IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво можем да научим от размириците в Балтимор?

Проблемите сред чернокожото население са в следствие най-вече на бедността

16:14 | 03.05.15 г. 26
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последният път, когато в Балтимор избухнаха подобни размирици като през тази седмица, е през 1968 г. след убийството на Мартин Лутър Кинг. В кварталите на Западен Балтимор, където счупените витрини и изгорелите автомобили тепърва се разчистват, изоставените къщи и празните паркинги са частичен резултат от протестите преди почти половин век. И сега, както тогава, последният пристъп на хаос започна с гняв, този път срещу лечението на Фреди Грей, 25-годишен младеж, който загина при съмнителни обстоятелства на 19-и април в резултат на раните, нанесени му при арест, коментира Economist.

И все пак разликата с 1968 г. е, че днес Балтимор вече не е мястото, където чернокожите са очевидно потискани. 63% от населението се състои от афроамериканци. Кметът на града, Стефани Роулингс-Блей, е чернокожа от партията на демократите, която спечели изборите през 2011 г. с 87% от гласовете. Полицейският комисар, Антъни Батс, също е чернокож, както и по-голямата част от полицията. Балтимор, подобно на столицата Вашингтон, Филаделфия и Детройт, и за разлика от покрайнините на Фъргюсън в щата Мисури, е център на чернокож политически контрол. Защо тогава е този смут в полицейското управление на града?

Причините са много. Институциите не се променят лесно, който и да ги ръководи. Борбата на чернокожите в Америка тези дни рядко е свързана с унищожителните намерения на отделни расисти във властта, а по-скоро със структурните проблеми като концентрацията на бедност, разбитите семейства и ужасните училища.

Фактът, че Балтимор е един от най-опасните градове в САЩ, също не помага. Процентът на убийства през 2013 г. е 37 души на 100 000 – съотношение, което е по-лошо дори от това в Южна Африка. През една юнска седмица през същата година в града са се случили 10 убийства и 28 престрелки сред население от едва 622 000 души. Балтимор е град, където младите чернокожи мъже често биват убивани от полицията и където повечето дни млад чернокож мъж бива убит от друг млад чернокож мъж.

Казаното дотук не е извинение за полицията на Балтимор, чиято история е пълна с извънредни изблици на насилие. Но все пак изглежда уместно да бъде споменато, когато се анализира проблемът, който много афроамериканци имат с полицията. Много чернокожи младежи ненавиждат полицаите, които непрекъснато ги претърсват, спират колите им и ги глобяват, и ги третират като престъпници, а не като съграждани. Но ако посетите коя да е среща на гражданите на някой черен квартал с полицията, ще откриете, че чернокожите жени на средна възраст и от средна класа срещат същия проблем. Те се оплакват, че полицията не прави нищо, за да спре тежките престъпления.

Исторически погледнато проблемът с полицията сред чернокожите американци не е в присъствието й, а в липсата й, твърди Джил Лиови в книгата си „Ghettoside”. През по-голямата част от 20 век полицията в САЩ полага големи усилия да защитава белите и тяхната собственост от чернокожите, но често пренебрегва насилието между самите чернокожи. Това е една от причините, поради които в черните квартали нивата на престъпността са толкова високи, казва тя. Когато престъпниците не биват наказвани по какъвто и да е начин, те се развихрят. Всеки акт на насилие може да предизвика вълна от възмездие. Нещата се решават с юмруци, ножове или куршуми. „Доносничеството“ вече е срамно. Когато полицията се опитва да разреши някое престъпление, тя осъзнава, че никой не може да й даде полезна информация.

Процентът на убийствата в Балтимор е паднал с 20% от върховите си стойности през 90-те, но приключените случаи на убийства са все още под 50% в сравнение с 65% средно за страната. Полицейското управление на Балтимор има твърде малко офицери – около 3000, които трябва да разрешат повече от 200 убийства на година, докато в същото време правят и всичко друго, което съвременната полиция прави. И точно защото са претоварени, те не успяват да спечелят доверието, от което се нуждаят, за да накарат хората да говорят с тях и по този начин да намали броя на неразрешените случаи.

През 2005 г. белият кмет на града Мартин О'Мали, който сега е вероятен кандидат за президент, въведе политиката на „нулева толерантност“, призовавайки полицаите да спират и претърсват подозрителни младежи за оръжие или наркотици. През същата година полицията е направила 100 000 ареста сред население, което е само 6 пъти по-голямо. След няколко години тази политика е изоставена в полза на по-целеви подход. Огромната вреда в отношенията между полицията и чернокожите граждани обаче вече е нанесена.

Единственият дългосрочен подход, по който може да се намали насилието, е да се разбере повече за тези, които го предизвикват. Това означава да се създаде среда, където хората имат доверие в закона, който ги защитава – нещо, което повечето американци взимат за даденост, но липсва сред жителите на вътрешните градове. Операцията „Прекратяване на огъня“ на Бостън показва как с комбинацията от интелигентност и работа с хора, участващи в престрелки, процентът на убийства в черните вътрешни квартали на града могат значително да бъдат намалени. Във Великобритания проекти като програмата Trident в Лондон, съгласно която служители от специализираните звена изграждат тесни връзки с приятелите и роднините на заподозрени престъпници, имат подобен ефект при намаляването на престъпността сред чернокожите младежи.

Проблемът с тези дългосрочни стратегии е че те се нуждаят от време, пари и късмет, за да проработят. Доверието не може да бъде изградено бързо. А полицейските управления рядко са места на радикални действия: нещата се случват така, както винаги са се случвали. За много политици наводняването на улиците със сини униформи е по-лесно – то показва на обществото, че нещо, каквото и да е то, се прави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

14
rate up comment 28 rate down comment 11
michaelis10
преди 8 години
Е добре де като са мързела защо тогава именно тея нещастници ни НАРЕЖДАТ, че не може да малтретираме *** при извършено престъпление ?? Значи *** краде, изнасилва не работи, помощи му се плащат и това е "хуманно", а там като нещо някой *** каже на криво и направо ги стрелят няма хър мър еее ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 29 rate down comment 12
michaelis10
преди 8 години
е как бе pax un americana за тях всичко става със сила. Изтрепват *** и нещо тука "права на човека, свободи" ала бала дават акъл и нареждат на ляво и на дясно, а те самите са *** бетер сталинисти. Като пребием някой ***, че откраднал няколко км жица. И от Соросоидната Фондация : "Неее не може така, това не е химанно, как можете да биете ***, те са бъдещето на България "??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 14
michaelis10
преди 8 години
ти що не се наредиш, отиди я колко работа имат там, лъжат с тея 6% от 15 години вече, а истината е около 23% безработица, ама ако го кажат това и им отидоха акциите, че там им е всичко и пенси и за хоп и за гроб. Ходи там при Демокрацията и живей свободно в Съединените Африкански Щати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 30 rate down comment 11
SSIW
преди 8 години
В страни от майтапа, щатите са много показателен пример за това, каква огромна пропаст лежи между реалния процес по управление на една държава и розовия пушек на разни приказки за общество, изградено върху принципа на едва ли не неограничени, личностни свободи и прочие басни.... и най-съществения проблем не е, че те се ползват от подобен инструментариум за налагане на порядък, най-големия проблем дори не е в обстоятелството, че на практика са най-големия затвор на Земята (http://money.bg/comment/id_311569863 ) - у тях са си , могат да си се оправят, както решат. Проблема е , че от една безкрайно йезуитска и лицемерна позиция , наставляват и още по-лошо се бъркат по цял свят във вътрешните проблеми и опитите за установяване на държавност и порядък по всеки край на географията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 15
pecan
преди 8 години
Проблемите сред чернокожото население са в следствие най-вече на МЪРЗЕЛА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 15
rover
преди 8 години
Не че САЩ ме интересува, но гледам, че се редят на опашка за зелена карта. Милиони хора от цял свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 1
hex
преди 8 години
На пръв поглед изводът е, че като дойде националната гвардия всички отворковци се кротват. Нещата обаче не са толкова прости. Полицията, а съответно и градската управа, е знаела за готвените протести и погроми. Решили са да жертват малко от спокойствието срещу освобождаване на напрежението и са поотворили винтила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 21
MZ/X
преди 8 години
САЩ може да са по конкурентноспособни от Европа, но Европа е по място за живеене поради по разширената социална система и по малката престъпност.За какво ти е да си мултимилионер, а трябва да живееш в гето за богати и не може спокойно да се разхождаш в която и да е част на държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 30 rate down comment 6
Jorkata
преди 8 години
Проблема е, че черните са свикнали всичко да им е наготово и държавата да ги издържа и изхранва (всяка прилика с една родна малцинствена група е напълно случайна) и сега като започват да подрязват социалните помощи и черните са недоволни. Тоя Фреди е само предтекст за безредиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 6
Стефчо
преди 8 години
Проблема е, че Балтимор е следващия Детройт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още