IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

З. Габриел: Излизане на Гърция от еврозоната е политически, не икономически риск

Никой няма да има доверие в нас, ако при първата по-сериозна криза се разпаднем, смята германският икономически министър

12:07 | 17.05.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
З. Габриел: Излизане на Гърция от еврозоната е политически, не икономически риск

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната беше определено от икономическия министър на Германия Зигмар Габриел като политически, а не икономически риск за Европа.

„Ако сега една държава излезе (от еврозоната - бел. ред), светът ще гледа на Европа по друг начин. Никой вече няма да вярва на Европа, ако се разпаднем при първата сериозна криза”, коментира той в интервю за германското издание Bild am Sonntag, цитирано от Stern.

В същото време Габриел е категоричен, че Германия не може „просто така” да изпрати пари за Гърция. Страната сама трябва да предприеме необходимите мерки, за да получи трети пакет с финансови помощи, смята той. „Атина ще получи третия пакет само ако реформите бъдат осъществени”, коментира още той.

Що се отнася до перспективите Гърция да остане в еврозоната, икономическият министър на Германия коментира, че всичко зависи от гръцкото правителство.

За излизането на Гърция от еврозоната се заговори след изборната победа на партията на Алексис Ципрас в началото на годината. Новото правителство официално коментира, че не обмисля излизането на страната от валутния съюз на ЕС, но в същото време се противопоставя на исканите от кредиторите мерки за намаляване на разходите. 

Преди дни Ципрас заяви, че страната не разглежда вариант за излизане от еврозоната, а се опитва да получи още помощ, за да избегне изпадането в неплатежоспособност. 

Според Bloomberg обаче европейските лидери се готвят за "План Б" и обмислят мерки за защита на Гърция в случай, че се стигне до излизането на страната от еврозоната. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
"Никой вече няма да вярва на Европа,......."Да вярва в какво ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
Stefan--L
преди 9 години
Гърция не е единствената която ще напусне еврозоната а може би в последствие и ЕС ! Великобритаия със сигурност ще напусне ЕС след тях ще има и много други! Разпадът на ЕС е предсказан от Ванга отдавна тя е предрекла че България ще участва в голям Балкански съюз България Гърция Румъния Македония Турция Сърбия Хърватия ! Кажете сбогом на ЕС той е порочен съюз мащеха за едни и майка за други страни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Представяш ли си, всеки който поиска да може да излезе от ЕС?!?Едно време в СССР не можеше така! Това е толкова...демократично?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още