IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Държавният дълг на САЩ

С колко е по-голям американският държавен дълг от компаниите в S&P 500 или от световния износ на петрол?

16:18 | 15.09.16 г. 78
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Когато цифрите достигнат милиарди или трилиони, те започват да губят контекст. Американският държавен дълг е едно такова число, коментира VisualCapitalist. В момента той е на ниво от 19,5 трлн. долара, което е толкова голяма цифра, че е трудно да се осмисли.

Колко всъщност е голям държавният дълг на САЩ?

1. Американският държавен дълг е по-голям от 500-те най-големи публични компании в САЩ

S&P 500 е борсов индекс, който следи стойността на 500-те най-големи американски компании по пазарната им капитализация. Той включва огромни компании като Apple, Exxon Mobil, Microsoft, Alphabet, Facebook, Johnson & Johnson и много други. През лятото на 2016 г. общата стойност на тези 500 компании нарасна до 19,1 трлн. долара – малко под държавния дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

46
rate up comment 12 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 7 години
Американският държавен дълг е около 100% от БВП. Разтегнат е в следващите 30 години. Но ако някоя от червените бабички желаят да се поупражняват на тема дълг, нека се занимават с японския. Той е 230% от БВП на страната на изгряващото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 7 rate down comment 7
Didkata
преди 7 години
Колега, няма смисъл да спориш с местното форумно войнство. Както си го казал, то не е прочело и една книга по икономика, ама иначе разбира от всичко, ей така, от панелката в Люлин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 10 rate down comment 1
Didkata
преди 7 години
А кой държи най-много американски дълг? Фед-а. Що се отнася до изплащането - да сте чували за печатане на пари? Проблемът не е размера на дълга, а огромния трансфер на богатство, който се извърши при Обама поради чисто монетарни политики. Което е политически, а не икономически проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 11 rate down comment 5
Боян
преди 7 години
Надценяваш интернет, трябва да знаеш, че мрежата в Европа се контролира от европейците, мрежата в Китай от китайците и т.н. Това че света позволява на компании най-вече американските мастодонти да правят милярди от мрежата е по тяхна воля. Никой не иска да убие болния длъжник САЩ, защото шока за света наистина ще е огромен, просто бавно и сигурно го закопават намаляват влиянието му по света бавно и систематично и когато вече не е толкова влиятелна фигура ще го обявят за мъртъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 8 rate down comment 15
emilioner
преди 7 години
Пристигна чичко nobel и разясни цялата ситуация на тъпите американци.Те горките нали са *** не са наели и купили с огромни бонуси най-добрите икономисти съществували някога в историята на цивилизацията.Нали са прости забравили да сложат спусъци и контролни кранчета из най голямото финансово образувание съществувало някога,ей така в случай на нужда да ги използват ако някой ги заплаши или го закъсат.Нали са *** кога били на върха 70 години не произвели най съвършенните оръжия съществували някога в човешката история,освен това забравили да сложат скрити контролери над най великото си информационно изобретение интернет.И тогаз о чудо излезнало едно генийче от България nobel та ги светнал че умират разбираш ли,той разбрал всичко докато гледал от мишата си дупчица отраженията на слънцето по стената.В резултат на зашеметяващите му умозаключения решили да го направят президент на най великата държава че много им помогнал.Чичко nobel моля те кажи кога ще се заклеваш като президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 19 rate down comment 5
nobel
преди 7 години
Ако Съединените щати не бяха държава, а частна фирма отдавна при тях щеше да е дошъл съдия - изпълнителят да и опише имуществото. Но понеже са държава, а отгоре на всичко са и too big to fail за сега им се разминава. Погледни нещата в развитие. Щатите не винаги са имали толкова голям дълг. Напротив. Аз добре си спомням времето, когато Съединените щати бяха не най-големият длъжник, а най-големият КРЕДИТОР в света. Ако влезеш в нет-а и проследиш развитието на американският дълг за последните 15 години ще видиш, че той не само се е увеличавал. Имаше години в които бяха и на бюджетен излишък. При това със стотици милиарди. Но нещата се промениха, при това от историческа гледна точка наистина много бързо. Моето лично мнение е, че САЩ не УСПЯВА да съществува. Те просто са в реанимацията на командно дишане. Това по принцип може да продължи и много дълго, но няма да е вечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 10 rate down comment 1
BlagovestCvetanov
преди 7 години
Добре. Но е логично да се запитаме: как успява да съществува САЩ при положение, че има такъв огромен дълг?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 14 rate down comment 5
comet
преди 7 години
Само си мисля, вие поправете: САЩ с колониите й са вече финансова пирамида. Какво пречи фараоните да си опаковат богатството и го инвестират в поставен елит, недвижими имоти и злато в чужбина. После с други поставени лица правят Велика СевероАмериканска Октомврийска и който квото както и щото (както бе преди век в Русия)! В същото това време в останалия свят (включително Русия, Китай, Иран, ... ) просперира капитализЪма (нали там са им парите инвестирани я). След друг един век може обратната врътка отново, нали стадото има къса памет. Много ли звучи невъзможно? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 9 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Много добър анализ , най добре поствай в zadoma.com , че тия тука хабер нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 17 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
еми точно заради тез дет гледаме в момента сме на тоя хал, щото преди дет бехме при другите имахме само 10 млрд. и демокрацията орева орталъка ...... лошо ше ни се пише ако продължаваме да сме с тези дет гледаме в момента ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още