IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос вижда „зловеща прилика“ между Китай днес и срива в САЩ през 2008 г.

Китайската икономика се задвижва от неустойчиво кредитиране, а стимулите печелят допълнително време, но задълбочават проблема, смята финансистът

21:10 | 21.04.16 г. 20
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Джордж Сорос през септември 2015 г. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Джордж Сорос през септември 2015 г. Снимка: архив, Ройтерс

Милиардерът финансист Джордж Сорос предупреди, че захранваният с кредитиране ръст на китайската икономика има „зловеща прилика“ с условията, довели до финансовия срив през 2008 г. в САЩ.

„По сходен начин се захранва от кредитен ръст и накрая неустойчиво кредитиране. Той се захранва от само себе си и е силно свързан с недвижимите имоти“, заяви Сорос по време на кръгла маса в Ню Йорк, цитиран от CNBC.

„Разбира се, след като се храни от само себе си, може да достигне до повратната точка по-късно от очакванията. Това се случи в Америка, където, както знаете, през 2005/2006 г. много хора като (бившия председател на Федералния резерв) Пол Волкър го предвидиха, но продължи до 2007/2008 г."

Редица анализатори виждат проблеми в развитието на китайската икономика. Сривът на фондовите пазари в страната миналото лято създаде много затруднения за властите, които предприеха редица мерки за подпомагане на икономиката. Статистическите данни от Китай през последните месеци обаче са разочароващи на фона на опитите на лидерите на страната да пренасочат фокуса на икономиката от производство към потребление.

Сорос отбелязва, че по-голямата част от вредите обикновено настъпват през последните години на даден кредитен цикъл, след като „са необходими все повече кредити, за да се поддържа ръстът“.

„Китай подпали отново пещите. Създадоха също строителен бум и бум на пазара на имоти. Това е балон, но той може да расте и да се захранва от само себе си. Пазарите не са безпогрешни и му вярват и разбира се, това е друг фактор, поради който той расте“, допълва Сорос.

„(Стимулите) могат да спечелят допълнително време, но много задълбочават проблема. Точно тук се намираме“, продължава той.

Това далеч не е първото предупреждение от известния инвеститор, но вероятно ще окаже влияние върху нервните инвеститори с експозиции към Китай. Отминаха дните, когато втората по големина икономика растеше с двуцифрен ръст, след като брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 6,7% през първото тримесечие на 2016 г. Това е най-бавният темп на разширяване от седем години.

Независимо от това кредитирането продължава да расте. Китайските банки са отпуснали нови заеми в местна валута на стойност 1,37 трлн. юана (211,23 млрд. долара) през март, сочат данни на Ройтерс. Агенцията съобщи също, че социалното финансиране е повишено до 2,34 трлн. юана (360,78 млрд. долара) през март от 780,2 млрд. юана през февруари на фона на продължаващите опити на централната банка да стимулира икономиката и забавящия се ръст.

„Това е предупредителен знак, защото показва колко много повече кредитиране е необходимо, за да се предотврати спад“, каза Сорос по повод данните за март.

Чуйте още

Още видеа гледайте на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 2
supertrader
преди 8 години
Той в желанието си да познае ги дрънка тези работи, всъщност така предотвратява и отлага срива и той. Колкото по късно се срине, толкова по много ще е срива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 10
nobel
преди 8 години
То и аз виждам "зловеща прилика" между USA през 2008 и USA today. Даже по-скоро разлики не виждам. Някой да може да ми каже какво се е подобрило в Америка оттогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
Те тея гадове се гласят по 200 години да живеят , мама им отвратителна...бе няма ли Божи съд за тия изверги бе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Очаквам вече някоя новина с тоя некролог, че е поел към вечните ловни полета ...... както и неговите ортаци Рокфелера, Ротшилда, Олбрайт, Каган, Буш etc. на тях им пожелавам също скоротечно гътване ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 2
kloynat
преди 8 години
атанасио нито ти нито Граф Лоурънс Котикоф сте открили топлата вода ами нали ако няма задлажнялост и долари от фед няма как американците да са номер едно воена сила щото в когото е гегата тои комахдва света е атанасиоооо стига ве4е разтяга лоукуми за пари4ната система на американците те по добре от тебе знаят 4е им е посрат *** но без долари не става нассио
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 14
marto76
преди 8 години
И аз виждам "зловеща прилика" между амбициите на Сорос за блокиране на развитието на страната ни и изпълняващите неговите амбиции - Иво Прокопиев, Иван Костов и фондацийките "Америка само за някои българи"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Няма как да стане като САЩ защото капит. пазар е малък - http://***.infograf.bg/article/1441689354958Отделно индустриалното производство е около 36% от БВП а на САЩ е 18% тоест Китай има ниша за растеж като увеличава вътр.търсене и услуги и т.н и т.н. САЩ е най-големият балон но може да се оправи ако вземат мерките които предлагам - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) го казва точно - ''Американското правителство разполага с 202 трилиона долара по-малко, отколкото са необходими за финансиране на всички ангажименти, които е поело към данъкоплатците........За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% '' - http://***.pariteni.bg/?tid=40&oid=185024
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още