процент в близост до нулевото ниво в четвъртък с аргумента, че икономиката и инфлацията в САЩ могат да бъдат ограничени от „скорошните глобални икономически и финансови събития“. Председателят на Фед Джанет Йелън наблегна по време на пресконференцията си, че финансовите сътресения отразяват опасенията на инвеститорите за рисковете пред ръста в Китай.

„Ако не беше Китай и всички вълнения около Китай, мисля, че Фед щеше да вдигне лихвата“, коментира Мики Леви, главен икономист за Северна и Южна Америка и Азия в Berenberg, която е базирана в Ню Йорк и анализира политиката на Фед от над 30 години.

Фокусът върху Китай идва след пазарния срив, който изтри 5 трлн. долара пазарна капитализация в Поднебесната империя след внезапното решение от 11 август за промяна на валутния режим. Решението доведе до най-голямото обезценяване на юана от две десетилетия и разтърси финансовите пазари. Очаква се втората най-голяма икономика в света да нарасне тази година с най-бавния си темп от четвърт век въпреки петте намаления на лихвените проценти и фискалните стимули.

„Китай оказа влияние на тази среща, докато в миналото би бил много по-маловажен“, коментира Тай Хуей, главен пазарен стратег за Азия в JPMorgan Asset Management в Хонконг.

Китай влияе на света повече откогато и да било в историята и влиянието му върху глобалните пазари само ще се засилва, докато икономиката му постепенно застига американската. През миналата година Китай е формирал 13,3% от глобалния брутен вътрешен продукт спрямо по-малко от 5% десетилетие по-рано, сочат данни на Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

10
rate up comment 30 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
А защо заглавието да не е - "Света си остава същият, как ФЕД използва ситуацията в Китай за оправдание да не вдига лихвите"?Много е хубаво да имаш друго оправдание, когато НЕ искаш истината да лъсне наяве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 34
Стоян Петров
преди 8 години
Икономистите отдавна говорят за страната Кимерика(Китай+Америка). На българските "познавачи" неясно защо им е необходима страна Кирусия(Китай+Русия). За тяхно съжаление такава не може да има, защото Сибир до преди 300 години е бил китайски протекторат. Колкото и да са добронамерени китайците няма да забравят как са били изтласкани, а даже са им отнети и територии(Манджурия например). Така че осведомете ако обичате президент Кабаев,че той винаги ще стои от лявата на съпругата на Си Дзинпин. За сметка на това Обонго твърдо се е абонирал да стои отдясно, плътно до него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 35 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Фокусът върху Китай идва след пазарния срив, който изтри 5 трлн. долара пазарна капитализация в Поднебесната империя след внезапното решение от 11 август за промяна на валутния режим.ПРОБЛЕМА е, че САЩ се е превърнал в ОФИС - ЦЕНТЪР на регистрирани в Америка КИТАЙСКИ фирми, чиито производство е в КИТАЙ. ТАЗИ ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯ НА АКТИВИ НЯМА КАК ДА НЕ Е СВЪРЗАНА С БАЛАНСА НА ФИНАНСОВАТА И ИКОНОМИЧЕСКА СИСТЕМА НА САЩ КОЯТО Е ОБВЪРЗАНА С КИТАЙСКАТА КАТО СИАМСКИ БЛИЗНАЦИ!Все още не е показан ефекта от тази ДЕКАПИТАЛИЗАЦИЯ на активите в БАНКОВИЯ СЕКТОР!!Да не забравяме, че КИТАЙ заедно със САЩ и Британия са гръбнака на ФРАКИНГ ТЕХНОЛОГИИТЕ!!Последното може да изиграе лоша шега на ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ в отношенията и с Русия, и да принуци последните да вдигнат цената на договореното с Китай количество газ!Светът се е превърнал в ГЛУТНИЦА в която водача е умрял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
ти и да гледаш и да не гледаш, обади се на бабичка и я питай що не са дигнали лихвите ... гледал бил шемета :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
нещо не разбирам какво искате да кажете с коментар 2 Китай има буфери спрямо САЩ за растеж на икономиката и всички балони които изброявате първо го направиха САЩ тоест Китай се учат от тях ''Чарлз Фъргюсън е удостоен с Оскар за документалния си филм Вътрешна афера (2011)........Има много доказателства, че през последните трийсет години финансовият сектор в Щатите се е превърнал в мошеническа индустрия......С напредването на дерегулацията секторът стана още по-неетичен и опасен, пораждайки още по-големи финансови кризи и още по-нагла престъпност'' - http://e-vestnik.bg/20501/hishtnicheska-natsiya/ Казано иначе така наречените кризи на капитализма ''бизнес кризи'' са просто кражба през банки ,инфлация и т.н. ''методи'' ,и съм събрал фактите как са откраднати трилиони за да знаят хората какво да се иска от политиците и т.н. държ.власти - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 ,и знам какво да се направи за да не настане хаос и войни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 16
data
преди 8 години
Гледам , пак си почнал прогнозите :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 20
michaelis12
преди 8 години
Адаш то и Еврейската пирамида Сашш е балон, че те па нищо не праат а само бомби и долари, ама нейсе. И ето това е истината сега виждате всички нагледно от "западен източник", че ФЕД не кара никакъв влак вече .... да не вземе Китай да си отслаби валутата с още 2%, че отиде Сипот на 1600 там къде му е мястото .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 14
Misho ILIEV
преди 8 години
Като се има предвид размера на Китайската икономика и рисковете свързани с нея - трябва да се наблюдава внимателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 23
Misho ILIEV
преди 8 години
Именно. Тонове лоши кредити, излишен производствен капацитет, силна зависимост от износа, ниско вътрешно потребление, висока задлъжнялост при забавящ се растеж, застаряващо население, балон на надвижимите имоти и акциите... И на всичкото отгоре институции, които нямат ясна представа какво правят.С една дума - Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 5
dakl
преди 8 години
Хората по този повод обикновено казват: на калпав х.. й, вълната му пречи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още