IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови рекорди за Dow Jones и S&P 500

Пазарните настроения бяха подкрепени от шефа на клона на Фед в Чикаго Чарлз Евънс

23:30 | 18.05.15 г. 16
Автор - снимка
Създател
Нови рекорди за Dow Jones и S&P 500

Американските индекси започнаха седмицата с повишения, като Dow Jones и S&P 500 приключиха на нови рекорди, на фона на данни за жилищния пазар и развитието на ситуацията около Гърция, предава CNBC.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones прибави 0,1% до 18 299 пункта, индексът на големите фирми S&P 500 се покачи с 0,3% до 2 129 пункта, а технологично ориентираният Nasdaq се повиши с 0,6% до 5 078 пункта.

Икономическите новини от деня показаха, че доверието на строителите се е понижило с 2 пункта през май, не оправдавайки прогнозите за леко повишение.

Гърция обяви, че се нуждае от сделка до края на месеца. ЕК не потвърди информацията, че председателят й Жан-Клод Юнкер работи върху смекчаване на икономическите реформи, изисквани от Атина.

Настроенията бяха подкрепени от шефа на клона на Фед в Чикаго Чарлз Евънс, според когото централната банка трябва да вдигне инфлацията над целта си от 2% годишно. По тази причина лихвите трябва да останат близо до нулата до началото на следващата година.

„Някои хора бяха встрани от пазара и сега се връщат към акциите, за да не изпуснат подема“, констатира Робърт Павлик, главен пазарен стратег в Boston Private Wealth

„Пазарът реагира на технически фактори, като остава силен. Очаквам да се стигне до сделка с Гърция, като инвеститорите ще следят развитието на ситуацията“, коментира Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Rockwell Global Capital.

Акциите на Endo International спаднаха с 5,4%, след като ирландско-американската фармацевтична компания възнамерява да придобие губещия американски производител на генерични лекарства PAR Pharmaceutical

Акциите на Apple се повишиха с 1%, след като инвеститорът Карл Айкан заяви, че акциите на компанията са подценени, като струват близо двойно по-скъпо. Същевременно апелативен съд в САЩ намали глобата за копиране на iPhone от Samsung. Apple ще получи с 382 млн. долара по-малко, тъй като външният вид на телефона не може да получи правна защита.

Книжата на GoPro се повишиха с 2,1%, след като оценката им бе вдигната от Oppenheimer, която продължава да им присъжда дългосрочна негативна перспектива, но не вижда проблеми в краткосрочен план.

Според информация на New York Post разговорите за възможна покупка на Altera от Intel са били подновени. По-рано през годината разговорите за сделка не дадоха резултат. Акциите на Altera скочиха с 5,7%, а книжата на Intel прибавиха 1,3%.

Еврото поевтиня с 1,2% до 1,131 долара, а доходността по 10-годишните американски ДЦК скочи с 0,10 процентни пункта до 2,24%.

Фючърсите върху американския петрол се понижиха с 0,05% до 59,66 долара за барел, а тези върху златото спаднаха с  0,07% до 1 225 долара за трой унция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 5
Aldebaran de Tauro
преди 9 години
Да, измаслили са математиката и демокрацията и.... са легнали да почиват.... та така до днес. Дългът не е порок, само трябва дохода от инвестицията да е по-голям от лихвата по дълга. Когато САЩ емитират дълг те не печатат долари. Точно обратното: трябват им долари от резервите на други държави. Когато ти вземеш заем от 10'000 лв. от банката, дългът към заплатата ти е 1000%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
не "и", а "но" нямат печатница
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 4
michaelis11
преди 9 години
първия малко се използва за да си купиш нещо от някой друг с това зеленото. Няма какво да инвестираш във държава с 109% дълг. И също друга разлика е, че при едните е печатницата и пренаписват математиката, а при другите са я измислили математиката и демокрацията и нямат печатница :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Aldebaran de Tauro
преди 9 години
Основната разлика между дълга на САЩ и на Гърция е, че първия се използва за инвестиции а втория за покриване на разходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
nobel
преди 9 години
Нови рекорди за индексите, които освен на всички други хубави неща ( в интерес на истината не разбрах какви са те), се дължат и на "развитието на ситуацията около Гърция". Напрягам цялото си въображение за да разбера като по какъв начин развитието на ситуацията в Гърция се отразява чак толкова силно и благотворно на индексите отвъд океана и не мога да проумея. Гърция е достатъчно малка и достатъчно отдалечена, че да може да влияе толкова, че да има нужда въобще да се споменава. Остава единственото възможно предположение, че в Америка страшно много се радват, че за сега екзекуцията на Гърция се отлага, защото просто те са следващите на опашката. По дълговете тези страни всъщност много си приличат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още