IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция: Нуждаем се от сделка до края на месеца

ЕК не потвърди информацията, че председателят й Жан-Клод Юнкер работи върху смекчаване на икономическите реформи, изисквани от Атина

19:39 | 18.05.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция: Нуждаем се от сделка до края на месеца

Гърция заяви, че иска да постигне споразумение за заем с международните си кредитори до края на този месец, съобщава ВВС.

След като страната изглежда е близо до изчерпване на парите в брой, говорителят на правителството Габриел Сакеларидис каза, че сделка е "нужна незабавно". "Постигането на споразумение е необходимо веднага, затова ние говорим за края на май, за да се разрешат тези критични проблеми с ликвидността", каза той.

Според информациия на Ройтерс Гърция е станала „по-конструктивна“ в разговорите с кредиторите. Междувременно писмо от гръцките власти до МВФ разкри, че през миналата седмица Гърция е била близо да пропусне на плащане на 750 млн. евро.

Гърция трябва да извърши плащане в размер на 1,5 млрд. евро към Международния валутен фонд (МВФ) на 5 юни. Миналата седмица правителството посегна на своите резерви във Фонда, за да му плати 750 млн. лихви по съществуващи заеми. 

Същевременно Европейската комисия отказа да потвърди информации в гръцкия вестник Вима, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер работи върху смекчаване на икономическите реформи, с които гръцкото правителство може да се съгласи, и отпускане на следващия транш от спасителната помощ.

Вестникът твърди, че смекченото предложение към Атина изисква по-малко реформи и по-ниска цел за първичен бюджетен излишък от сегашните 3% от БВП.

"Не мога да потвърдя тези информации. Не съм запознат с такова предложение. Работи се по посока всеобхватно споразумение", заяви в Twitter говорителката на Комисията Аника Брайдхардт. 

Гръцкото правителство, ЕС и МВФ са в преговори от четири месеца относно икономическите реформи, които според МВФ и ЕС трябва да бъдат извършени преди последният транш (7,2 млрд. долара) от спасителната помощ за страната да бъде освободен. 

Безизходицата в преговорите създаде опасения, че Гърция ще изчерпи парите си в брой. Проблемите, които се смята, че трябва да бъдат решени, включват реформа на пенсионната система, дерегулация на пазара на труда, както и въпроса с повторното наемане на 4000 бивши държавни служители.

Гърция е изправена пред натоварен погасителен график през следващите месеци, а също така трябва да продължи да плаща заплати и пенсии.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Шинас приветства ангажимента на гръцкото правителство да доведе преговорите до приключване, но каза, че "е необходимо повече време и усилия, за да се преодолеят различията в останалите отворени въпроси в преговорите". "Конструктивни контакти са в ход и е постигнат напредък, макар и все още с бавни темпове", добави той.

Шинас призна, Гърция е вероятно да бъде една от основните теми на разговор на европейската среща на Източното партньорство тази седмица в латвийската столица Рига. Той добави обаче, че каквото и да се случи не може да има "заместител на необходимостта от преодоляване на пропуските за последните останали въпроси, които се обсъждат".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 2
roli5
преди 9 години
Поздравления!Точно и на място казано........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
Ironhorse
преди 9 години
Уважаеми, бъдете конкретен с кои мои мнения съм засегнал личността Ви.Според мен, няма нито едно, но можете да се поровите и да ме оборите, и пак няма да успеете, защото аз много добре знам какво съм писал.Второ, не се чувствайте засегнат от моята блежка към Вас, че България не е смотана.Не сте единствен на когото опонирам по тази тема, и няма да спра.Може да има смотани личности, дори организации, но обобщението България включва население, територия, устройство.Ако считате, че България е смотана, я кажете, коя страна според Вас не е смотана ?Има една приказка: "Бедните искат да променят света, но не могат. Богатите могат, но не искат".Пожелавам Ви по-малко да се вайкате в каква страна живеете, а да се потрудите относно конкретния успех на личността Ви.Тогава, ще оцените, че животът е хубав, страната е хубава, и ако има смотани, то не е България.Успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 9
hagan
преди 9 години
виждам от твоите постове че имаш безкрайно голямо самочувствие и огромно снизхождение към мнението на другите обърни се към психоанализа и установи къде ти липсва нещо та да имаш така екстремна нужда от самоизтъкване означава че си подтискан интелектуално и снедооценон умствено иемоционално развитиеда кризата е решение и даже късмет за много хора но извън сухата теория която ти зубриш и се правиш на бизнесмен има сурова реалност за съдби и когато 100 000 човека не могат да да си намерят работа може и революция да стане зависи от хората а за научно техническия прогрес да автоматизацията води до намаляване на разходи и освобождаване на работна рака повече предлагане на работна ръка и подържането на по ниско заплащане глобализацията е смърта на съвремените държави и народи но затеб и платените пари от западни либерални фондации като отворено общество практическата пазарна икономика е енигма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 1
Ironhorse
преди 9 години
Първо България не е смотана !Второ, в кризи едни губят други печелят, защото едните не успяват да се приспособят.Има една поговорка, че "където е текло пак ще тече", но аз добавям при "други условия".Дали гърция ще "фалира" (слагам кавички защото това не е правния термин), или ще крета, за инициативните е все тая.Има събития, които можеш да предизвикаш, други да предвидиш, а трети са напълно неконтролируеми и непрогнозируеми. Въпросът е каква позиция ще заемеш спрямо събитията, така че да е най-изгодната.Ако постоянно мислим за онези 100 000 икономически емигранти (мисля че са повече), то тогава да спрем и прогреса, защото автоматизацията съкращава работните места.Човек цял живот трябва да учи и да се развива. Отдавна свършиха времената, каквото си започнал да работиш на млади години с това да се пенсионираш. Колкото по-рано се разбере това, толкова по-добре. Да не говорим че набори след 1970 пенсия няма да получим, а ще се наложи да работим до гроб, едни по желание, другите не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 0
data
преди 9 години
Премина ли Гърция точката за безопасно връщане ? Мисля че да и сега ще бъдат болезнено унижени да молят и да чакат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
ДХДО
преди 9 години
Хахаха ... изключено е да го обясниш това на пазарните полит-комисари, че ако те не продават директно на гърци, то дохдите на клиентите им (били те и само българи) не зависят от една съседна икономика и няма да усетят трусове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 26
hagan
преди 9 години
хора ако Гърция потъне повлича и смотана Българияда гърците са най голямата *** на европейския съюз но за наше нещастие са ни съседи със обвързани икономики като свински черва един фалит на Гърция колкото и да ми се иска би довел до 2 % процента спад на икономиката ни тази година и 2 % догодина най малко 5 милиарда дефицит и над 300 000 българина засегнати пряко или косвено от фалита около 100 000 хиляди българи които може да се върнат от Гърция по икономически причини ида подсилят безработицата тъй че извън моя неприязъм към маляците един фалит би бил равен на филит на ктб за бюджета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 9
абитуриент
преди 9 години
парите не са всичко на този свят.......като средство са хубаво нещо ,но като цел....... а и колелото непрекъснато се върти.....един път си ГОРЕ , друг път ДОЛУ.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 10
Sakamano
преди 9 години
Ако не си позволяваш кефа да дразниш неудачнците, какъв е смисъла да се трепеш за да изкарваш пари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 7
абитуриент
преди 9 години
имаш ВЕТАР ......който има не парадира - другото е ПРОЯВА НА ЛОШ ВКУС и на други работи......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още